Krumpir

krumpir
Krumpiri, krompiri, kumpiri, krtola, patate, znate li još koji naziv?

Ta je gomoljasta biljka davnih dana u Europu doputovala iz brdskih predjela
Perua i toliko se udomaćila da nikome više ne bi palo na pamet da je to nekoć davno bila vrlo egzotična namirnica. Široku primjenu zahvaljuje pristupačnoj cijeni te neutralnom okusu koji se jednostavno može kombinirati.

Od stoljeća šesnaestog…

… Europljani jedu krumpir. Ta je jednogodišnja bilja podrijetlom iz Anda u Peruu, a u Europu krumpir 1su je u 16. stoljeću donijeli Španjolci i to pod originalnim nazivom “papa“. Izvan Španjolske smatrali su ga otrovnim zbog njegove sličnosti s otrovnom biljkom latinskog naziva Atropa Belladonna. Usprkos lošoj reputaciji, postupno se proširio po europskom tlu i postao nešto više od dekoracije. Naime, krumpir se u početku sadio kao ukrasne biljka kojom su se kitile visoke ličnosti, a tek su ga nestašice hrane i glad uvrstile na svakodnevne jelovnike niže klase.

Do sredine 18. stoljeća krumpir se sadio u sjevernoj Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji, a u Francuskoj ga se dugo smatralo isključivo hranom za stoku. U toj je zemlji krumpir najkasnije doživio široku primjenu.

Ubrzo nakon Europe, krumpir je otputovao i u Indiju, a danas ga se može pronaći u svim krajevima svijeta.

Čega ima u krumpiru?

S obzirom na to da ga tako često susrećemo na našim stolovima, trebli bismo znati i što jedemo. Energetska vrijednost kuhanog krumpira iznosi 86 kcal na 100 g, a zanimljiv je podatak da je 80% krumpira – voda! Druga značajna komponenta je svakako škrob, kojega je krumpir odličan izvor. Osim toga, krumpir je prikladan i za dijabetičare jer ima 2,5 puta manje ugljikohidrata nego kruh.

Energetska vrijednost kuhanog krumpira iznosi 86 kcal na 100 g, a zanimljiv je podatak da je 80% krumpira – voda!

Što se pak vitamina i minerala tiče, spomenimo da je krumpir odličan izvor vitamina C, vitamina B6 i kalija, a dobar je izvor niacina, pantotenske kiseline, magnezija, fosfora i mangana. Svi ti vitamini i minerali najjače su koncentracije u kori krumpira te u sloju neposredno ispod nje pa bi zato sa zdravstvenog gledišta bilo najbolje krumpir pripremati s korom ili s oguljenim samo tankim slojem. Na taj se način i prilikom termičke obrade zadržava najveći dio hranjivih tvari.

Kupovina i odabir krumpira

Postoje dvije osnovne vrste krumpira – mladi i stari. Mladi krumpir nešto je bogatiji vitaminom C, šećerom i vodom, a stari krumpir sadržava više škroba. Mladi krumpir može se pronaći na tržnicama u proljeće, a prepoznat ćete ga po jako tankoj, gotovo prozirnoj kori te nešto manjoj veličini.

Stari krumpir može se kupiti tijekom cijele godine, a prilikom kupnje bitno je provjeriti kakav je krumpir na dodir. Ako je mekan, znači da je njegov rok trajanja već prošao. Jednako tako nisu poželjne bilo kakve promjene u boji kao ni isklijalost.

Prilikom kupnje bitno je provjeriti kakav je krumpir na dodir. Ako je mekan, znači da je njegov rok trajanja već prošao.

Prema razlikama u primjeni, vrste krumpira možemo podijeliti prema dva kriterija: prema hrapavosti kore te prema boji. Krumpir glatke kore se  koristi u salatama te za pečenje i prženje, a krumpir hrapave kore za pripremu tijesta na bazi krumpira te pirea. Prema boji pak, krumpir dijelimo na bijeli i žuti (bijeli krumpir zna imati crvnkastu koru, a žuti krumpir smeđu).

Priprema za korištenje

Osim svježeg krumpira, na raspolaganju Vam je i već unaprijed oguljeni i narezani zaleđeni krumpir kao i instant pripravak za pire. Međutim, zanemarimo li tu vrstu već djelomično pripremljenog krumpira, ostaje nam da se pozabavimo pripremom svježeg krumpira za termičku obradu. Kao što smo već spomenuli, najidealnije bi bilo pripremati krumpir u kori jer se na taj način zadržavaju hranjivi sastojci, ali to, naravno, nije uvijek moguće.

Krumpir gulite što je moguće maje u dubinu tako da se zadrži dio hranjivih sastojaka. Ako se pak radi o mladom krumpiru s jako mekanom korom, katkad može biti dovoljno da ga samo temeljito operete pod mlazom hladne vode. Oguljeni krumpir može se prije termičke obrade uroniti u hladnu vodu i tako čuvati nekoliko sati.

U ovisnosti o tome na koji ćete ga način pripremiti mijenja se i način na koji se krumpir reže. Na raspolaganju su Vam štapići (za pommes frites), kocke raznih veličina (za pečenje, kuhanje, gulaše i variva), ploške (za kuhanje i variva), kriške (za kuhanje i pečenje). Osim toga, krumpir možete jednostavno raspoloviti, premazati uljem i željenim začinima i  staviti peći.

Jednostavna jela od krumpira

Krumpir ima na stotine lica – vrlo se lako kombinira s brojnim namirnicama pa je tako često dijelom složenaca i raznih salata, a na našim stolovima se najčešće pojavljuje kao prilog. Svaki od brojnih načina pripreme ima svoje čari…

Najjednostavnije varijante su one u kojima se krumpir priprema sam. Oguljen, narezan na kocke ili kriške krumpir se jednostavno može kuhati u slanoj vodi na 100°C i takav poslužiti bilo kao dio neke tople ili hladne salate ili pak u kombinaciji s nekim drugim povrćem (mahunama, blitvom ili primjerice kupusom).

Kuhani krumpir osnova je za izradu tijesta od krumpira od kojeg se izrađuju svima omiljeni njoki, a osim toga bez kuhanog krumpira nema ni pirea! I za njoke i za pripremu pirea poželjno je krumpir kuhati u kori te ga oguliti tek nakon što je kuhan. Slastan pire priredit ćete dodate li kuhanim krumpirima malo mlijeka ili vrhnja za kuhanje te malo maslaca, a volite li začine, ni malo muškatnog oraščića neće biti naodmet.

Za slastan pommes frites bitno je da je krumpir posve čvrst i narezan na što tanje štapiće. Prvo pustite ulje da se dobro zagrije, a tek potom dodajte narezani krumpir. Vatra mora biti jaka jer će u protivnom prženje više nalikovati kuhanju što će rezultirati mekanim krumpirićima – upravo suprotnim od onih zlatnožutih hrskavih na koje svi pomisle pri samom spomenu riječi pommes frites.

Krumpir možete peći u pećnici pri temperaturi od 150 do 200 °C, a najukusniji je ako se peče u istoj posudi s mesom s kojim ćete ga poslužiti – na taj način dobije dodatnu aromu koju još možete istknuti odabirom prikladnih začina. U slučaju da se radi o mladom krumpiru, kopar je izbor s kojim ne možete pogriješiti.

Preporučamo vam ova jela s krumpirom:

Gratinirani file grgeča na posteljici od krumpira - Fini Recepti by Crochef
Gratinirani file grgeča na posteljici od krumpira
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 43
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
45 min
Almo Čatlak
Frikadelu zupa - latvijska juha s mesnim okruglicama - Fini Recepti by Crochef
Frikadelu zupa - latvijska juha s mesnim okruglicama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 43
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
45 min
Almo Čatlak
Focaccia od krumpira s rukolom i salamom - Fini Recepti by Crochef
Focaccia od krumpira s rukolom i salamom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 43
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
240 min
Almo Čatlak
janssonovo iskusenje
Janssons frestelse – Janssonovo iskušenje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 43
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
70 min
Almo Čatlak
Krem namaz s crnim tartufom - Fini Recepti by Crochef
Krem namaz s crnim tartufom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 42
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
50 min
Almo Čatlak
Torta od puretine s pireom od krumpira i komorača
Torta od puretine s pireom od krumpira i komorača
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 42
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
90 min
Almo Čatlak
Knedle s mljevenim mesom - Fini Recepti
Knedle s mljevenim mesom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 26
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
Povrtni rižoto s jabukama - Fini Recepti by Crochef
Povrtni rižoto s jabukama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 43
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
45 min
Almo Čatlak
Zapečeni nadjeveni krumpir - Fini Recepti by Crochef
Zapečeni nadjeveni krumpir
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 42
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
70 min
Almo Čatlak
Paprike s kobasicama i krumpirom - Fini Recepti by Crochef
Paprike s kobasicama i krumpirom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 42
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Okruglice od krumpira s umakom od kobasice - Fini Recepti by Crochef
Okruglice od krumpira s umakom od kobasice
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 43
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
70 min
Almo Čatlak
Nabujak na španjolski način - Fini Recepti by Crochef
Nabujak na španjolski način
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 43
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
File riječne ribe u hrskavoj košuljici od krumpira - Fini Recepti by Crochef
File riječne ribe u hrskavoj košuljici od krumpira
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 42
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
40 min
Almo Čatlak
Drobljeni krumpir s jabukama i kobasicom - Fini Recepti by Crochef
Drobljeni krumpir s jabukama i kobasicom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 42
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
35 min
Almo Čatlak
Maneštra s grahom i suhim mesom - Fini Recepti by Crochef
Maneštra s grahom i suhim mesom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 47
Rating: 4.87
You:
Rate this recipe!
125 min
Almo Čatlak
Krumpir iz pećnice sa svježim sirom
Pečeni krumpir s umakom s nadjevom od svježeg sira
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 45
Rating: 4.87
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
Krumpir gulaš s kobasicama - Fini Recepti by Crochef
Krumpir gulaš s kobasicama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 45
Rating: 4.87
You:
Rate this recipe!
80 min
Almo Čatlak
Juha od krumpira s dimljenim lososom
Juha od krumpira s dimljenim lososom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 45
Rating: 4.87
You:
Rate this recipe!
45 min
Almo Čatlak
Okrenuta hobotnica - Fini recepti
Okrenuta hobotnica
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 23
Rating: 4.87
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
Punjeni pečeni krumpir (na američki način) - Fini Recepti
Punjeni pečeni krumpir (na američki način)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 23
Rating: 4.87
You:
Rate this recipe!
80 min
Almo Čatlak
Krumpir Hawaii - Fini Recepti
Krumpir Hawaii
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 23
Rating: 4.87
You:
Rate this recipe!
70 min
Almo Čatlak
Maksakaste - jetrica na estonski način - Fini Recepti by Crochef
Maksakaste - jetrica na estonski način
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 43
Rating: 4.86
You:
Rate this recipe!
45 min
Almo Čatlak
Prženi krumpir na lionski način
Prženi krumpir s lukom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 44
Rating: 4.86
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Irsko varivo s janjetinom i krumpirom
Irsko varivo s janjetinom i krumpirom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 42
Rating: 4.86
You:
Rate this recipe!
90 min
Almo Čatlak
Piletina na vezuvski način - Fini Recepti by Crochef
Piletina na vezuvski način
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 42
Rating: 4.86
You:
Rate this recipe!
80 min
Almo Čatlak
Salata od krumpira, tunjevine i jaja - Fini Recepti by Crochef
Salata od krumpira, tunjevine i jaja
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 42
Rating: 4.86
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
Pužići od krumpirovog tijesta sa slaninom i lukom - Fini Recepti by Crochef
Pužići od krumpirovog tijesta sa slaninom i lukom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 44
Rating: 4.86
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
Svečani pladanj sa salatama - Fini Recepti by Crochef
Svečani pladanj sa salatama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 44
Rating: 4.86
You:
Rate this recipe!
40 min
Almo Čatlak
Irish stew - irsko varivo - Fini Recepti by Crochef
Irish stew - irsko varivo
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 44
Rating: 4.86
You:
Rate this recipe!
120 min
Almo Čatlak
Irsko varivo s janjetinom - “Irish stew” - Fini Recepti
Irsko varivo s janjetinom - "Irish stew"
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 22
Rating: 4.86
You:
Rate this recipe!
100 min
Almo Čatlak

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

0 / 5 (0 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Najnovije zanimljivosti: