Lignje

lignje

Ovisno kako ih pripremite, vole ih i stari i mladi. Zašto ih ne biste obradovali jednom porcijom?

Možda Vam je prva asocijacija na lignje ona iz studentskilignjeh dana kada su se redovito nalazile na meniju u menzama petkom? Ako je tako, trebat ćemo Vas nešto dulje uvjeravati u njihove čari, ali sigurni smo da ćemo na kraju uspjeti! Njihova je primjena u kulinarstvu uistinu raznovrsna, a zahvaljujući blagom okusu, vole ih i djeca. Pogodne su za kombiniranje s umacima na bazi rajčica te za razna jela s povrćem. U nekim vrstama sushija jedu se čak i sirove! Najbolje će Vam prijati ukoliko si uz obrok priuštite čašu bijelog vina.

Samo par detalja

Lignja je glavonožac koji ima deset krakova, a kao i hobotnica ima zaštitni mehanizam koji otpušta crnilo u opasnim situacijama. Najčešće je se nalazi u Sredozemnom moru te na istočnoj obali Atlantskog oceana, a može narasti do 40 centimetara. Meso joj je čvrsto i bijele boje, a ima blag, slatkast okus.

Energetska i nutritivna vrijednost

Kad bismo se hranili prema smjernicama koje nalažu nutricionisti, riba i morski plodovi bili bi mnogo zastupljeniji u našim kuhinjama i loncima! Preporuka je da se jede dva do tri obroka ribe ili morskih plodova na tjedan pa ne treba ni napominjati koliko je ta vrsta namirnica zdrava.

Lignje nam pružaju bjelančevine neophodne našem tijelu i to onu vrstu koja se razgrađuje lakše od bjelančevina koje dobijemo iz mesa. Ne sadrže mnogo zasićenih masnih kiselina, ali zato treba pripaziti na razinu kolesterola koja je u lignjama poprilično visoka!

Odličan su izvor proteina, vitamina B12, riboflavina, selena i fosfora te dobar izvor niacina i cinka (16% od RDA na 100 g).

Energetska vrijednost na 100 g:

  • svježe lignje: 92 kcal
  • pržene lignje: 175 kcal

Kupovanje i čuvanje

Kao i s ostalim morski proizvodima, i lignje možete kupiti ili svježe ili zamrznute. Ako želite svježe lignje, naći ćete ih u ribarnicama. Takve lignje potrebno je iskoristiti u roku od dva do maksimalno tri dana. Prilikom njihove kupnje pazite da lignje imaju čvrsto bijelo tijelo s tankom kožom crvenkaste boje s tamnim pjegama. Oči svakako moraju biti izbočene i prozirne, a nikako nećete pogriješiti dopustite li da Vas kroz kupnju vodi nos – lignje naime moraju imati ugodan morski miris.

Svježe lignje potrebno je iskoristiti u roku od dva do maksimalno tri dana.

Svježim lignjama glava se odvaja rukama, a samim tim izvlači se i probava. Prstima se treba očistiti ostatak utrobe te izvući rožnatu „kost“. Osim toga s krakova je potrebno ukloniti i oči i zubiće pa naposljetku sve dobro isprati.

Ako se pak odlučite za zaleđene lignje, njih ćete pronaći u supermarketima, ali i u manjim trgovinama. Uglavnom su to lignje iz uvoza, a pakiranja i kvaliteta uistinu su raznolike te variraju od proizvođača do proizvođača. Prednost im je što uglavnom dolaze očišćene. U ponudi postoje cijele i narezane lignje i to s krakovima ili bez. Jednom kad ih odledite, takve lignje pripremite isti dan.

Primjena u kulinarstvu

Kao zemlja koja ima sreće da ima svoj komadić lijepog Mediterana, s lignjama smo jako dobro upoznati. Isti je slučaj i s ostalim narodima Sredozemlja – mnogi recepti i njihove varijacije mogu se pronaći na obalama Mediteranskog mora. Sve je krenulo još u antici, a pravu su popularnost lignje stekle u vrijeme Mletačke Republike kada su se proširile po svim njenim teritorijima.

Danas su lignje namirnica koja je dostupna u gotovo svim krajevima svijeta i svugdje ima više zanimljivih i ukusnih primjena. One najjednostavnije uključuju prženje koje je i kod nas vrlo uobičajeno. Očišćene lignje se provaljaju u malo brašna i prže u dubokom ulju. Tako pripremljene lignje pokapaju se kojim kapi limunovog soka i pospu sjeckanim peršinom, a jako se lijepo slažu s krumpir salatom.

Danas su lignje namirnica koja je dostupna u gotovo svim krajevima svijeta.

Tako pripremljene lignje poslužuju se u talijanskim i grčkim restoranima diljem svijeta, a često ih se susreće i kao tzv. finger food u raznim barovima. Uglavnom se jedu kao predjelo, a najčešće ih prate razni ukusni umaci. U tu svrhu odlično će poslužiti majoneza, tzatziki, a za one koji vole nešto ljuće i jače: tabasco.

U kineskoj se pak kuhinji lignje sjeckaju na sitne komadiće, umaču u posoljenu i popaprenu smjesu pa poslužuju s aromatičnim umakom na bazi chilli papričice i soli.

Vratimo li se ponovno u naše krajeve, otkrite ćemo još jedan slastan način pripremanja ovog ukusnog glavonošca: punjenje. Lignjama se odstrane krakovi, a zatim se nasjeckaju i pomiješaju s dodacima poput rajčica, očišćenih repova škampa, peršina, kršnih mrvice i sl. Pa se tim nadjevom puni tijelo lignje. Tako pripremljene, lignje se poslože u posudu za pečenje, preliju umakom od rajčice i zapeku u pećnici. Kad takvo jelo dođe na stol, to je prava gozba.

Druga varijanta punjenih lignji su lignje punjenje šunkom i sirom. Ovisno o preferencijama, može im se dodati malo pršuta ili peršina pa se onda sve to zajedno proprži na malo ulja i podlije bijelim vinom.

Ako ste vični gradelama, lignje su kao stvorene za mali morski intermezzo. Očišćene ih samo bacite na žar i kasnije poslužite s malo blitve i kuhanog krumpira začinjenog maslinovim uljem. Dobit ćete tako lagan, zdrav i ukusan ručak.

Lignje su nezaobilazan dodatak brojnim jelima koja uključuju morske plodove. Pod tim podrazumijevamo razne vrste rižota te zanimljive kombinacije s tjesteninom. Jedno od najživopisnijih jela s lignjama svakako je španjolska paella – jelo na bazi riže koja se kuha u temeljcu začinjenom šafranom. U njoj ćete pronaći i povrće te što drugo doli lignje i druge morske plodove!

Preporučamo vam ova jela s lignjama:

Lignjice iz tave s povrćem - Fini Recepti by Crochef
Lignjice iz tave s povrćem
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 41
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Riblja juha s kokosovim mlijekom na tajlandski način - Fini Recepti by Crochef
Riblja juha s kokosovim mlijekom na tajlandski način
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 41
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
20 min
Almo Čatlak
fritaja s lignjama i mladim lukom
Fritaja od liganja i mladog luka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 40
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Tjestenina s lignjama i brokulom - Fini Recepti
Tjestenina s lignjama i brokulom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 21
Rating: 4.95
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Lignje punjene povrćem i pancetom - Fini Recepti by Crochef
Lignje punjene povrćem i pancetom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 41
Rating: 4.95
You:
Rate this recipe!
50 min
Almo Čatlak
Lignje sa slanutkom u umaku od rajčice - Fini Recepti by Crochef
Lignje sa slanutkom u umaku od rajčice
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 41
Rating: 4.93
You:
Rate this recipe!
25 min
Almo Čatlak
Lignje punjene kruhom u umaku od rajčice - Fini Recepti by Crochef
Lignje punjene kruhom u umaku od rajčice
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 43
Rating: 4.91
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
Tjestenina s lignjama i pestom od crnih maslina
Tjestenina s lignjama i pestom od crnih maslina
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 42
Rating: 4.9
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Bavette s plodovima mora - Fini Recepti by Crochef
Bavette s plodovima mora
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 41
Rating: 4.9
You:
Rate this recipe!
20 min
Almo Čatlak
Punjene lignje u umaku od rajčica - Fini Recepti
Punjene lignje u umaku od rajčica
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 21
Rating: 4.9
You:
Rate this recipe!
80 min
Almo Čatlak
Salata od liganja s povrćem - Fini Recepti by Crochef
Salata od liganja s povrćem
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 43
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
Lignje u crnom vinu s kuhanim krumpirom - Fini Recepti
Lignje u crnom vinu s kuhanim krumpirom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 22
Rating: 4.86
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Punjene lignje u umaku od rajčice
Punjene lignje u umaku od rajčice
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 43
Rating: 4.86
You:
Rate this recipe!
90 min
Almo Čatlak
Lignje punjene sirom iz salamure
Lignje punjene sirom iz salamure
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 22
Rating: 4.82
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
Lignje na lešo - Fini Recepti by Crochef
Lignje na lešo
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 42
Rating: 4.81
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Rižoto s plodovima mora - Fini Recepti by Crochef
Rižoto s plodovima mora
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 45
Rating: 4.76
You:
Rate this recipe!
45 min
Almo Čatlak
Grah s lignjama i parmezanom
Grah s lignjama i parmezanom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 23
Rating: 4.74
You:
Rate this recipe!
75 min
Miro Biondić
Punjene jadranske lignje - Fini recepti
Punjene jadranske lignje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 22
Rating: 4.73
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
Pržene lignje - Fini Recepti
Pržene lignje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 26
Rating: 4.69
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Salata od liganja - Fini Recepti
Salata od liganja
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 25
Rating: 4.68
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Lignje iz woka - Fini Recepti
Lignje iz woka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 24
Rating: 4.67
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Mediteranska barka
Mediteranska barka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 23
Rating: 4.65
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Crni rižoto od morskih plodova
Crni rižoto od morskih plodova
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 25
Rating: 4.64
You:
Rate this recipe!
60 min
Lidija Kralj
Lignje s krumpirom iz pećnice - Fini Recepti by Crochef
Lignje s krumpirom iz pećnice
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 49
Rating: 4.63
You:
Rate this recipe!
45 min
Almo Čatlak
Lignje na lešo
Lignje na lešo
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 28
Rating: 4.57
You:
Rate this recipe!
45 min
Almo Čatlak

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Najnovije zanimljivosti: