Boeuf Bourguignon ili govedina na burgonjski način

  • 200 min
  • 6 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Jelo sadrži meso
Boeuf Bourguignon ili govedina na burgonjski način
U našem video receptu saznajte kako pripremiti Boeuf Bourguignon ili govedinu na burgonjski način.

Boeuf Bourguignon je jedno od najpoznatijih, tradicionalnih francuskih jela, a potječe iz francuske pokrajine Bourgogne, a svi sladokusci i gurmani, ili barem oni koji se takvima smatraju, morali bi naučiti pripremati ovo jelo. Bon apetit!

Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Pečenoj slanini uklonimo kožu i narežemo ju na prutiće, luk i mrkvu narežemo na kockice, a meso na veće kocke. U tavu, na žlicu ugrijanog maslinovog ulja, dodamo narezanu slaninu i pržimo ju povremeno miješajući.
  2. Nakon 1-2 minute prženja, slaninu premjestimo u prikladnu vatrostalnu posudu, a na masnoću od prženja dodamo narezano meso, posolimo ga i pržimo sa svih strana 4-5 minuta.
  3. Zatim meso premjestimo u vatrostalnu posudu sa slaninom, a na masnoću od prženja dodamo narezanu mrkvu i luk, grančicu peršina, lovorov list, posolimo, promiješamo i pržimo 3-4 minute.
  4. Potom na povrće protisnemo češnjak, i čim češnjak zamiriše, posipamo polovicom brašna i miješajući pržimo na srednje jakoj vatri. Nakon 1-2 minute, prije nego brašno počne dobivati boju, dodamo koncentrat rajčice, promiješamo, ulijemo 150 ml crnog vina i pirjamo jednu minutu, miješajući i skidajući karamelizirani sloj s dna tave.
  5. Pirjano povrće premjestimo u vatrostalnu posudu na meso i slaninu, sastojke posipamo sušenom majčinom dušicom, dodamo polovicu maslaca, popaprimo, ulijemo 600 ml juhe i preostalo vino, poravnamo sastojke, poklopimo i stavimo kuhati u pećnicu, zagrijanu na 190°C.
  6. Nakon 2 sata i 45 minuta u tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo preostali maslac i pričekamo da se rastopi. Za to vrijeme bijeli dio mladog luka narežemo na komade veličine 2 cm, a šampinjone na četvrtine.
  7. Zatim na ugrijanu masnoću dodamo narezani mladi luk i šampinjone, promiješamo i pržimo na jakoj vatri. Nakon 1-2 minute sastojke posipamo preostalim brašnom i stalno miješajući kratko pržimo.
  8. Prije nego brašno počne dobivati boju, ulijemo preostalu juhu i miješamo da se ne stvore grudice od brašna. Potom ulijemo limunov dok, začinimo solju i paprom, promiješamo i maknemo s vatre.
  9. Nakon 3 sata kuhanja u pećnici, vatrostalnu posudu izvadimo i otklopimo, dodamo sjeckani peršin, mješavinu mladog luka i šampinjona, promiješamo, poklopimo i vratimo u pećnicu na 10 minuta.
  10. Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 44
Rating: 4.86
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:200minuta

Najnovije zanimljivosti: