Bosanski lonac

  • 240 min
  • 4-6 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Srednje zahtjevno
  • Jelo sadrži meso

Bosanski lonac je tradicionalno jelo Bosne i Hercegovine, a porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne, kada se pripravljao kao tradicionalno radničko jelo. Priprema bosanskog lonca je vremenski zahtjevna, no svakako vrijedna svake žlice ovog finog gulaša.

Bosanski lonac
Bosanski lonac
Popularnost:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 17
Rating: 3.65
You:
Rate this recipe!
U našem receptu saznajte kako pripremiti bosanski lonac.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Meso operemo i narežemo na kockice.
  2. Zatim krumpire i mrkvu narežemo na kockice, peršin, celer, luk i češnjak sitno nasjeckamo, rajčicu narežemo na manje kriške, a grašak i mahune ostavimo u komadu.
  3. Sada u lonac slažemo red povrća, pa preko povrća stavimo red mesa.
  4. Svaki red posolimo i popaprimo, dodamo po 2 češnjaka pa sve pospemo peršinovim i celerovim lišćem. Namirnice nastavimo slagati dok ih sve ne potrošimo.
  5. Kada smo složili sve namirnice, u lonac ulijemo vodu i bijelo vino, a preko svega složimo rajčicu narezanu na kriške. Pri slaganju pripazimo da u loncu ostane dovoljno mjesta kako bi se namirnice mogle dobro skuhati.
  6. Zatim lonac poklopimo i kuhamo na jačoj vatri dok ne zakipi, a kada zakipi smanjimo vatru i ostavimo da se kuha oko 3 sata.
  7. Nakon poprilici 3 sata, kada je meso dovoljno mekano, jelo možemo poslužiti.
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 17
Rating: 3.65
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:240minuta

Najnovije zanimljivosti: