Christstollen – njemački božićni kolač

  • 250 min
  • 8-10 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Sadrži jaja i mlijeko
Christstollen - njemački božićni kolač
U našem video receptu saznajte kako pripremiti christstollen - njemački božićni kolač.

Njemačka je poznata po odličnim automobilima, vrsnim pivama i dobrom nogometu, ali i po kolačima. Ako želite vidjeti uz kakve kolače Nijemci slave Božić, pogledajte video u prilogu.

Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Jaje umutimo, sušeno i kandirano voće pomiješamo u zdjelici, prelijemo ga toplom vodom i ostavimo da se natopi.
  2. U zdjelicu s toplim mlijekom dodamo suhi kvasac, žličicu brašna, žličicu šećera, promiješamo pjenjačom i ostavimo da se pjenica diže. Za to vrijeme u zasebnu zdjelu stavimo omekšali maslac, dodamo šećer i vanilin šećer te ručnim mikserom izradimo smjesu.
  3. Zatim dodamo umućeno jaje i izradimo kremu. Potom u zdjelu s kremom prosijemo brašno, dodamo cimet u prahu, prstohvat soli, ulijemo dignutu pjenicu i ručnim mikserom izradimo jednolično tijesto.
  4. Dobiveno tijesto oblikujemo u kuglu, vratimo u zdjelu, poklopimo i ostavimo na toplom dok tijesto ne udvostruči volumen.
  5. Nakon 1 h i 45 minuta tijesto izvadimo na radnu površinu, malo ga raširimo, prekrijemo natopljenim i ocijeđenim sušenim i kandiranim voćem, štapićima badema i sve zajedno izmijesimo rukama.
  6. Zatim tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku i razvaljamo ga na ovalan oblik debljine 2 centimetra, kraće strane malo savijemo prema unutra, jednu dužu stranu savijemo do sredine, preko nje savijemo i drugu dužu stranu te bridom dlana napravimo usjek po dužini.
  7. Tako pripremljeno tijesto premjestimo na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje, prekrijemo ga kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže. Nakon 60 minuta tijesto stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 45 minuta.
  8. Pečeni kolač izvadimo iz pećnice i pričekamo da se malo ohladi. Potom ga premažemo rastopljenim maslacem i posipamo šećerom.
  9. Ovako pripremljen kolač najbolje je potpuno ohladiti, omotati prozirnom kuhinjskom folijom kako bi zadržao sočnost i arome te poslužiti za nekoliko dana, a prije posluživanja ga posipati šećerom u prahu.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 54
Rating: 4.69
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:250minuta

Najnovije zanimljivosti: