Filet Wellington

  • 90 min
  • 4-5 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Jelo sadrži meso
Filet Wellington
U našem video receptu saznajte kako pripremiti filet Wellington.

Ovo je pravo blagdansko jelo u svakom smislu te riječi – svečano je, ukusno i ostavlja izvanredan dojam na goste. Naša preporuka: svakako isprobati uz čašu dobrog crnog vina.

Filet Wellington - U našem video receptu saznajte kako pripremiti filet Wellington. - biftek (iz sredine), lisnato tijesto, senf, kuhana šunka, teleća jetrica, kobasice pečenice, konjak, slatko vrhnje, jaje, maslac, luk, šampinjoni, peršin (sjeckani), maslinovo ulje, sol i papar, Prije svega biftek očistimo od kožica i žilica. U tavi ugrijemo maslinovo ulje, te na njemu sa svih strana popržimo cijeli biftek kako bi mu zatvorili pore. Zatim meso izvadimo na stranu da se ohladi. ; U zasebnoj tavi rastopimo maslac, dodamo sjeckani luk, malo posolimo i na laganoj vatri pržimo dok malo ne omekša. Zatim u tavu dodamo očišćene i sitno sjeckane šampinjone, sjeckani peršin, poparimo, sve zajedno izmiješamo i pirjamo na laganoj vatri dok ne ispari sva tekućina koju ispuste šampinjoni (gotove šampinjone stavimo na stranu da se ohlade). ; Potom u smjesu od šampinjona dodamo sjeckanu šunku, sjeckane pečenice i sjeckana teleća jetra, ulijemo konjak, izmiješamo sastojke i možemo slagati file Wellington. ; Tijesto razvaljamo na debljinu po prilici 3 mm i na površinu 10 cm veću od površine bifteka. Na sredini tijesta, od pripremljene smjese, oblikujemo pravokutnu posteljicu veličine bifteka, te ga položimo na nju. Zatim biftek premažemo senfom i nadjenemo preostalom smjesom, a rubove tijesta premažemo vodom. ; Drugu polovicu tijesta razvaljamo na veličinu nešto veću od prvog tijesta, te njime prekrijemo nadjeveno meso i tijesto na kojem ono leži. Gornjim tijestom nježno prionimo uz nadjev na mesu i po tijestu. ; Zatim, uokolo po cijeloj dužini rubova, prikladnim nožem (kotačićem) izrežemo višak tijesta, tako da ostane spoj tijesta širine dva centimetara, spojeve tijesta po cijeloj dužini utisnemo vilicom, a na vrhu tijesta nožem urežemo križić kako bi za vrijeme pečenja mogla izlaziti para. ; U zdjelicu odvojimo žumanjke od bjelanjaka, dodamo slatko vrhnje, umutimo sastojke i dobivenom smjesom premažemo cijelu površinu tijesta. ; Ovako pripremljen file Welington stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 220°C i ovisno o željenoj jačini pečenosti mesa, za 20-30 minuta jelo je gotovo.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Prije svega biftek očistimo od kožica i žilica. U tavi ugrijemo maslinovo ulje, te na njemu sa svih strana popržimo cijeli biftek kako bi mu zatvorili pore. Zatim meso izvadimo na stranu da se ohladi.
  2. U zasebnoj tavi rastopimo maslac, dodamo sjeckani luk, malo posolimo i na laganoj vatri pržimo dok malo ne omekša. Zatim u tavu dodamo očišćene i sitno sjeckane šampinjone, sjeckani peršin, poparimo, sve zajedno izmiješamo i pirjamo na laganoj vatri dok ne ispari sva tekućina koju ispuste šampinjoni (gotove šampinjone stavimo na stranu da se ohlade).
  3. Potom u smjesu od šampinjona dodamo sjeckanu šunku, sjeckane pečenice i sjeckana teleća jetra, ulijemo konjak, izmiješamo sastojke i možemo slagati file Wellington.
  4. Tijesto razvaljamo na debljinu po prilici 3 mm i na površinu 10 cm veću od površine bifteka. Na sredini tijesta, od pripremljene smjese, oblikujemo pravokutnu posteljicu veličine bifteka, te ga položimo na nju. Zatim biftek premažemo senfom i nadjenemo preostalom smjesom, a rubove tijesta premažemo vodom.
  5. Drugu polovicu tijesta razvaljamo na veličinu nešto veću od prvog tijesta, te njime prekrijemo nadjeveno meso i tijesto na kojem ono leži. Gornjim tijestom nježno prionimo uz nadjev na mesu i po tijestu.
  6. Zatim, uokolo po cijeloj dužini rubova, prikladnim nožem (kotačićem) izrežemo višak tijesta, tako da ostane spoj tijesta širine dva centimetara, spojeve tijesta po cijeloj dužini utisnemo vilicom, a na vrhu tijesta nožem urežemo križić kako bi za vrijeme pečenja mogla izlaziti para.
  7. U zdjelicu odvojimo žumanjke od bjelanjaka, dodamo slatko vrhnje, umutimo sastojke i dobivenom smjesom premažemo cijelu površinu tijesta.
  8. Ovako pripremljen file Welington stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 220°C i ovisno o željenoj jačini pečenosti mesa, za 20-30 minuta jelo je gotovo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 11
Rating: 3.45
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:90minuta

Najnovije zanimljivosti: