Fritule

  • 150 min
  • 4 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Ima jaja, nema mesa
Fritule
Saznajte kako pripremiti fritule u našem video receptu.

Ako nemate tu sreću da možete nazvati šjoru Ljubu i od nje uzeti recept za fritule (a upravo to smo mi učinili), onda ga sa povjerenjem pročitajte ovdje! Okus fritula je stvarno jedinstven, one su poput malih aromatičnih krafni oplemenjenih grožđicama i cimetom. Iako zahtjevaju dosta truda oko pripreme, sjajan su desert nakon laganog ručka ili večere. Tradicionalno se spremaju kao blagdansko jelo, prvenstveno u Dalmaciji, a sve više i u drugim krajevima Hrvatske. Šjora Ljube, fala ti!

Fritule - Saznajte kako pripremiti fritule u našem video receptu. - krumpir, brašno, kvasac, jaje, šećer, rakija, rum, grožðice, vanilin šećer, cimet (u prahu), šećer u prahu, sol, ulje, U zdjelici pomiješamo 40 g kvasca, malo tople vode i 2 žlice brašna te ostavimo na toplom da se diže.
; Za to vrijeme krumpir operemo, ogulimo, narežemo na ploške i stavimo kuhati u hladnu posoljenu vodu. Kada je krumpir omekšao skinemo ga sa vatre i ocijedimo.; U zdjeli od jaja i šećera izradimo pjenastu smjesu u koju protisnemo kuhani krumpir dodamo prstohvat soli, po 0,3 cl ruma i rakije, suhe grožđice, prosijano brašno i pjenicu od kvasca i po potrebi tople vode dok ne dobijemo glatku smjesu. ; Smjesu tučemo kuhačom sve dok se ne pojave mjehurići pa ostavimo na toplom mjestu da se diže oko 1 sat. ; Smjesu iz zdjele vadimo i oblikujemo žlicom (žlicu valja prije umočiti u ulje da se uz nju ne bi lijepilo tijesto) te pržimo u dubokom ulju povremeno okrećući dok se sa svih strana ne zarumeni. ; Fritule vadimo rešetkastom žlicom da se ulje što bolje ocijedi. ; Stavljamo nakratko na kuhinjski papir da im upije višak masnoće i još vruće posipamo pomiješanim vanilin šećerom, cimetom i šećerom u prahu.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. U zdjelici pomiješamo 40 g kvasca, malo tople vode i 2 žlice brašna te ostavimo na toplom da se diže.
  2. Za to vrijeme krumpir operemo, ogulimo, narežemo na ploške i stavimo kuhati u hladnu posoljenu vodu. Kada je krumpir omekšao skinemo ga sa vatre i ocijedimo.
  3. U zdjeli od jaja i šećera izradimo pjenastu smjesu u koju protisnemo kuhani krumpir dodamo prstohvat soli, po 0,3 cl ruma i rakije, suhe grožđice, prosijano brašno i pjenicu od kvasca i po potrebi tople vode dok ne dobijemo glatku smjesu.
  4. Smjesu tučemo kuhačom sve dok se ne pojave mjehurići pa ostavimo na toplom mjestu da se diže oko 1 sat.
  5. Smjesu iz zdjele vadimo i oblikujemo žlicom (žlicu valja prije umočiti u ulje da se uz nju ne bi lijepilo tijesto) te pržimo u dubokom ulju povremeno okrećući dok se sa svih strana ne zarumeni.
  6. Fritule vadimo rešetkastom žlicom da se ulje što bolje ocijedi.
  7. Stavljamo nakratko na kuhinjski papir da im upije višak masnoće i još vruće posipamo pomiješanim vanilin šećerom, cimetom i šećerom u prahu.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:150minuta

Najnovije zanimljivosti: