Gratinirane šparoge s krumpirom i šunkom

  • 70 min
  • 6 porcije
  • Srednje kalorično
  • Jednostavna priprema
  • Jelo sadrži meso
Gratinirane šparoge s krumpirom i šunkom
U našem video receptu saznajte kako pripremiti gratinirane šparoge s krumpirom i šunkom.

Divlja šparoga je samonikla biljka i zajedno s lukom, češnjakom i porilukom spada u porodicu ljiljana, a postoje pitome bijele i zelene šparoge iz uzgoja. U ovom receptu smo upotrijebili bijele šparoge, a kako su ispale provjerite sami. Dobar tek!

Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Krumpir ogulimo i narežemo na ploške debljine 5 milimetara, sir ementaler naribamo, šunku narežemo na kockice, bijele šparoge ogulimo od ispod vrha prema dnu, zelenim šparogama ogulimo donju trećinu, potom šparogama odrežemo donji tvrdi dio i narežemo ih na tri dijela.
  2. U lonac s vrelom i posoljenom vodom stavimo narezan krumpir i kuhamo ga 3 minute. Zatim dodamo narezane šparoge, poklopimo i kuhamo dalje.
  3. Nakon 6-7 minuta kuhanja, šparoge i krumpir ocijedimo i premjestimo u namašćenu vatrostalnu posudu, a vodu od kuhanja sačuvamo.
  4. U ugrijan lonac stavimo maslac i pričekamo da se rastopi. Zatim dodamo brašno i pržimo ga, stalno miješajući, po prilici 2 minute.
  5. Potom, uz stalno miješanje, ulijemo 250 ml vode od kuhanja i kuhamo dalje stalno miješajući, dok ne dobijemo baršunasti umak.
  6. Nakon 2-3 minute dodamo kravlji sir, začinimo muškatnim oraščićem, solju, bijelim paprom i ljutom papričicom, lonac maknemo s vatre i dobro izmiješamo sastojke.
  7. Dobivenom mješavinom prelijemo krumpir i šparoge, posipamo kockicama šunke i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C.
  8. Nakon 20-ak minuta jelo izvadimo iz pećnice, posipamo ga mješavinom naribanog sira ementalera i krušnih mrvica, vratimo u pećnicu i pečemo još 10-ak minuta.
  9. Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 45
Rating: 4.84
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:70minuta

Najnovije zanimljivosti: