Gulaš alla pašticada

  • 170 min
  • 4 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Jelo sadrži meso
Gulaš alla pašticada
U našem video receptu saznajte kako pripremiti gulaš alla pašticada.

Pašticada je tradicionalno hrvatsko jelo od goveđeg buta i priprema se na niz različitih načina. Naziva se i dalmatinska pašticada jer potječe iz Dalmacije, a ako želite naučiti postupak pripreme, pogledajte video i u kuhinju…

Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Junetinu narežemo na kocke, luk, češnjak, mrkvu i korijen peršina grubo narežemo, a pancetu narežemo na tanke prutiće.
  2. U prikladnu zdjelu stavimo narezano meso, začinimo ga solju i paprom, dodamo listove lovora, posipamo sušenom majčinom dušicom, dodamo narezano povrće, prelijemo crnim vinom, balzamičkim octom, promiješamo, prekrijemo kuhinjskom plastičnom folijom i stavimo u hladnjak da se marinira preko noći. Meso i povrće izvadimo iz marinade, a tekućinu sačuvamo.
  3. U lonac iznad vatre, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo kockice mesa i zapečemo ih sa svih strana. Za to vrijeme jabuku narežemo na kriške. Nakon 10-ak minuta dodamo narezanu pancetu, ocijeđeno povrće iz marinade, kriške jabuke i sve zajedno pirjamo na srednje jakoj vatri 10-ak minuta, a u lončić s vrelom vodom dodamo klinčiće i klekove bobe te ih ostavimo da se kuhaju.
  4. Zatim u lonac s mesom i povrćem dodamo koncetrat rajčice, mljevenu crvenu papriku, procijedimo tekućinu aromatiziranu klekovim bobicama i klinčićima, ulijemo juhu i toliko tekućine od marinade da prekrije sastojke, dodamo otkoštene suhe šljive, promiješamo, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri, po potrebi podlijevajući vodom.
  5. Nakon 2 sata kuhanja meso i listove lovora izvadimo na stranu, a preostale sastojke u loncu grubo ispasiramo štapnim mikserom.
  6. Potom dodamo marmeladu od marelica, pekmez od šljiva, ulijemo prošek, dodamo sjeckani peršin i kuhamo na laganoj vatri. Za to vrijeme u tavu iznad vatre stavimo šećer i pržimo ga na srednje jakoj vatri.
  7. Kada se šećer potpuno rastopio i počeo dobivati boju, u tavu ulijemo 300-400 ml umaka iz lonca, promiješamo sa šećerom i sve zajedno prelijemo natrag u lonac.
  8. Zatim umak promiješamo, vratimo izvađeno meso, lonac malo protresemo i ostavimo da sve zajedno provri. Za to vrijeme u lonac s vrelom i posoljenom vodom dodamo njoke i kuhamo ih po uputama na pakiranju.
  9. Na tanjure rasporedimo gulaš i kuhane njoke te poslužimo jelo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 4
Rating: 3.5
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:170minuta

Najnovije zanimljivosti: