- Almo Čatlak
- 60 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Gulaš od gljiva
Saznajte kako pripremiti gulaš od gljiva u našem video receptu.
Iako ovaj fini gulaš nije sasvim podoban za vegeterijance (sadrži slaninu i mesni temeljac), ipak vam može dobro doći u danima kada se želite odmoriti od mesa. Gljive su vrlo hranjiva namirnica bogata bjelančevinama, vlaknima, vitaminima B i C te raznim mineralima. Stoga je ovakav gulaš zaslužio da stoji rame uz rame bilo kojem gulašu sa mesom, a vjerojatno je još i zdraviji!
Gulaš od gljiva - Saznajte kako pripremiti gulaš od gljiva u našem video receptu. - gljive (svježe (šampinjoni, bukovače...)), vrganji (suhih), slanina, luk, mrkva, temeljac mesne juhe, lovorov list, majčina dušica, češnjak, peršin (sjeckani), kiselo vrhnje (milerama), bijelo vino, krumpir, ulje, sol i papar, Sušene vrganje stavimo u mlaku vodu da omekšaju, te ih narežemo na trakice. Ostale gljive očistimo i narežemo na veće komadiće. ; Slaninu narežemo na sitne kockice, mrkvu na kolutiće, a luk nasjeckamo. ; Na ugrijanom ulju popržimo slaninu i luk, dok ne omekša, pa dodamo mrkvu. ; Zatim dodajemo ocijeđene i nasjeckane suhe vrganje i gljive te ih dobro popržimo. Dodamo protisnuti češnjak i čim zamiriše podlijemo vinom, dodamo lovorov list i majčinu dušicu. ; Sve zajedno podlijemo mesnim temeljcem, dodamo krumpir, začinimo solju i paprom i podlijemo sa toliko vode da prekrije sastojke. Sve zajedno ostavimo da vrije dok krumpir ne omekša. ; Pred kraj kuhanja dodamo mileram i sjeckani peršin, te ostavimo još jednom da zavrije.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- gljive, 600 g svježe (šampinjoni, bukovače...)
- vrganji, 10 g suhih
- slanina, 40 g
- luk, 1 glavica
- mrkva, 2
- temeljac mesne juhe, 200 ml
- lovorov list, 2
- majčina dušica, 1/2 žličice
- češnjak, 4 češnja
- peršin, 1 žlica sjeckani
- kiselo vrhnje, 100 ml milerama
- bijelo vino, 100 ml
- krumpir, 200 g
- ulje
- sol i papar
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Sušene vrganje stavimo u mlaku vodu da omekšaju, te ih narežemo na trakice. Ostale gljive očistimo i narežemo na veće komadiće.
- Slaninu narežemo na sitne kockice, mrkvu na kolutiće, a luk nasjeckamo.
- Na ugrijanom ulju popržimo slaninu i luk, dok ne omekša, pa dodamo mrkvu.
- Zatim dodajemo ocijeđene i nasjeckane suhe vrganje i gljive te ih dobro popržimo. Dodamo protisnuti češnjak i čim zamiriše podlijemo vinom, dodamo lovorov list i majčinu dušicu.
- Sve zajedno podlijemo mesnim temeljcem, dodamo krumpir, začinimo solju i paprom i podlijemo sa toliko vode da prekrije sastojke. Sve zajedno ostavimo da vrije dok krumpir ne omekša.
- Pred kraj kuhanja dodamo mileram i sjeckani peršin, te ostavimo još jednom da zavrije.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:60minuta |