Mliječna pletenica

  • 120 min
  • 6 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Sadrži jaja i mlijeko
Mliječna pletenica
U našem video receptu saznajte kako pripremiti mliječnu pletenicu.

Ova fina mliječna pletenica tradicionalno se priprema u vrijeme Uskrsa. Prhka je, slatkasta i mirisna. Možete je jesti samu, sa nekim finim slatkim namazom, a možete je i namakati u mlijeko ili još bolje vrući kakao.

Mliječna pletenica - U našem video receptu saznajte kako pripremiti mliječnu pletenicu. - brašno (za dizana tijesta), suhi kvasac, jaje, maslac, šećer, vanilin šećer, mlijeko, limun (korica), bjelanjak, sol (sol), U zdjelicu ulijemo mlako mlijeko, dodamo žličicu šećera, suhi kvasac, promiješamo da se kvasac rastopi i ostavimo na toplom mjestu dok se ne zapjeni. ; U zasebnu zdjelu prosijemo brašno, dodamo pjenicu, dva umućena jaja, rastopljeni maslac, naribanu koricu polovice limuna, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli pa ručnim mikserom 10-ak minuta miješamo tijesto. ; Zatim tijesto premjestimo u pobrašnjenu posudu, pokrijemo krpom i ostavimo da se diže 6 sati. ; Potom tijesto izvadimo na pobrašnjenu dasku, premijesimo, podijelimo na 1/3 i 2/3, pokrijemo i ostavimo da se diže još 2–3 sata.
; Zatim svaki komad tijesta oblikujemo u štrucu, zarežemo po duljini gotovo do vrha, tako da dobijemo po tri kraka, te ispletemo pletenice. ; Veću pletenicu stavimo na namašćen i pobrašnjeni lim za pečenje, užu pletenicu položimo na veću i ukrasimo je pisanicama. ; Pletenicu ostavimo da se diže još 15-ak minuta, premažemo je žumanjkom umućenim s malo vode, posipamo šećerom, stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C 25–30 minuta i poslužimo.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. U zdjelicu ulijemo mlako mlijeko, dodamo žličicu šećera, suhi kvasac, promiješamo da se kvasac rastopi i ostavimo na toplom mjestu dok se ne zapjeni.
  2. U zasebnu zdjelu prosijemo brašno, dodamo pjenicu, dva umućena jaja, rastopljeni maslac, naribanu koricu polovice limuna, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli pa ručnim mikserom 10-ak minuta miješamo tijesto.
  3. Zatim tijesto premjestimo u pobrašnjenu posudu, pokrijemo krpom i ostavimo da se diže 6 sati.
  4. Potom tijesto izvadimo na pobrašnjenu dasku, premijesimo, podijelimo na 1/3 i 2/3, pokrijemo i ostavimo da se diže još 2–3 sata.
  5. Zatim svaki komad tijesta oblikujemo u štrucu, zarežemo po duljini gotovo do vrha, tako da dobijemo po tri kraka, te ispletemo pletenice.
  6. Veću pletenicu stavimo na namašćen i pobrašnjeni lim za pečenje, užu pletenicu položimo na veću i ukrasimo je pisanicama.
  7. Pletenicu ostavimo da se diže još 15-ak minuta, premažemo je žumanjkom umućenim s malo vode, posipamo šećerom, stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C 25–30 minuta i poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:120minuta

Najnovije zanimljivosti: