Musaka

  • 120 min
  • 4 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Jelo sadrži meso
Musaka
Saznajte kako pripremiti musaku u našem video receptu.

Dvije su najpoznatije vrste musake: Grčka i Turska. U Turskoj verziji svi su sastojci nasjeckani i pomiješani, dok su u Grčkoj, za koju smo se i mi odlučili, sastojci složeni u redove. Svoju prepoznatljivu aromu musaka ponajviše dobiva od patlidžana prženih na maslinovom ulju.

Musaka - Saznajte kako pripremiti musaku u našem video receptu. - mljevena junetina, patlidžani, luk, rajčice pelati, bijelo vino, šećer, cimet, origano, peršin (sjeckanog), krušne mrvice, parmezan, umak bešamel, limun, jaje, ulje, maslinovo ulje, sol i papar, Patlidžane operemo, očistimo i po dužini narežemo na ½ cm debele ploške. Premjestimo ih u zdjelu s posoljenom vodom i ostavimo da odstoje 20 minuta. ; Zatim ploške patlidžana ocijedimo, osušimo kuhinjskom krpom i u tavi, na vrućem maslinovom ulju, ispržimo s obje strane (tijekom prženja, po potrebi, dolijevamo maslinovo ulje). Pržene ploške patlidžana vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće. ; U tavu, na masnoću od prženja, dodamo sjeckani luk i pržimo dok ne omekša. Zatim dodamo mljeveno meso i pržimo stalno miješajući dok meso ne postane zrnasto i dok ne ispari sva tekućina. ; Potom dodamo bijelo vino, pelati rajčice, sol, papar, šećer, cimet u prahu, sjeckani peršin, origano te sve zajedno izmiješamo, poklopimo i pirjamo na laganoj vatri po prilici 5 minuta. ; Nakon toga, meso maknemo s vatre, ostavimo da se ohladi pa umiješamo 1-2 žlice krušnih mrvica, polovicu naribanog parmezana i jedno umućeno jaje. ; U zasebnu zdjelu ulijemo bešamel umak, dodamo 2 žlice soka od limuna i 2 umućena jaja pomiješana s preostalim parmezanom. ; Po dnu, uljem premazane, vatrostalne posude, složimo polovicu prženih ploški patlidžana, zatim rasporedimo prženo mljeveno meso, prekrijemo ostatkom patlidžana te sve zajedno prelijemo pripremljenim bešamel umakom. ; Stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na 180°C, po prilici 50 minuta.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Patlidžane operemo, očistimo i po dužini narežemo na ½ cm debele ploške. Premjestimo ih u zdjelu s posoljenom vodom i ostavimo da odstoje 20 minuta.
  2. Zatim ploške patlidžana ocijedimo, osušimo kuhinjskom krpom i u tavi, na vrućem maslinovom ulju, ispržimo s obje strane (tijekom prženja, po potrebi, dolijevamo maslinovo ulje). Pržene ploške patlidžana vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće.
  3. U tavu, na masnoću od prženja, dodamo sjeckani luk i pržimo dok ne omekša. Zatim dodamo mljeveno meso i pržimo stalno miješajući dok meso ne postane zrnasto i dok ne ispari sva tekućina.
  4. Potom dodamo bijelo vino, pelati rajčice, sol, papar, šećer, cimet u prahu, sjeckani peršin, origano te sve zajedno izmiješamo, poklopimo i pirjamo na laganoj vatri po prilici 5 minuta.
  5. Nakon toga, meso maknemo s vatre, ostavimo da se ohladi pa umiješamo 1-2 žlice krušnih mrvica, polovicu naribanog parmezana i jedno umućeno jaje.
  6. U zasebnu zdjelu ulijemo bešamel umak, dodamo 2 žlice soka od limuna i 2 umućena jaja pomiješana s preostalim parmezanom.
  7. Po dnu, uljem premazane, vatrostalne posude, složimo polovicu prženih ploški patlidžana, zatim rasporedimo prženo mljeveno meso, prekrijemo ostatkom patlidžana te sve zajedno prelijemo pripremljenim bešamel umakom.
  8. Stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na 180°C, po prilici 50 minuta.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 24
Rating: 4.71
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:120minuta

Najnovije zanimljivosti: