Nigiri sushi od lososa

  • 30 min
  • 4 porcije
  • Niskokalorično
  • Jednostavna priprema
  • Sadrži ribu/ morske plodove
Nigiri sushi od lososa
U našem video receptu saznajte kako pripremiti nigiri sushi od lososa.

Jedan od jednostavnijih načina pripreme sushija je "nigiri" način. U kratkom vremenu pripremiti ćete ukusan i izuzetno zdrav obrok, ali pripazite na svježinu ribe.

Nigiri sushi od lososa - U našem video receptu saznajte kako pripremiti nigiri sushi od lososa. - file lososa, riža (za sushi), šećer, sol, ocat od riže, umak od soje, wasabi pasta, đumbir (za sushi), Rižu stavimo u sito i dobro isperemo pod mlazom hladne vode. U lonac stavimo rižu i jednaku količinu vode. ; Lonac stavimo iznad vatre i prije nego voda zavrije poklopimo rižu, smanjimo vatru na minimum i kuhamo 10 minuta. Zatim ugasimo vatru i rižu ostavimo poklopljenu još 10 minuta da odstoji. Na ovaj način kuhanja u malo vode dobivamo „al dente“ rižu koju možemo lako oblikovati. ; Za to vrijeme, u manji lonac ili tavicu, stavimo šećer, sol i rižin ocat, te na slaboj vatri ugrijemo sastojke (ne kuhamo). ; Gotovu rižu premjestimo u zdjelu (po mogućnosti drvenu), posipamo mješavinom šećera, soli i rižinog octa, te tankim dijelom drvene kuhače prorezujemo i hladimo na sobnoj temperaturi (ne miješamo) dok ne postane mlaka. ; Za to vrijeme file lososa narežemo na jednake tanke ploške, veličine 2x5 cm. ; Prije oblikovanja riže, prste i dlanove navlažimo u vodi s malo rižinog octa. Jednom rukom iz zdjele uzmemo malo pripremljene suši riže, te na dlanu oblikujemo ovalnu kuglicu veličine palca (po prilici 1,5x4 cm). ; U dlan druge ruke položimo plošku lososa. Vrhom kažiprsta ruke u kojoj držimo rižinu okruglicu, iz zdjelice uzmemo malo wasabi paste, te je tanko (jednim potezom) nanesemo na meso ribe, na dlanu druge ruke. ; Zatim na namazanu stranu položimo ovalnu okruglicu riže, te spojenim kažiprstom i srednjim prstom lagano pritisnemo rižu pridržavajući je palcem tako da dobijemo lijep pravilan oblik. ; Nigiri sushi zatim još jednom premjestimo iz jedne u drugu ruku tako da meso okrenemo na gornju stranu. ; Spojenim kažiprstom i srednjim prstom još jednom nježno pritisnemo meso uz rižu, te ovako oblikovani „nigiri suši“ složimo na tanjure i poslužimo sa sojinim umakom, wasabi pastom i suši đumbirom.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Rižu stavimo u sito i dobro isperemo pod mlazom hladne vode. U lonac stavimo rižu i jednaku količinu vode.
  2. Lonac stavimo iznad vatre i prije nego voda zavrije poklopimo rižu, smanjimo vatru na minimum i kuhamo 10 minuta. Zatim ugasimo vatru i rižu ostavimo poklopljenu još 10 minuta da odstoji. Na ovaj način kuhanja u malo vode dobivamo „al dente“ rižu koju možemo lako oblikovati.
  3. Za to vrijeme, u manji lonac ili tavicu, stavimo šećer, sol i rižin ocat, te na slaboj vatri ugrijemo sastojke (ne kuhamo).
  4. Gotovu rižu premjestimo u zdjelu (po mogućnosti drvenu), posipamo mješavinom šećera, soli i rižinog octa, te tankim dijelom drvene kuhače prorezujemo i hladimo na sobnoj temperaturi (ne miješamo) dok ne postane mlaka.
  5. Za to vrijeme file lososa narežemo na jednake tanke ploške, veličine 2x5 cm.
  6. Prije oblikovanja riže, prste i dlanove navlažimo u vodi s malo rižinog octa. Jednom rukom iz zdjele uzmemo malo pripremljene suši riže, te na dlanu oblikujemo ovalnu kuglicu veličine palca (po prilici 1,5x4 cm).
  7. U dlan druge ruke položimo plošku lososa. Vrhom kažiprsta ruke u kojoj držimo rižinu okruglicu, iz zdjelice uzmemo malo wasabi paste, te je tanko (jednim potezom) nanesemo na meso ribe, na dlanu druge ruke.
  8. Zatim na namazanu stranu položimo ovalnu okruglicu riže, te spojenim kažiprstom i srednjim prstom lagano pritisnemo rižu pridržavajući je palcem tako da dobijemo lijep pravilan oblik.
  9. Nigiri sushi zatim još jednom premjestimo iz jedne u drugu ruku tako da meso okrenemo na gornju stranu.
  10. Spojenim kažiprstom i srednjim prstom još jednom nježno pritisnemo meso uz rižu, te ovako oblikovani „nigiri suši“ složimo na tanjure i poslužimo sa sojinim umakom, wasabi pastom i suši đumbirom.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 6
Rating: 3.5
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:30minuta

Najnovije zanimljivosti: