Dalmatinska pašticada

  • 250 min
  • 4 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Jelo sadrži meso
Dalmatinska pašticada
U našem video receptu saznajte kako pripremiti dalmatinsku pašticadu.

Kad bi vas netko pitao koje je najpoznatije dalmatinsko jelo, a da nema veze s ribom i blitvom, što bi mu odgovorili? Pa naravno, dalmatinska pašticada! A kad bi vas netko pitao kako se priprema, biste li znali odgovor? Ako biste znali, svaka čast, a ako ne, naučite gledajući naš obrazovni program!

Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Režnjeve češnjaka prepolovimo po dužini, pancetu narežemo na dugačke prutiće, luk na trakice, a mrkvu i korijene celera i peršina na ploške (sačuvamo polovicu korjenastog povrća).
  2. Na dva mjesta dugim i oštrim nožem probodemo meso po cijeloj dužini. U jednu rupu naguramo dvije cijele mrkve, a u drugu prutiće pancete, također po cijeloj dužini. Zatim meso ubodemo na nekoliko mjesta i dobivene otvore nabodemo prepolovljenim režnjevima češnjaka („našpikamo“).
  3. Tako pripremljeno meso premjestimo u zdjelu, prekrijemo polovicom narezanog povrća, prelijemo crnim vinom i vinskim octom, dodamo grančicu ružmarina, lovorov list, papar u zrnu, ulijemo još malo vode i sve zajedno stavimo marinirati u hladnjak preko noći.
  4. Meso i povrće izvadimo iz marinade, a tekućinu prelijemo u vrč.
  5. U lonac, na zagrijano ulje, stavimo meso i pržimo ga sa svih strana povremeno okrećući, 10-ak minuta. Za to vrijeme narežemo preostalo korjenasto povrće i luk.
  6. Zatim u lonac dodamo povrće iz marinade, svježe narezano povrće, grančicu ružmarina, lovorov list, posolimo i mješajući pržimo dok povrće ne omekša. Nakon 15-ak minuta ulijemo tekućinu od marinade, povrtnu juhu, dodamo koncentrat rajčice, klinčiće, polovicu suhih šljiva i kuhamo na laganoj vatri povremeno miješajući.
  7. Nakon tri sata kuhanja odstranimo lovorov list i grančicu ružmarina, a meso premjestimo na dasku. Potom štapnim mikserom izradimo umak na grubo, dodamo pekmez od šljiva, med, preostale suhe šljive, dobro promiješamo i maknemo s vatre.
  8. Zatim meso narežemo na odreske debljine dva centimetra.
  9. Na tanjure stavimo umak, preko njega odreske mesa i poslužimo s kuhanim njokima.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 56
Rating: 4.29
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:250minuta

Najnovije zanimljivosti: