Rožata

  • 70 min
  • 6 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Jednostavna priprema
  • Sadrži jaja i mlijeko
Rožata
Saznajte kako pripremiti rožatu u našem video receptu.

Rožata (u Dubrovniku rozata), zaštitni znak dalmatinskog slastičarstva, slatka je želatinasta poslastica specifična okusa koju smo naučili naručivati i diviti joj se u restoranima. Odličan je primjer jela kojim ćete, unatoč naizgled jednostavnoj pripremi, postići veliki uspjeh kod vaših ukućana i gostiju.

Rožata - Saznajte kako pripremiti rožatu u našem video receptu. - jaje (cijelih), žumanjak, mlijeko (1 l mlijeka), šećer, vanilin šećer, limun (cijeđeni sok), Mlijeko, 300 g šećera, vanilin šećer i naribanu limunovu koricu stavimo u lonac da prokuhaju i stavimo na stranu da se ohladi. ; U posebnoj posudi izmiješamo 7 cijelih jaja i 2 žumanjka pa ih prelijemo ohlađenim mlijekom. ; U posebnoj u tavici karameliziramo te njime prelijemo stjenke posude u kojoj ćemo peći rožatu, pustimo da se šećer primi za stjenke i da se malo ohladi kako bi se stvrdnuo. ; Smjesu prelijemo u karameliziranim šećerom obloženi kalup te ga stavimo u pećnicu na srednju razinu, na 220°C oko 20 minuta. ; Nakon toga rožatu preselimo u parnu kupelj (kalup sa rožatom preselimo u veću posudu sa vodom) i ostavimo u pećnici daljnjih 20 minuta. ; Pustimo je da se ohladi kako bi je mogli staviti u hladnjak da se dobro ohladi. ; Dobro ohlađenu rožatu istresemo iz kalupa na plitki tanjur i prije serviranja je ukrasimo šlagom ili karameliziranim šećerom po želji.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Mlijeko, 300 g šećera, vanilin šećer i naribanu limunovu koricu stavimo u lonac da prokuhaju i stavimo na stranu da se ohladi.
  2. U posebnoj posudi izmiješamo 7 cijelih jaja i 2 žumanjka pa ih prelijemo ohlađenim mlijekom.
  3. U posebnoj u tavici karameliziramo te njime prelijemo stjenke posude u kojoj ćemo peći rožatu, pustimo da se šećer primi za stjenke i da se malo ohladi kako bi se stvrdnuo.
  4. Smjesu prelijemo u karameliziranim šećerom obloženi kalup te ga stavimo u pećnicu na srednju razinu, na 220°C oko 20 minuta.
  5. Nakon toga rožatu preselimo u parnu kupelj (kalup sa rožatom preselimo u veću posudu sa vodom) i ostavimo u pećnici daljnjih 20 minuta.
  6. Pustimo je da se ohladi kako bi je mogli staviti u hladnjak da se dobro ohladi.
  7. Dobro ohlađenu rožatu istresemo iz kalupa na plitki tanjur i prije serviranja je ukrasimo šlagom ili karameliziranim šećerom po želji.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 5
Rating: 3.4
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:70minuta

Najnovije zanimljivosti: