Sarmice u vinovoj lozi

  • 80 min
  • 4 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Jelo sadrži meso
Sarmice u vinovoj lozi
U našem video receptu saznajte kako pripremiti sarmice u vinovoj lozi.

Klasične sarme se pripremaju u gotovo svakoj kući, ali da na štednjaku događanja ne bi uvijek bila ista, mi Vam predlažemo nešto egzotičniju grčku vrstu sarmi. Zato nabavite listove vinove loze i nek` kulinarske igre započnu!

Sarmice u vinovoj lozi - U našem video receptu saznajte kako pripremiti sarmice u vinovoj lozi. - vinova loza, mljevena teletina, luk, jaje, peršin (sjeckani), kopar (sjeckanog), riža, umak bešamel, limun, maslinovo ulje, sol i papar, Svježim listovima vinove loze odstranimo peteljke, operemo ih, stavimo u vrelu posoljenu vodu i kuhamo po prilici dvije minute. Zatim ih izvadimo, isperemo pod mlazom hladne vode i ocijedimo. ; U zdjelu stavimo mljevenu teletinu, dodamo sjeckani luk, jedan žumanjak, sjeckani kopar i peršin, opranu i ocijeđenu rižu, začinimo solju i paprom, te izmiješamo sastojke. ; Potom u zasebnu zdjelu odvojimo bjelanjke, istučemo čvrsti snijeg, te i njega umiješamo u mesnu smjesu. ; Ocijeđene listove vinove loze, vanjskom stranom prema dolje, raširimo na radnu površinu, te svaki nadjenemo žlicom mesne smjese. ; Zatim uvijemo stranice i od dna lista prema vrhu, svaki list nježno savijemo u sarmicu. ; Dno lonca prekrijemo s nekoliko listova vinove loze i na njih složimo sarmice. ; Zatim sarmice prelijemo maslinovim uljem, ulijemo toliko vode da prekrije sastojke, a zadnji red opteretimo plitkim tanjurom, nešto manjim od otvora posude, da se sarmice za vrijeme kuhanja ne otvore.; Lonac na vatri, poklopimo, a kada zavri, smanjimo vatru na minimum i kuhamo 50-ak minuta. ; Nekoliko minuta prije kraja kuhanja, u zdjelicu ulijemo kupovni ili pripremljeni umak bešamel, dodamo limunov sok, žutanjak, začinimo solju i paprom, izmiješamo pjenjačom, te prelijemo preko sarmica. ; Sve zajedno ostavimo još dvije, tri minute na laganoj vatri, pazeći da ne zavri, te poslužimo.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Svježim listovima vinove loze odstranimo peteljke, operemo ih, stavimo u vrelu posoljenu vodu i kuhamo po prilici dvije minute. Zatim ih izvadimo, isperemo pod mlazom hladne vode i ocijedimo.
  2. U zdjelu stavimo mljevenu teletinu, dodamo sjeckani luk, jedan žumanjak, sjeckani kopar i peršin, opranu i ocijeđenu rižu, začinimo solju i paprom, te izmiješamo sastojke.
  3. Potom u zasebnu zdjelu odvojimo bjelanjke, istučemo čvrsti snijeg, te i njega umiješamo u mesnu smjesu.
  4. Ocijeđene listove vinove loze, vanjskom stranom prema dolje, raširimo na radnu površinu, te svaki nadjenemo žlicom mesne smjese.
  5. Zatim uvijemo stranice i od dna lista prema vrhu, svaki list nježno savijemo u sarmicu.
  6. Dno lonca prekrijemo s nekoliko listova vinove loze i na njih složimo sarmice.
  7. Zatim sarmice prelijemo maslinovim uljem, ulijemo toliko vode da prekrije sastojke, a zadnji red opteretimo plitkim tanjurom, nešto manjim od otvora posude, da se sarmice za vrijeme kuhanja ne otvore.
  8. Lonac na vatri, poklopimo, a kada zavri, smanjimo vatru na minimum i kuhamo 50-ak minuta.
  9. Nekoliko minuta prije kraja kuhanja, u zdjelicu ulijemo kupovni ili pripremljeni umak bešamel, dodamo limunov sok, žutanjak, začinimo solju i paprom, izmiješamo pjenjačom, te prelijemo preko sarmica.
  10. Sve zajedno ostavimo još dvije, tri minute na laganoj vatri, pazeći da ne zavri, te poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 24
Rating: 4.79
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:80minuta

Najnovije zanimljivosti: