Soparnik

  • 45 min
  • 4 porcije
  • Srednje kalorično
  • Jednostavna priprema
  • Pogodno za Vegane
Soparnik
Saznajte kako pripremiti soparnik u našem video receptu.

Soparnik, specijalitet iz dalmatinskih Poljica, datira još iz vremena starih Turaka. Jednostavno je to jelo: malo blitve, mladog luka i peršina, zarobljeno između dva sloja najjednostavnijeg tijesta. U originalu, za pripremu soparnika potrebne su okrugle drvene ploče sinije, tijesto se valja uz pomoć lazanjura, a sve zajedno peče se u kominu. No i obična pećnica biti će sasvim dovoljna za naš domaći soparnik!

Soparnik - Saznajte kako pripremiti soparnik u našem video receptu. - Tijesto:: brašno, maslinovo ulje, sol, voda, Nadjev:: peršin, blitva, mladi luk, češnjak, maslinovo ulje, sol, Listove blitve dobro operemo i izrežemo tvrdi dio. Zatim ih narežemo na trakice, preselimo u duboku zdjelu, dodamo sjeckani mladi luk i peršin, sve zajedno posolimo i prelijemo maslinovim uljem. Promiješamo i stavimo na stranu. ; U zdjelu prosijemo brašno, dodamo malo soli, dvije žlice maslinovog ulja, malo vode i ručnim mikserom umijesimo tijesto. ; Na pobrašnjenu dasku prebacimo tijesto, podijelimo ga na dvije polovice i jednu po jednu izvaljamo u oblik kruga.; Lim za pečenje posipamo brašnom i na njega pomoću valjka prebacimo jedno tijesto. ; Tijesto nadjenemo mješavinom povrće i preklopimo drugom polovicom tijesta. Rubove obiju tijesta spojimo i podvinemo prema unutra. ; Stavljamo u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 20 minuta. ; Kada soparnik izvadimo iz pećnice, premažemo ga mješavinom maslinovog ulja i protisnutog češnjaka.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Listove blitve dobro operemo i izrežemo tvrdi dio. Zatim ih narežemo na trakice, preselimo u duboku zdjelu, dodamo sjeckani mladi luk i peršin, sve zajedno posolimo i prelijemo maslinovim uljem. Promiješamo i stavimo na stranu.
  2. U zdjelu prosijemo brašno, dodamo malo soli, dvije žlice maslinovog ulja, malo vode i ručnim mikserom umijesimo tijesto.
  3. Na pobrašnjenu dasku prebacimo tijesto, podijelimo ga na dvije polovice i jednu po jednu izvaljamo u oblik kruga.
  4. Lim za pečenje posipamo brašnom i na njega pomoću valjka prebacimo jedno tijesto.
  5. Tijesto nadjenemo mješavinom povrće i preklopimo drugom polovicom tijesta. Rubove obiju tijesta spojimo i podvinemo prema unutra.
  6. Stavljamo u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 20 minuta.
  7. Kada soparnik izvadimo iz pećnice, premažemo ga mješavinom maslinovog ulja i protisnutog češnjaka.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 28
Rating: 4.61
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:45minuta

Najnovije zanimljivosti: