Tarte Tatin

  • 90 min
  • 6 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Sadrži jaja i mlijeko
Tarte Tatin
Saznajte kako pripremiti tarte tatin u našem video receptu.

Tarte Tatin je pite sa jabukama koja se peče tijestom prema gore, a pred goste se servira izokrenuta. Ovaj recept nastao je u Hotelu Tatin (kojeg su vodile sestre Tatin) u Francuskoj, davne 1889 godine. Kaže se da je nastao slučajno, kada je jedna od sestara greškom karamelizirala jabuke ispod pokrova od tijesta.

Tarte Tatin - Saznajte kako pripremiti tarte tatin u našem video receptu. - Tijesto:: brašno, maslac, sol, šećer u prahu, jaje, voda (po potrebi), Nadjev:: jabuke, šećer, vanilin šećer, maslac, cimet (u prahu), U zdjelu prosijemo brašno, dodamo sol, šećer u prahu i pomiješamo sastojke. ; Zatim prstima utrljamo komadiće maslaca u brašno dok ne dobije izgled krušnih mrvica. ; U zasebnoj zdjelici istučemo jaje i dodamo ga u smjesu, te sve zajedno izradimo žlicom ili lopaticom. ; Po potrebi dodamo nekoliko žlica vode, nježno razradimo tijesto (ne prejako jer što se tijesto jače mijesi kolači će biti tvrđi) i oblikujemo grubu kuglu. Tijesto zatim umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo u hladnjaku da miruje 30 minuta.
; U prigodnu metalnu posudu na pola maslaca rastopimo pola šećera ali ne pustimo da se karamelizira. ; Na šećer slažemo jabuke gusto jednu do druge, posipamo cimetom u prahu, ostatkom šećera, vanilin šećerom i ponekim komadićem maslaca. ; Odstajalo tijesto razvaljamo na veličinu nešto veću od veličine posude, njime prekrijemo jabuke, a rubove tijesta uvinemo uz stjenku posude prema unutra. ; Tijesto vilicom izbodemo po vrhu, premažemo umućenim jajetom i stavimo u zagrijanu pećnicu, na 220°C dok tijesto dobro ne porumeni.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. U zdjelu prosijemo brašno, dodamo sol, šećer u prahu i pomiješamo sastojke.
  2. Zatim prstima utrljamo komadiće maslaca u brašno dok ne dobije izgled krušnih mrvica.
  3. U zasebnoj zdjelici istučemo jaje i dodamo ga u smjesu, te sve zajedno izradimo žlicom ili lopaticom.
  4. Po potrebi dodamo nekoliko žlica vode, nježno razradimo tijesto (ne prejako jer što se tijesto jače mijesi kolači će biti tvrđi) i oblikujemo grubu kuglu. Tijesto zatim umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo u hladnjaku da miruje 30 minuta.
  5. U prigodnu metalnu posudu na pola maslaca rastopimo pola šećera ali ne pustimo da se karamelizira.
  6. Na šećer slažemo jabuke gusto jednu do druge, posipamo cimetom u prahu, ostatkom šećera, vanilin šećerom i ponekim komadićem maslaca.
  7. Odstajalo tijesto razvaljamo na veličinu nešto veću od veličine posude, njime prekrijemo jabuke, a rubove tijesta uvinemo uz stjenku posude prema unutra.
  8. Tijesto vilicom izbodemo po vrhu, premažemo umućenim jajetom i stavimo u zagrijanu pećnicu, na 220°C dok tijesto dobro ne porumeni.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 7
Rating: 3.29
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:90minuta

Najnovije zanimljivosti: