Zagrebački valjušci

  • 45 min
  • 4 porcije
  • Srednje kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Jelo sadrži meso
Zagrebački valjušci
Saznajte kako pripremiti zagrebačke valjuške u našem video receptu.

Kad god radimo nešto novo, preuzimamo rizik. Da nije baš uvijek tako uvjerit ćete se ako za svoje ukućane pripremite ovo sjajno i pomalo zaboravljeno tradicionalno zagrebačko jelo. Neobični umak daje mu jedinstvenu aromu, a vi ćete imati još jedno jelo na vašem repertoaru koje ćete često kuhati.

Zagrebački valjušci - Saznajte kako pripremiti zagrebačke valjuške u našem video receptu. - junetina (mljevene), kruh (suhi), kiselo vrhnje, brašno, jaje, krušne mrvice, peršin (sjeckanog), ulje, sol i papar, prilog, Umak:: maslac, brašno, mlijeko, češnjak, kiselo vrhnje, Suhu krišku kruha bez kore narežemo na kockice i natopimo sa 1 dl kiselog vrhnja da omekša pa sve zajedno dobro izmiješamo u kompaktnu smjesu. ; Dodajemo svježe mljeveno meso, jedno jaje, pola žlice nasjeckanog peršina, začinimo solju i paprom pa sve zajedno dobro izmiješamo.; Od pripremljene mesne smjese među dlanovima oblikujemo valjuške veličine 5, a debljine 1,5 cm. ; Potom valjuške redom uvaljamo u brašno, razmućeno jaje pa u mrvice. Pržimo ih u dubokom ulju do zlatno žute boje. ; U posebnom loncu na 20 g maslaca popržimo 20 g brašna. ; Maknemo sa vatre i uz stalno miješanje postupno dodajemo 3 dl vrućeg mlijeka (pazimo da nam ne ostanu grudice), začinimo protisnutim češnjakom, solju i paprom, vratimo iznad vatre, i uz stalno miješanje zakipimo. Zatim snizimo temperaturu i polagano kuhamo dok ne postignemo željenu gustoću. ; Pred kraj umaku dodajemo 3 dl kiselog vrhnja i žličicu nasjeckanog peršinovog lista, promiješamo, i u umaku nakratko natopimo pržene valjuške.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Suhu krišku kruha bez kore narežemo na kockice i natopimo sa 1 dl kiselog vrhnja da omekša pa sve zajedno dobro izmiješamo u kompaktnu smjesu.
  2. Dodajemo svježe mljeveno meso, jedno jaje, pola žlice nasjeckanog peršina, začinimo solju i paprom pa sve zajedno dobro izmiješamo.
  3. Od pripremljene mesne smjese među dlanovima oblikujemo valjuške veličine 5, a debljine 1,5 cm.
  4. Potom valjuške redom uvaljamo u brašno, razmućeno jaje pa u mrvice. Pržimo ih u dubokom ulju do zlatno žute boje.
  5. U posebnom loncu na 20 g maslaca popržimo 20 g brašna.
  6. Maknemo sa vatre i uz stalno miješanje postupno dodajemo 3 dl vrućeg mlijeka (pazimo da nam ne ostanu grudice), začinimo protisnutim češnjakom, solju i paprom, vratimo iznad vatre, i uz stalno miješanje zakipimo. Zatim snizimo temperaturu i polagano kuhamo dok ne postignemo željenu gustoću.
  7. Pred kraj umaku dodajemo 3 dl kiselog vrhnja i žličicu nasjeckanog peršinovog lista, promiješamo, i u umaku nakratko natopimo pržene valjuške.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 6
Rating: 3.5
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:45minuta

Najnovije zanimljivosti: