Najčešće pogreške koje radite kada pripremate zobenu kašu

zobena-kasa

Loš doručak loš je način da započnete svoj dan, a vjerojatno najgori od njih je loše pripremljena zobena kaša, koja više podsjeća na ljepilo nego na zdrav i ukusan obrok…

Ove cjelovite žitarice bogate vlaknima lako se pretvaraju u vrlo tužan obrok, stoga je krajnje vrijeme da prestanete raditi neke od ovih najčešćih pogreški i opet počnete uživati u svojim jutrima.

Za pripremu koristite vodu, umjesto mlijeka

Vjerojatno ste čuli kako je zobena kaša izvrstan jutarnji obrok koji će vas zasititi sve do ručka. To je istina, no samo ako je vaša zobena kaša pripremljena s proteinima. Njih naravno nećete dobiti iz vode, stoga svoju zobenu kašu pokušajte pripremati s običnim ili nezaslađenim sojinim mlijeko. Ako umjesto toga preferirate bademovo ili kokosovo mlijeko, trebat će vam dodatan izvor proteina poput orašastih plodova ili sjemenki.

Koristite malenu posudu za kuhanje

Vjerojatno nećete osjetiti potrebu da koristite lonac za juhu ako zobenu kašu pripremate samo za sebe, no njena tekstura omogućava pojavu vrlo velikih mjehurića. Ako koristite malu posudu za kuhanje, prelijevanje je u puno slučajeva jednostavno neizbježno.

zobena-kasa

Dodajete zob u pogrešno vrijeme

Trenutak u kojem dodajete zob u lonac igra veliku ulogu u tome kakva će biti njena konačna tekstura. Ako želite kremasti obrok, dodajte zob nakon što je mlijeko počelo krčkati. Ako želite da zob zadrži svoj oblik, dodajte ju u hladnu tekućinu prije paljenja štednjaka.

Ne dodajete sol

Bilo da radite pikantnu ili slatku zobenu kašu, uvijek joj morate dodati malo soli. Napravite to na početku kuhanja i vaš doručak će biti nevjerojatno ukusan, no ako sol dodate na kraju pripreme dobit ćete zobenu kašu koja ima vrlo čudan, slan okus.

zobena-kasa

Zaboravljate na miješanje

Miješanje pomaže razbiti već spomenute mjehuriće prije nego se rasprsnu i naprave nered u vašoj kuhinji. Dovoljno je povremeno promiješati kako mjehurići ne bi postali preveliki. Također, miješanjem se otpušta dodatan škrob koji će vašoj zobenoj kaši dati finu, kremastu teksturu.

Ne kuhate zob dovoljno dugo

Zob nije instantan obrok – treba joj vremena da upije dovoljno tekućine kako bi postala mekana i kremasta. Stoga pričekajte 5 minuta prije nego navalite na svoj doručak, isplatit će se!

Pripremate li često zobenu kašu za doručak? Podijelite u komentarima.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

3.67 / 5 (6 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Najnovije zanimljivosti: