Najčešće pogreške kojima možete umanjiti učinak kave

kava

Kava je pomalo magičan napitak. Mnoga istraživanja povezuju kavu s raznim koristima za vaše zdravlje – od umanjivanja rizika od demencije pa sve do ubrzanja vašeg metabolizma.

Naravno, ništa manje bitan je i nalet dodatne energije u trenucima kada nam je prijeko potreban. Međutim, faktori poput vremena kada konzumirate kavu i dodataka koje koristite mogu umanjiti učinak ovog popularnog napitka. U nastavku pročitajte koje su najčešće pogreške koje ljudi najčešće ponavljaju.

Kupujete mljevenu kavu

Naravno, potrebno je malo više truda ako želite sami samljeti zrna kave, no istraživanje objavljeno u znanstvenom magazinu Food Chemistry otkrilo je kako kupovna mljevena kava sadrži puno više slobodnih radikala koji mogu dovesti do oksidativnog stresa i upalnih procesa u vašem tijelu.

kava-za-dorucak

Čuvate kavu u njenoj originalnoj vrećici

Umjesto u vrećici, držite zrna kave u hermetički zatvorenoj posudi. Još jedna studija koju je objavio Food Chemistry otkrila je kako se razina slobodnih radikala koji se nalaze u kavi povećava sa svakim izlaganjem zraku. Kada se to dogodi, korisni antioksidansi iz kave “troše” se kako bi neutralizirali slobodne radikale, zbog čega će manje antioksidansa ostati za vas.

Pijete kavu rano ujutro

Ispijanje kave u 7 sati ujutro neće puno utjecati na razinu vaše energije. Razlog je činjenica da su vaši hormoni stresa na najvišoj razini upravo kada se probudite, zbog čega ćete dobiti prirodan nalet energije. Stručnjaci se slažu da je najbolje vrijeme za konzumiranje kave između 10 i 12 sati, kada razina kortizola (hormona stresa) počinje opadati. Na ovaj ćete način iskoristiti prirodan nalet energije koji se događa ujutro i “sačuvati” kofein za kasnije.

kava

Pijete previše kave

Više nije uvijek i bolje. Zdravstvene koristi koje možete dobiti od kave uglavnom nestaju nakon 5-6 šalica od 230 ml, što je otprilike 400 mg kofeina. Konzumiranjem previše kave nećete zapravo ništa postići, a nekim ljudima previše kave moglo bi i naškoditi.

Koristite previše dodataka za kavu

Jedna od najboljih “nuspojava” kave je stabiliziranje razine šećera u krvi i smanjivanje rizika od pojave dijabetesa. No što se događa kada kavi dodate šećer? Istraživanja su podijeljena – neki se slažu da dodavanjem malo šećera u kavu i dalje možete smanjiti rizik od dijabetesa, dok drugi tvrde da ti učinci nestaju dodavanjem šećera. Stoga se pokušajte držati preporučenih dnevnih količina šećera – malo je vjerojatno u redu, ali nemojte pretvarati šalicu kave u desert.

kava-s-mlijekom

Predugo ispijate šalicu kave

Zvuči li vam ovo poznato – pripremili ste šalicu kave, uzeli nekoliko gutljaja, a zatim zaboravili na nju na nekoliko sati? Ako vam se to često događa, imajte na umu da kiselost kave raste s vremenom. To ne predstavlja velik zdravstveni rizik, no dodatna kiselina može dovesti do loše probave i većeg nagrizanja zubne cakline. Također, kava koja je dugo stajala u sebi sadrži manje antioksidansa, stoga nemojte ispijati kavu dulje od 20 minuta.

Kako izgleda vaša idealna šalica kave? Podijelite u komentarima.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

3.30 / 5 (23 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Najnovije zanimljivosti: