Ovo su najgori dodaci koje možete staviti u vašu salatu!

dresing-za-salatu

Salate su odličan izbor za zdrav obrok, no stvari koje nabacimo preko zelenih listova ono su što razlikuju zdravu od teške salate…

Čak i samu riječ “salata”okružuju asocijacije na zdravlje, stoga u nju često samo bacamo razne sastojke bez obraćanja pažnje na porcije, kalorije i nutrijente. Idealna salata trebala bi biti uravnotežena i sadržavati oko 4-5 dodataka koji pružaju različite okuse i nutrijente. No ne morate biti nutricionist kako bi pripremili savršenu kombinaciju – za početak izbjegavajte ove dodatke!

Prženi i pohani dodaci

Nažalost, hrskavi prženi luk ili tortilja čips praktički će pretvoriti vašu salatu u nezdravu hranu. Pržene namirnice možda će vašoj salati dati hrskavi okus, no s njim ćete dobiti i značajnu količinu kalorija i prerađenih ugljikohidrata.

slanina

Slanina

Ne samo što je slanina iznimno bogata masnoćama (samo dvije kriške sadrže oko 7 grama masti i otprilike 100 kalorija), prerađeno meso sve se više povezuje s rakom debelog crijeva. Ako želite pripremiti salatu bogatog okusa, slaninu pokušajte zamijeniti piletinom.

sir

Sir

Sir se uglavnom sastoji od masnoća te sadrži veći udio kalorija nego što većina ljudi želi vjerovati. Ako ne možete bez sira, svakako pripazite na količine koje dodajete u svoju salatu (ne više od jedne kriške ili kockice).

Suho voće

Suho voće koje možete pronaći u kupovnim salatama najvjerojatnije je zaslađeno dodanim šećerima, a velika je i šansa da ga u vašoj salati jednostavno ima previše. Također, voće tijekom procesa dehidracije gubi svoj volumen i udio vode, stoga ćete dobiti manje količine nego da ste u salatu dodali neko drugo, svježe voće.

preljev-za-salatu

Kremasti preljevi za salate

Gusti, kremasti preljevi za salate najčešće sadrže ozbiljnu količinu kalorija, šećer, umjetne sastojke, zasićene masti i natrij. Ako vaša salata sadrži puno sastojaka bogatih kalorijama (primjerice sir i orašaste plodove) svakako preskočite preljeve i dodajte samo malo limunovog soka. Vitamin C pomoći će vašem tijelu u apsorpciji željeza iz povrća, a ako se limunov okus ne uklapa u vašu salatu možete joj dodati i malo maslinovog ulja koje je odličan izvor vitamina E i zdravih masti.

Uključujete li često ove dodatke kada pripremate salate? Podijelite u komentarima.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

4 / 5 (9 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Najnovije zanimljivosti: