Ovo su situacije u kojima ne bi trebali koristiti maslinovo ulje

maslinovo-ulje-i-masline

Cijenjeno zbog raznih primjena u kulinarstvu, zdravlju i ljepoti, maslinovo ulje već je stoljećima tražena roba među raznim kulturama i na raznim kontinentima.

Iako nema dvojbe o njegovoj svestranosti i koristima, ipak postoje zadaci koje maslinovo ulje ne može (ili ne smije) obaviti. Zato, prije nego sljedeći put nalijete maslinovo ulje, razmislite je li ono najbolji izbor za zadatak koji je pred vama. Evo u kojim situacijama bi trebali razmisliti o alternativama.

Kada ne znate njegovo podrijetlo

Prije nego se bacite na pripremu hrane ili proizvoda za njegu kože s maslinovim ulje, pobrinite se da znate da u smočnici imate pravu stvar. Prema nekim istraživanjima, čak 80% talijanskih maslinovih ulja koje možemo pronaći u trgovinama zapravo su “prijevare”. Postoje tri skupine takvih ulja: 1) Pomiješana ulja slabe kvalitete s uljima više kvalitete, 2) Pakiranje starog (ili čak užeglog) ulja koje je ostalo na zalihama i prodavanje takvih pakiranja kao da su svježa i 3) Pakiranje proizvoda poput sojinog ili suncokretovog ulja i podmetanje takvih boca umjesto pravog maslinovog ulja.

maslinovo-ulje

 

Za prženje

Neki nutricionisti tvrde kako maslinovo ulje, vrlo pogodno za naše srce, zapravo postaje štetno za srce kada je izloženo temperaturama višim od njegove točke dimljenja. Međutim, u tim situacijama maslinovo ulje ipak neće ispuštati štetne toksine, ali će se (poput svih ostalih ulja) njegova struktura početi raspadati. Većina nutricionističkih vrijednosti koje povezujemo s maslinovim uljem, poput omega-3 masnih kiselina, uništava se tijekom procesa zagrijavanja. Umjesto toga, koristite maslinovo ulje kao “začin” jednom kada je jelo gotovo.

vrc-maslinovog-ulja

Na roštilju

Postoji puno recepata koji savjetuju mariniranje mesa i povrća u maslinovom ulju i začinima prije nego ih bacite na roštilj. Iako vam ova metoda zapravo ne može naštetiti, neće vam puno ni pomoći – maslinovo ulje jednostavno će izgorjeti. Iako hrana na roštilju zapravo ne treba puno ulja, rešetke je potrebno dobro nauljiti (ali za to je potrebno ulje s puno višom točkom dimljenja od maslinovog ulja). Kada je hrana gotova, tada je vrijeme za korištenje maslinovog ulja!

maslinovo-ulje-i-zacini

Kao njega za kožu sklonu aknama

Mnogi ljudi koriste maslinovo ulje kao regenerator za kosu, ulje za masažu i neizbježan sastojak u pripremi svojih sapuna, losiona i ostalih proizvoda za njegu kože. Iako nema sumnje u učinkovitost maslinovog ulja u takvim situacijama, nažalost ono može napraviti priličan “nered” na koži koja je inače sklona aknama. Razlog je činjenica da maslinovo ulje zatvara pore, stoga ono ipak nije univerzalni “lijek za sve”.

Koristite li maslinovo ulje u nekoj od ovih situacija? Podijelite u komentarima.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

3.58 / 5 (12 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Najnovije zanimljivosti: