Top 5 jela s brokulom

Brokula je jedna od najzdravijih namirnica. Pomaže kod detoksikacije organizma, jača imunitet, štiti od raka, regulira krvni tlak, regulira kolesterol, dobra je za oči te pomaže kod mršavljenja.

Najviše vitamina sadrži sirova ili kuhana na pari. Možete je kombinirati uz mesna i riblja jela, spravljati juhe ili tjestenine.

U nastavku izdvajamo pet finih jela kojima možete uključiti brokulu u vaš dnevni meni.

File lososa s povrćem i umakom od zelenog papra - Fini Recepti by Crochef
File lososa s povrćem i umakom od zelenog papra
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 51
Rating: 4.75
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Filet bijele ribe u umaku od pjenušca - Fini Recepti by Crochef
Filet bijele ribe u umaku od pjenušca
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 51
Rating: 4.75
You:
Rate this recipe!
40 min
Almo Čatlak
Chateaubriand s umakom od crnog vina i lučica - Fini Recepti
Chateaubriand s umakom od crnog vina i lučica
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 23
Rating: 4.74
You:
Rate this recipe!
80 min
Almo Čatlak
Zapečena tjestenina s tunjevinom i brokulom
Zapečena tjestenina s tunjevinom i brokulom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 57
Rating: 4.74
You: 5
Rate this recipe!
35 min
Almo Čatlak
Nadjevene conchiglie s umakom od rajčica i inćuna - Fini Recepti by Crochef
Nadjevene conchiglie s umakom od rajčica i inćuna
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 50
Rating: 4.74
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak

Najčešće pogreške koje radite kada pripremate smoothie

Jednostavne pogreške mogu brzo izbaciti sve zdravstvene koristi i okus iz vašeg napitka…

Pripremanje smoothieja čini se kao najjednostavniji način za odličan početak dana – ubacite svoje omiljeno voće u mikser, dodate malo leda i bademovog mlijeka, i spremni ste za sve izazove koji su pred vama. No stvari zapravo nisu tako jednostavne, a čak i najmanja pogreška može vas ostaviti bez zdravstvenih koristi i finog okusa. U nastavku pročitajte o kojim se pogreškama i radi, i kako ih možete izbjeći.

Ne pripremate ga dovoljno dugo

Nemojte brzati! Smoothie je jednostavan i brz obrok, no dvije-tri minute u mikseru neće biti dovoljne. Za savršen smoothie svi sastojci moraju se dobro izmiješati, a kad je gotov u njemu ne bi smjelo biti grudica.

smoothie-od-avokada

Ne dodajete zgušnjivač

Ako želite smoothie pravilne teksture, dodajte mu nešto što će zgusnuti cijelu mješavinu i učiniti ju kremastom. Voće s debelim mesom poput breskvi, marelica, manga i banane dat će vašem napitku gustu i kremastu teksturu. Također, možete dodati i žličicu-dvije chia sjemenki, koje će obogatiti vaš smoothie lijepom dozom omega-3 masnih kiselina.

Vaš smoothie je presladak

Nikako nemojte dodavati šećer, a ako koristite mlijeko biljnog podrijetla odaberite nezaslađenu vrstu. Bobičasto voće, banane i bademovo mlijeko prirodno su slatki, stoga nema potrebe za dodatnim šećerom. Ako svejedno pripremite smoothie koji je presladak, dodajte mu malo soka od limuna ili limete kako bi ujednačili njegov okus.

smoothie-od-kupina

Koristite previše sastojaka

Zlatno pravilo glasi – manje je više. Vjerojatno ponekad poželite dodati sve one supernamirnice poput kelja, avokada, bobičastog voća ili kvinoje, no ograničite svoj recept na maksimalno 4 sastojka! U suprotnom, okus bi mogao postati čudan, pogotovo ako dodajete zeleno povrće. Maca prah, primjerice, izvrstan je dodatak koji se savršeno upotpunjuje s većinom voćnih namirnica i sjemenki.

Dodajete svu tekućinu odjednom

Ako mlijeko, sok ili kokosovu vodu odjednom ulijete u smoothie, on bi u konačnici mogao biti “pretanak”. Umjesto toga, najprije izmiješajte polovicu tekućih sastojaka, zatim dodajte povrće, voće, sjemenke, orašaste plodove, ulje i led, a zatim provjerite odgovara li vam gustoća. Po potrebi dodajte još tekućine.

smoothie-od-kivija

Ne koristite zrelo voće

Vjerojatno ne bi jeli sirovo voće koje nije dovoljno zrelo, stoga nema razloga da ga dodajete u smoothie. Takve namirnice neće se dobro izmiješati s ostatkom smjese, niti će biti finog okusa.

Strogo se držite recepta

Budite kreativni, ali imajte na umu nekoliko pravila – uvijek koristite dovoljno bobičastog voća, nešto što će cijelu smjesu učiniti gustom i kremastom te dovoljno kvalitetno bademovo (ili neko drugo) mlijeko.

Koji su vaši omiljeni sastojci za smoothie? Podijelite u komentarima.

Jaja u marinadi

  • 15 min
  • 6 porcije
  • Niskokalorično
  • Vrlo jednostavna priprema
  • Ima jaja, nema mesa

Znate li da vam jabuke mogu pomoći da imate zdrave zube?

Ako na dan stignete pojesti samo jednu vrstu voća, to bi svakako trebale biti jabuke.

Jabuke imaju posebna svojstva koje zapravo pomažu u čišćenju vaših usta, stoga mogu višestruko utjecati na vaše zdravlje. Koža jabuke ima vrlo visok udio vode i vlakana, a žvakanjem hrskavog komada jabuke proizvodi se slina koja na prirodan način ispire bakterije iz vaših usta.

narezane-jabuke

Jabučna kiselina iz jabuka također pogodno djeluje na vaše zube, te je jedan od glavnih sastojaka skupih sredstava za izbjeljivanje zubiju. Ona djeluje poput blagog izbjeljivača te vaše zube može učiniti svjetlijima i bjeljima. Ako jutro ne možete započeti bez šalice kave, pokušajte u svoju rutinu dodati i jednu jabuku.

Konzumirate li često jabuke? Podijelite u komentarima.

Fritule

  • 150 min
  • 4 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Ima jaja, nema mesa

6 namirnica koje su dobre za vaš mozak

Hrana bogata spojevima kao što su antioksidansi i omega-3 masne kiseline može pozitivno utjecati na zdravlje vašeg mozga te poboljšati memoriju.

Pogledajte kojih 6 namirnica će vam, prema raznim istraživanjima, pomoći u poboljšavanju memorije i kognitivnih funkcija.

  1. Špinat

spinat

Ovo lisnatno zeleno povrće puno je vitamina C i E koji pomažu u poboljšanju kognitivnih funkcija.

  1. Kava i čaj

kava-i-caj

Održavaju nas budnima ujutro ali to nije sve što rade. Kava sprečava razvijanje Alzheimerove bolesti, dok čaj poboljšava naše pamćenje i brzinu kojom obrađujemo informacije.

  1. Riba

riba

Istraživanja pokazuju da uvrštavanje ribe (koja je bogata omega-3 masnim kiselinama) u svoje prehrambene navike može spriječiti pad kognitivnog kapaciteta koji se događa kako starimo. Riba je također bogata vitaminom B12 koji pomaže u borbi s Alzheimerom.

  1. Bobice

bobice

Dodati bobičasto voće, koje je prepuno vitaminima, svojoj prehrani nije loša ideja ako želite poboljšati svoje pamćenje. Voće kao što su borovnica i jagoda, koje je puno antioksidansa, smanjuju razinu stresa u stanicama koje su povezane sa starenjem te općenito poboljšavaju kognitivne funkcije mozga.

  1. Mrkva

mrkva

Mrkva je već dugo vremena na glasu kao namirnica koja je dobra za vid, a čini se da je dobra i za mozak. Sadrži visoke razine luteolina koji bi, prema nekim istraživanjima, mogao pomoći u zaustavljanju gubitka memorije koji se javlja s godinama. Maslinovo ulje, paprike i celer su također puni luteolina.

  1. Orasi

orasi

Orasi čak i svojim izgledom pomalo podsjećaju na mozak, a sadrže visoku razinu antioksidansa kojima se moždane stanice bore protiv slobodnih radikala.

Konzumirate li već redovito neke od ovih namirnica? Podijelite u komentarima.

Srdele iz pećnice

  • 40 min
  • 4 porcije
  • Niskokalorično
  • Vrlo jednostavna priprema
  • Sadrži ribu/ morske plodove