- Almo Čatlak
- 90 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Afelia - pirjana svinjetina na ciparski način
U našem video receptu saznajte kako pripremiti afeliu - pirjanu svinjetinu na ciparski način.
Iako je bila pod utjecajem Arapa, Talijana, Britanaca, Grka i Turaka, ciparska je kuhinja izvorna, ukusna, vrlo zdrava i zanimljiva, a pogledajte i zašto.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- svinjska potrbušina, 1 kg
- crno vino, 250 ml suhog
- lovorov list, 2
- korijander, 2 žlice u sjemenkama
- cimet, 1/2 žličice u prahu
- riža, 300 g (dugog zrna ili parboiled)
- mesni temeljac, 500 ml
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Svinjetinu narežemo na kocke veličine zalogaja, a sjemenke korijandera izmrvimo u mužaru.
- U prikladnu zdjelu stavimo narezano meso, posipamo ga mrvljenim korijanderom, dodamo listove lovora, prelijemo crnim vinom, izmiješamo sastojke, poklopimo i ostavimo da se marinira najmanje pola sata.
- Zatim meso ocijedimo a marinadu i listove lovora sačuvamo.
- U tavu iznad vatre, na 2-3 žlice ugrijanog ulja, dodamo meso, posolimo ga i pržimo sa svih strana.
- Nakon 7-8 minuta prženja, meso začinimo cimetom u prahu, ulijemo marinadu s lovorom i kuhamo na srednje jakoj vatri, 40-ak minuta.
- Za to vrijeme u prikladnu vatrostalnu posudu ulijemo 1-2 žlice ulja, dodamo rižu, ulijemo juhu i stavimo kuhati u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 40-ak minuta.
- Na tanjure rasporedimo pilav rižu, preko nje stavimo gotovo meso, pokapamo umakom, posipamo preostalim mrvljenim korijanderom i poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:90minuta |