Berlinske pokladnice

 • 120 min
 • 6 porcije
 • Vrlo kalorično
 • Zahtjevna priprema
 • Sadrži jaja i mlijeko
Berlinske pokladnice
U našem video receptu saznajte kako pripremiti berlinske pokladnice.

Kakve bi to poklade bile da se ne pojede pokoja pokladnica ili kako se u našim krajevima još naziva, krafna? Ponuda u dućanima je i više nego raznovrsna, ali pokladnice domaće proizvodnje, vesele puno više nego kupovne...

Berlinske pokladnice - U našem video receptu saznajte kako pripremiti berlinske pokladnice. - brašno za dizana tijesta, mlijeko, kvasac (svježeg), šećer, jaje, rum, limun, maslac, pekmez od šljiva, biljna mast, sol, šećer u prahu, Pjenicu napravimo tako što u zdjelicu ulijemo mlako mlijeko, dodamo izmrvljeni svježi kvasac, žličicu šećera i brašna, sastojke izmiješamo pjenjačom, da se kvasac rastopi i ostavimo na toplom mjestu, da se digne. ; Zatim u zdjelu u kojoj ćemo mijesiti tijesto prosijemo brašno, u sredini načinimo udubljenje, dodamo pjenicu, umućena jaja, prstohvat soli i šećera, rum, naribane limunove korice, maslac narezan na komadiće i sve zajedno miksamo električnim mikserom (na početku miksamo polagano da se sastojci povežu, a zatim na većoj brzini miksamo dok se na tijestu ne počnu pojavljivati mjehurići) po prilici 10-12 minuta. ; Izrađeno tijesto ostavimo u posudi, prekrijemo kuhinjskom krpom i sve zajedno ostavimo na toplom da se diže po prilici 30-ak minuta. ; Dignuto tijesto premjestimo na pobrašnjenu radnu površinu i izvaljamo u veliki pravokutnik debljine 5 milimetara. Tupom stranom noža nježno označimo sredinu tijesta, te na jednoj polovici okruglim kalupom za krafne, promjera 7-8 centimetara, nježno označimo krugove. ; U sredinu svakog kruga stavimo po žličicu pekmeza, te svaki krug oko nadjeva tanko premažemo vodom. ; Sve zajedno preklopimo drugom polovicom tijesta, prstima lagano utisnemo mjesta oko nadjeva, da se tijesta bolje prilijepe i pomoću okruglog oštrog modela ili prikladne čaše s tankim rubom, izrežemo pokladnice. ; Višak tijesta jednostavno dignemo tako da nam na dasci ostanu samo pokladnice, te ih pokrijemo krpom i ostavimo da se dižu još 30-ak minuta. ; U loncu ugrijemo biljnu mast, te na nju stavljamo pokladnice gornjom stranom prema dolje, poklopimo i pržimo po prilici 2-3 minute. ; Zatim otklopimo lonac, pokladnice okrenemo na drugu stranu i bez poklapanja pržimo još 2-3 minute, pazeći da se ne prepeku. ; Gotove pokladnice izvadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće i još tople posipamo šećerom u prahu.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
 1. Pjenicu napravimo tako što u zdjelicu ulijemo mlako mlijeko, dodamo izmrvljeni svježi kvasac, žličicu šećera i brašna, sastojke izmiješamo pjenjačom, da se kvasac rastopi i ostavimo na toplom mjestu, da se digne.
 2. Zatim u zdjelu u kojoj ćemo mijesiti tijesto prosijemo brašno, u sredini načinimo udubljenje, dodamo pjenicu, umućena jaja, prstohvat soli i šećera, rum, naribane limunove korice, maslac narezan na komadiće i sve zajedno miksamo električnim mikserom (na početku miksamo polagano da se sastojci povežu, a zatim na većoj brzini miksamo dok se na tijestu ne počnu pojavljivati mjehurići) po prilici 10-12 minuta.
 3. Izrađeno tijesto ostavimo u posudi, prekrijemo kuhinjskom krpom i sve zajedno ostavimo na toplom da se diže po prilici 30-ak minuta.
 4. Dignuto tijesto premjestimo na pobrašnjenu radnu površinu i izvaljamo u veliki pravokutnik debljine 5 milimetara. Tupom stranom noža nježno označimo sredinu tijesta, te na jednoj polovici okruglim kalupom za krafne, promjera 7-8 centimetara, nježno označimo krugove.
 5. U sredinu svakog kruga stavimo po žličicu pekmeza, te svaki krug oko nadjeva tanko premažemo vodom.
 6. Sve zajedno preklopimo drugom polovicom tijesta, prstima lagano utisnemo mjesta oko nadjeva, da se tijesta bolje prilijepe i pomoću okruglog oštrog modela ili prikladne čaše s tankim rubom, izrežemo pokladnice.
 7. Višak tijesta jednostavno dignemo tako da nam na dasci ostanu samo pokladnice, te ih pokrijemo krpom i ostavimo da se dižu još 30-ak minuta.
 8. U loncu ugrijemo biljnu mast, te na nju stavljamo pokladnice gornjom stranom prema dolje, poklopimo i pržimo po prilici 2-3 minute.
 9. Zatim otklopimo lonac, pokladnice okrenemo na drugu stranu i bez poklapanja pržimo još 2-3 minute, pazeći da se ne prepeku.
 10. Gotove pokladnice izvadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće i još tople posipamo šećerom u prahu.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 29
Rating: 4.59
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:120minuta

Najnovije zanimljivosti: