Bosanski lonac je tradicionalno jelo Bosne i Hercegovine, a porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne, kada se pripravljao kao tradicionalno radničko jelo. Priprema bosanskog lonca je vremenski zahtjevna, no svakako vrijedna svake žlice ovog finog gulaša.
Bosanski lonac – U našem receptu saznajte kako pripremiti bosanski lonac. – junetina, krumpir (mladi), mahune, grašak, mrkva, rajčica, celerov list, svježi peršin, češnjak, luk, bijelo vino, voda, sol, papar, Meso operemo i narežemo na kockice. ; Zatim krumpire i mrkvu narežemo na kockice, peršin, celer, luk i češnjak sitno nasjeckamo, rajčicu narežemo na manje kriške, a grašak i mahune ostavimo u komadu. ; Sada u lonac slažemo red povrća, pa preko povrća stavimo red mesa. ; Svaki red posolimo i popaprimo, dodamo po 2 češnjaka pa sve pospemo peršinovim i celerovim lišćem. Namirnice nastavimo slagati dok ih sve ne potrošimo. ; Kada smo složili sve namirnice, u lonac ulijemo vodu i bijelo vino, a preko svega složimo rajčicu narezanu na kriške. Pri slaganju pripazimo da u loncu ostane dovoljno mjesta kako bi se namirnice mogle dobro skuhati. ; Zatim lonac poklopimo i kuhamo na jačoj vatri dok ne zakipi, a kada zakipi smanjimo vatru i ostavimo da se kuha oko 3 sata. ; Nakon poprilici 3 sata, kada je meso dovoljno mekano, jelo možemo poslužiti.; –
Bosanski lonac
Popularnost:
1
2
3
4
5
Votes: 83
Rating: 4.2
You:
Rate this recipe!
U našem receptu saznajte kako pripremiti bosanski lonac.
Zatim krumpire i mrkvu narežemo na kockice, peršin, celer, luk i češnjak sitno nasjeckamo, rajčicu narežemo na manje kriške, a grašak i mahune ostavimo u komadu.
Sada u lonac slažemo red povrća, pa preko povrća stavimo red mesa.
Svaki red posolimo i popaprimo, dodamo po 2 češnjaka pa sve pospemo peršinovim i celerovim lišćem. Namirnice nastavimo slagati dok ih sve ne potrošimo.
Kada smo složili sve namirnice, u lonac ulijemo vodu i bijelo vino, a preko svega složimo rajčicu narezanu na kriške. Pri slaganju pripazimo da u loncu ostane dovoljno mjesta kako bi se namirnice mogle dobro skuhati.
Zatim lonac poklopimo i kuhamo na jačoj vatri dok ne zakipi, a kada zakipi smanjimo vatru i ostavimo da se kuha oko 3 sata.
Nakon poprilici 3 sata, kada je meso dovoljno mekano, jelo možemo poslužiti.