- Almo Čatlak
- 250 min
- 8-10 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Christstollen - njemački božićni kolač
U našem video receptu saznajte kako pripremiti christstollen - njemački božićni kolač.
Njemačka je poznata po odličnim automobilima, vrsnim pivama i dobrom nogometu, ali i po kolačima. Ako želite vidjeti uz kakve kolače Nijemci slave Božić, pogledajte video u prilogu.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- mlijeko, 80 ml mlakog
- šećer, 100 g
- suhi kvasac, 7 g
- maslac, 120 g omekšalog
- maslac, 30 g rastopljenog
- jaje, 1
- vanilin šećer, 1 vrećica
- cimet, 1/2 žličice u prahu
- namjensko brašno, 370 g za kolače
- grožđice, 70 g sušenih
- grožđice, 70 g zlatnih, sušenih
- kandirano voće, 90 g miješanog
- bademi, 60 g u štapićima
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Jaje umutimo, sušeno i kandirano voće pomiješamo u zdjelici, prelijemo ga toplom vodom i ostavimo da se natopi.
- U zdjelicu s toplim mlijekom dodamo suhi kvasac, žličicu brašna, žličicu šećera, promiješamo pjenjačom i ostavimo da se pjenica diže. Za to vrijeme u zasebnu zdjelu stavimo omekšali maslac, dodamo šećer i vanilin šećer te ručnim mikserom izradimo smjesu.
- Zatim dodamo umućeno jaje i izradimo kremu. Potom u zdjelu s kremom prosijemo brašno, dodamo cimet u prahu, prstohvat soli, ulijemo dignutu pjenicu i ručnim mikserom izradimo jednolično tijesto.
- Dobiveno tijesto oblikujemo u kuglu, vratimo u zdjelu, poklopimo i ostavimo na toplom dok tijesto ne udvostruči volumen.
- Nakon 1 h i 45 minuta tijesto izvadimo na radnu površinu, malo ga raširimo, prekrijemo natopljenim i ocijeđenim sušenim i kandiranim voćem, štapićima badema i sve zajedno izmijesimo rukama.
- Zatim tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku i razvaljamo ga na ovalan oblik debljine 2 centimetra, kraće strane malo savijemo prema unutra, jednu dužu stranu savijemo do sredine, preko nje savijemo i drugu dužu stranu te bridom dlana napravimo usjek po dužini.
- Tako pripremljeno tijesto premjestimo na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje, prekrijemo ga kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže. Nakon 60 minuta tijesto stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 45 minuta.
- Pečeni kolač izvadimo iz pećnice i pričekamo da se malo ohladi. Potom ga premažemo rastopljenim maslacem i posipamo šećerom.
- Ovako pripremljen kolač najbolje je potpuno ohladiti, omotati prozirnom kuhinjskom folijom kako bi zadržao sočnost i arome te poslužiti za nekoliko dana, a prije posluživanja ga posipati šećerom u prahu.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:250minuta |