Pereci (Brezel)

 • 150 min
 • 4 porcije
 • Srednje kalorično
 • Zahtjevna priprema
 • Sadrži jaja i mlijeko
Pereci (Brezel)
Saznajte kako pripremiti perece (brezel) u našem video receptu.

Složit ćete se sigurno da nema ljepšeg mirisa koji bolje dočarava osjećaj doma od mirisa svježe pečena kruha! Pokušajte ovim jednostavnim receptom svojim najmilijima priuštiti onu istinsku kućnu atmosferu – bit će Vam i više nego zahvalni!

Pereci (Brezel) - Saznajte kako pripremiti perece (brezel) u našem video receptu. - brašno (namjenskog), soda bikarbona, suhi kvasac, šećer, maslac, jaje, ulje, sol (krupna), sol, U zdjelicu ulijemo 320 ml tople vode, dodamo suhi kvasac, po žličicu šećera i brašna, promiješamo pjenjačom i ostavimo da se diže na toplom kako bi se napravila pjenica. ; Zatim u zdjelu za miješanje prosijemo brašno, dodamo prstohvat soli, dignutu pjenicu, rastopljeni maslac, te sve zajedno mijesimo na srednjoj brzini 10-ak minuta. Od dobivenog tijesta oblikujemo kuglu, premjestimo je u čistu zdjelu, uljem lagano pokapamo stjenku zdjele i po njoj provrtimo tijesto, da se tijekom dizanja ne zalijepi za nju i ostavimo na toplom da se diže po prilici jedan sat. ; Kada se tijesto diglo, premjestimo ga na čistu radnu površinu i rasporedimo na 8 jednakih komada. Sada od svakog komada tijesta napravimo perec, tako što na čistu radnu površinu stavimo komad tijesta, dlanom ga oblikujemo u jajolik oblik promjera 20-ak centimetara, te savinemo u oblik cigare. ; Zatim dlanovima obje ruke pokretima naprijed, nazad valjamo tijesto od sredine prema van tako da u sredini valjak ostane deblji nego na krajevima. ; Prstima podignemo krajeve tijesta, te pokretom obje ruke zavrtimo dio tijesta što visi, oko svoje osi i kada je napravilo dva kruga položimo ga ispred sebe, a krajeve preklopimo u sredinu pereca i svaki utisnemo u tijesto na njegovoj strani. Perece na najdebljem dijelu malo zarežemo vrhom nožića. ; U prikladnu tavu ili lonac ulijemo litru vode (visine minimum pet centimetara), dodamo 100 g sode bikarbone i kada zavrije u dobivenu otopinu naizmjence uranjamo jedan po jedan perec, po prilici 30-ak sekundi (razlog tome je da pereci kasnije za vrijeme pečenja u pećnici dobiju lijepu boju i elastičnu koricu). ; Perece ocijedimo, premjestimo na papir za pečenje na rešetku iz pećnice, premažemo umućenim žumanjkom i posipamo krupnom soli. ; Stavimo ih peći u pećnicu zagrijanu na 230°C, 13-15 minuta.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
 1. U zdjelicu ulijemo 320 ml tople vode, dodamo suhi kvasac, po žličicu šećera i brašna, promiješamo pjenjačom i ostavimo da se diže na toplom kako bi se napravila pjenica.
 2. Zatim u zdjelu za miješanje prosijemo brašno, dodamo prstohvat soli, dignutu pjenicu, rastopljeni maslac, te sve zajedno mijesimo na srednjoj brzini 10-ak minuta. Od dobivenog tijesta oblikujemo kuglu, premjestimo je u čistu zdjelu, uljem lagano pokapamo stjenku zdjele i po njoj provrtimo tijesto, da se tijekom dizanja ne zalijepi za nju i ostavimo na toplom da se diže po prilici jedan sat.
 3. Kada se tijesto diglo, premjestimo ga na čistu radnu površinu i rasporedimo na 8 jednakih komada. Sada od svakog komada tijesta napravimo perec, tako što na čistu radnu površinu stavimo komad tijesta, dlanom ga oblikujemo u jajolik oblik promjera 20-ak centimetara, te savinemo u oblik cigare.
 4. Zatim dlanovima obje ruke pokretima naprijed, nazad valjamo tijesto od sredine prema van tako da u sredini valjak ostane deblji nego na krajevima.
 5. Prstima podignemo krajeve tijesta, te pokretom obje ruke zavrtimo dio tijesta što visi, oko svoje osi i kada je napravilo dva kruga položimo ga ispred sebe, a krajeve preklopimo u sredinu pereca i svaki utisnemo u tijesto na njegovoj strani. Perece na najdebljem dijelu malo zarežemo vrhom nožića.
 6. U prikladnu tavu ili lonac ulijemo litru vode (visine minimum pet centimetara), dodamo 100 g sode bikarbone i kada zavrije u dobivenu otopinu naizmjence uranjamo jedan po jedan perec, po prilici 30-ak sekundi (razlog tome je da pereci kasnije za vrijeme pečenja u pećnici dobiju lijepu boju i elastičnu koricu).
 7. Perece ocijedimo, premjestimo na papir za pečenje na rešetku iz pećnice, premažemo umućenim žumanjkom i posipamo krupnom soli.
 8. Stavimo ih peći u pećnicu zagrijanu na 230°C, 13-15 minuta.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 25
Rating: 4.56
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:150minuta

Najnovije zanimljivosti: