- Almo Čatlak
- 90 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Ričet s mahunama
U našem video receptu saznajte kako pripremiti ričet s mahunama.
Mahune, kao i ostale mahunarke, su vrlo hranjive zbog velikog udjela ugljikohidrata i bjelančevina, a uz dodatak ričeta ili ječmene kaše dobiti ćete cjelovit, ukusan i zdrav obrok.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- zelene mahune, 300 g
- luk, 1 glavica
- ječmena kaša, 350 g
- majčina dušica, 1 žlica sušena
- čili papričica, 1/4 žličice mljevene
- povrtni temeljac, 700 ml
- maslac, 40 g
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Ječmenu kašu stavimo u zdjelu, prelijemo ju vodom i ostavimo da se moči 60 minuta, mahune očistimo, operemo i narežemo komade duljine 3 centimetra, a luk nasjeckamo.
- U lonac s vrelom i posoljenom vodom stavimo mahune i kuhamo ih 5-6 minuta, potom ih stavimo u ledenu vodu kako bi zadržale svježu zelenu boju i ostale hrskave, a zatim ih ocijedimo.
- U ugrijani lonac stavimo maslac i pričekamo da se rastopi.
- Zatim dodamo sjeckani luk, posolimo ga, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri. Za to vrijeme ocijedimo ječmenu kašu.
- Nakon 3-4 minute prženja dodamo ocijeđenu ječmenu kašu i kratko ju pržimo da upije dio masnoće.
- Potom dodamo majčinu dušicu, ulijemo malo povrtne juhe, i kuhamo poput rižota, stalno miješajući i dodavajući juhu dok ječmena kaša ne omekša.
- Nakon 20-ak minuta kuhanja ričet začinimo mljevenim čilijem, dodamo mahune, ulijemo malo maslinovog ulja, nježno izmiješamo sastojke, poklopimo, maknemo s vatre i ostavimo da odstoji 4-5 minuta.
- Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:90minuta |