Sacher torta

 • 120 min
 • 8 porcije
 • Vrlo kalorično
 • Jednostavna priprema
 • Sadrži jaja i mlijeko
Sacher torta
Saznajte kako pripremiti Sacher tortu u našem video receptu.

Ova slasna torta, u kojoj se savršeno stapa okus čokolade i marmelade od marelica, nastala je igrom slučaja 1832. godine na dvoru vojvode Metternicha. Glavni se kuhar razbolio u trenutku kad je vojvoda poželio zadiviti svoje goste novim izuzetnim receptom. Franz Zacher, kuharov šegert, tada star samo šesnaest godina, napravio je ovu divnu tortu koja je zadivila vojvodine goste te postala i ostala jednim od najvažnijih simbola Beča.

Sacher torta - Saznajte kako pripremiti Sacher tortu u našem video receptu. - čokolada za kuhanje, maslac, šećer, jaje, brašno, vanilin šećer, džem od marelica, prilog, Glazura:: čokolada za kuhanje, voda, margarin, šećer u prahu, Prije svega u zdjelu stavimo omekšali maslac, malo ga izmiješamo, dodamo omekšanu čokoladu (ne sasvim rijetku), i izmiješamo sastojke. Zatim dodamo prosijano brašno šećer i vanilin šećer pa sve izradimo u jednoličnu smjesu. ; U dvije zasebne zdjele odvojimo žutanjke od bjelanjaka od kojih istučemo čvrsti snijeg. ; Sada u smjesu od čokolade, uz stalno miješanje dodajemo jedan po jedan žutanjak, te umiješamo snijeg od bjelanjaka (prvo dobro umiješamo 2 žlice snijega, a zatim nježno i ostatak). ; Kalup za tortu namažemo maslacem, pobrašnimo ga i u njega istresemo pripremljenu smjesu za tortu. Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 150°C po prilici jedan sat. ; Gotov biskvit izvadimo iz pećnice, ostavimo 2-3 minute da se malo opusti, izvadimo ga iz kalupa i ostavimo da se ohladi. ; Biskvit zatim horizontalno prerežemo po pola, rastvorimo ga, te obije polovice sa unutarnje strane premažemo marmeladom i ponovo spojimo. Spojene polovice „biskvit“ za daljnju obradu položimo na rešetku za torte ispod koje stavimo papir za pečenje da nam se kasnije čokolada ne razlijeva po radnoj površini). ; U tavu ulijemo po prilici 50 ml vode (toliko da malo razrijedimo marmeladu), dodamo preostalu marmeladu i stalno miješajući je ugrijemo na vatri. ; Dobivenom razrijeđenom, još vrućom marmeladom premažemo cijelu tortu izvana, te je ostavimo da se caklina ohladi. ; Za to vrijeme u zasebnu zdjelu iznad pare stavimo šećer u prahu, dodamo vodu i miješamo dok se ne rastopi. Zatim dodamo natrganu čokoladu za kuhanje i dalje miješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu. ; Dobivenom glazurom prelijemo tortu, a paletnim nožem je brzo zagladimo po cijeloj površini i sa strane. ; Višak tekuće čokolade koja iscuri, ostavimo da se prelije niz stranice torte kroz rešetku.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
 1. Prije svega u zdjelu stavimo omekšali maslac, malo ga izmiješamo, dodamo omekšanu čokoladu (ne sasvim rijetku), i izmiješamo sastojke. Zatim dodamo prosijano brašno šećer i vanilin šećer pa sve izradimo u jednoličnu smjesu.
 2. U dvije zasebne zdjele odvojimo žutanjke od bjelanjaka od kojih istučemo čvrsti snijeg.
 3. Sada u smjesu od čokolade, uz stalno miješanje dodajemo jedan po jedan žutanjak, te umiješamo snijeg od bjelanjaka (prvo dobro umiješamo 2 žlice snijega, a zatim nježno i ostatak).
 4. Kalup za tortu namažemo maslacem, pobrašnimo ga i u njega istresemo pripremljenu smjesu za tortu. Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 150°C po prilici jedan sat.
 5. Gotov biskvit izvadimo iz pećnice, ostavimo 2-3 minute da se malo opusti, izvadimo ga iz kalupa i ostavimo da se ohladi.
 6. Biskvit zatim horizontalno prerežemo po pola, rastvorimo ga, te obije polovice sa unutarnje strane premažemo marmeladom i ponovo spojimo. Spojene polovice „biskvit“ za daljnju obradu položimo na rešetku za torte ispod koje stavimo papir za pečenje da nam se kasnije čokolada ne razlijeva po radnoj površini).
 7. U tavu ulijemo po prilici 50 ml vode (toliko da malo razrijedimo marmeladu), dodamo preostalu marmeladu i stalno miješajući je ugrijemo na vatri.
 8. Dobivenom razrijeđenom, još vrućom marmeladom premažemo cijelu tortu izvana, te je ostavimo da se caklina ohladi.
 9. Za to vrijeme u zasebnu zdjelu iznad pare stavimo šećer u prahu, dodamo vodu i miješamo dok se ne rastopi. Zatim dodamo natrganu čokoladu za kuhanje i dalje miješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.
 10. Dobivenom glazurom prelijemo tortu, a paletnim nožem je brzo zagladimo po cijeloj površini i sa strane.
 11. Višak tekuće čokolade koja iscuri, ostavimo da se prelije niz stranice torte kroz rešetku.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 39
Rating: 4.59
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:120minuta

Najnovije zanimljivosti: