- Kuzma Novak
- 15 min
- 2 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Meksička salata s dodatkom kukuruza i graha. Uživajte u bogatom okusu zdravlja na tanjuru!
Meksička kuhinja – U našem receptu saznajte kako pripremiti Meksičku salatu. – crveni grah, kukuruz, zelena salata, luk, rajčica, krastavac, crvena paprika, sol, papar, peršin, češnjak, limunov sok, maslinovo ulje, Salatu operite i narežite. Narežite luk i papriku, rajčicu i krastavce. Sve sastojke pomiješajte sa salatom i dodajte kukuruz.; Za preljev pomiješajte malo maslinovog ulja s limunom, dodajte papar i sol te sitno narezani češnjak i peršin.; Prelijte umak preko salate, sve dobro pomiješajte i uživajte! ; –
- Fina Malinić
- 60 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Losos u umaku od javorovog sirupa – U našem receptu saznajte kako pripremiti losos u umaku od javorovog sirupa. – javorov sirup, sojin umak, češnjak ((nasjeckan)), sol, papar, losos, U maloj zdjeli pomiješajte javorov sirup, umak od soje, češnjak, sol i papar.; Losos stavite u plitku staklenu posudu za pečenje i prelijte ga umakom od javorovog sirupa. Prekrijte posudu i stavite u hladnjak na 30 minuta.; Zagrijte pećnicu na 200°C.; Otklopite posudu s lososom, prebacite ju u pećnicu i pecite 20-ak minuta.; –
- Kuzma Novak
- 20 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Pohane brokule su brza i jednostavna grickalica koja je gotova za manje od pola sata! Predlažemo da ih poslužite uz umak od limuna.
Pohane brokule – U našem receptu saznajte kako pripremiti pohane brokule. – brokula, brašno, ulje, krušne mrvice, sol, curry, Brokulu rastavite na manje cvjetove i prokuhajte 10-ak minuta u malo posoljene vode. Ocijedite brokulu i ostavite da se ohladi. ; Pripremite mješavinu brašna i vode uz dodatak curryja. Uvaljajte brokulu u tu mješavinu, a potom u krušne mrvice. ; Tako pripremljene brokule pržite u vrućem ulju sa svih strana. ; –
- Kuzma Novak
- 60 min
- 8 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Donosimo vam recept za kolač neobičnog imena – Karpati!
Karpati kolač – U našem receptu saznajte kako pripremiti karpati kolač. – Tijesto: jaje, voda, margarin, brašno, sol, Žuta krema: puding (vanilija), mlijeko, margarin, šećer, Bijela krema: slatko vrhnje za šlag, kravlji sir, šećer u prahu, breskve iz kompota, Tijesto – prokuhajte vodu s margarinom. Kada se margarin otopi dodajte brašno i miješajte sve zajedno na vatri oko 3 minute. Maknite s vatre te ubacite jedno po jedno jaje i miksajte. ; Dobivenu smjesu podijelite na pola za dvije kore. Prvi dio premažite preko papira za pečenje u tepsiji i pecite u pećnici na 200º oko 20 minuta. Isti postupak ponovite s drugom korom.; Krema – skuhajte pudinge s predviđenom količinom mlijeka i šećera te kada se ohladi dodajte margarin koji ste prethodno izradili. ; Za bijelu kremu mikserom dobro izradite sir i posebno ulupajte šlag. Potom, pomiješajte sir, šlag i šećer u prahu. ; Pripremite kolač na način da se prvo slaže kora, žuta krema, voće iz konzerve, bijela krema i druga kora na kraj. Ostavite kolač prije posluživanja da se ohladi u hladnjaku. ; –
- Kuzma Novak
- 90 min
- 8 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Monte torta je kolač za koji vam skoro i ne treba pećnica!
Monte torta – U našem receptu saznajte kako pripremiti monte tortu. – Biskvit: bjelanjak, šećer, brašno, lješnjaci, Krema: mlijeko, šećer, puding (vanilija), gustin, žumanjak, maslac, šećer, lješnjak krema (ili čokolade), nutella, biskvit keksi, šlag, Bjelanjke i šećer izmiksajte u čvrsti šlag te dodajte brašno i lagano promiješajte. U tepsiju (26 cm promjer) stavite na sitno nasjeckane lješnjake i preko njih rasporedite pripremljenu smjesu. Sve poravnajte i pecite na 180 °C oko 15 minuta. ; Ostavite biskvit da se ohladi, a potom ga premažite kremom od lješnjaka i preko toga složite izlomljene kekse. ; Za kremu, stavite na vatru 800 ml mlijeka i 100 g šećera da provrije. U ostatak mlijeka umutite žumanjke, puding i gustin te sve uspipajte u smjesu s mlijekom i šećerom i miješajte na pari dok ne dobijete jednoličnu smjesu. ; Ostavite kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom dodajte prethodno umućeni maslac sa šećerom u prahu i sve dobro izmiksajte. ; Podijelite kremu na dva dijela, prvi ostavite da bude kakav je, a u drugi dodajte kremu od lješnjaka ili otopljenu čokoladu. ; Preko izlomljenog keksa rasporedite žutu kremu, a onda čokoladnu. Ukrasite kolač sa šlagom i ostavite da se ohladi u hladnjaku preko noći. ; –
- Kuzma Novak
- 50 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Pileće rolice idealno su jelo za nenajavljene goste!
Pileće rolice – U našem receptu saznajte kako pripremiti pileće rolice. – pileća prsa, šunka, polutvrdi sir, ulje, brašno, mlijeko, sol, peršin, kiselo vrhnje, Pileća prsa narežite na tanke šnite i u šnite stavite sir i šunku. Zarolajte šnite umotane sirom i šunkom u rolice i posložite u vatrostalnu posudu ili u lim. ; Za bešamel na ulju lagano popržite brašno. Dodajte mlijeko, začine i kiselo vrhnje te sve dobro izmiješajte kako biste dobili gusti sos. ; Sos prelijte preko rolica i pecite na 200 ºC oko 30 minuta. ; –
- Kuzma Novak
- 30 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Pripremite rižoto s piletinom i povrćem – jedno od onih jela koje često pripremamo i svi volimo. Poslužite ga za ručak ili večeru.
Rižoto s piletinom i povrćem – U našem receptu saznajte kako pripremiti rižoto s piletinom i povrćem. – riža, voda, pileća prsa, luk, mrkva, tikvica, grašak, paprika, pileća kocka, sol, papar, vegeta, kurkuma, Luk sitno nasjeckajte i dinstajte ga zajedno s naribanom mrkvom na laganoj vatri. Kada luk porumeni dodajte u posudu rižu i malo vode. ; U drugoj posudi dinstajte sitno narezanu piletinu. Dodajte papriku, a zatim tikvice i grašak. Dinstajte oko 10 minuta, tj. dok sastojci ne omekšaju. ; U posudu s rižom postepeno dodajte vodu i kocku za juhu. Dinstajte oko 10 minuta i potom dodajte piletinu i povrće te kuhajte sve zajedno dok se ne sjedini. Po želji možete dodati malo kurkume. ; –
- Kuzma Novak
- 60 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Lagana i ukusna… voljet ćete ju više nego musaku od krumpira!
Musaka od tikvica – U našem receptu saznajte kako pripremiti Musaku od tikvica. – tikvice, jaje, brašno, kiselo vrhnje, crveni luk, mljeveno meso, biber, sol, peršin, Očistite tikvice i narežite ih na tanke komadiće. Umutite jaja, brašno i kiselo vrhnje. ; Luk narežite na sitno i prodinstajte na ulju, a potom dodajte mljeveno meso. Zapržite sve zajedno i začinite po želji. ; Svaki komad tikvice umačite u smjesu od jaja i u posudu za pečenje, koju ste prethodno namazali margarinom, sipajte dio mese, pa dio tikvica sve do vrha posude. Prelijte ostatak smjese preko svega. Stavite u pećnicu i pecite na 180 °C oko 30 minuta. ; –
- Kuzma Novak
- 90 min
- 6-8 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Banana kocke su nakremastije ljetno osvježenje! Ovaj kolač idealna je kombinacija čokolade i banane s kojom sigurno nećete pogriješiti…
Banana kocke – U našem receptu saznajte kako pripremiti banana kocke. – Biskvit: jaja, brašno, šećer, prašak za pecivo, kakao, ulje, Krema: puding (vanilija), mlijeko, šećer, margarin, ekstrakt banane (ili izmiksana banana), Žumanje umutite sa šećerom, uljem, brašnom, praškom za pecivo i kakao prahom. ; Napravite snijeg od bjelanjaka i spojite ga sa smjesom od žumanjaka i pecite ga oko 25 minuta na 180 ºC. ; Kada je biskvit gotov prelijte ga s 150 g šećera i vode.; Za kremu skuhajte puding u 1/2l mlijeka s 4 žlice šećera. Ostavite ga da se ohladi, a za to vrijeme umutite margarin s 4 žlice šećera u prahu i 1/2 bočice ekstrakta od banane. ; Kremu premažite preko biskvita, a preko kreme prelijte čokoladnu glazuru od 100 g čokolade, 1 žlice šećera i 50 g margarina. ; –
- Kuzma Novak
- 90 min
- 6-8 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Jednostavna i lagana voćna torta kojoj ćete teško odoljeti!
Voćna torta – U našem receptu saznajte kako pripremiti voćnu tortu. – Biskvit: brašno, šećer, maslac, jaje, limun, prašak za pecivo, mlijeko, Krema: puding (vanilija), mlijeko, maslac, šećer, voće, slatko vrhnje za šlag, Omekšati maslac na sobnoj temperaturi, a potom ga zajedno sa šećerom i jajima miksajte dok ne dobijete pjenastu teksturu. ; Dodajte smjesi brašno, sitno naribanu koricu od limuna, prašak za pecivo, sol i mlijeko. Sve zajedno miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Tu smjesu razdijelite na četiri dijela. ; Biskvit pecite u pećnici na 180 °C i tako za sva četiri dijela smjese. Ostavite biskvit da se ohladi, a u to vrijeme pripremite kremu. ; Za kremu, skuhajte dva pudinga od vanilije s 700 ml mlijeka i šećerom te ostavite sa strane da se ohladi. ; Omekšani maslac izmiksajte dok ne dobijete pjenastu teksturu, a potom žlicom dodavajte puding u maslac te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku kremu. ; Kremu stavite u hladnjak da se ohladi. Voće operite i narežite na sitne komadiće. ; Kada se krema ohladila, umiješajte u nju voće i slažite ju na kore biskvita. Ukrasite tortu po želji. ; –
- Kuzma Novak
- 20 min
- 6-8 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Jednostavni i brzi integralni keksi sa zobenim pahuljicama idealni su uz jutarnji čaj ili popodnevnu kavu.
Integralni keksi – U našem receptu saznajte kako pripremiti integralne kekse. – integralno brašno, brašno, zobene pahuljice, margarin, naranča, cimet, džem, prašak za pecivo, šećer, Sve sastojke izmiješajte i dodajte omekšani margarin. Izmiješajte sve skupa dok ne dobijete glatku smjesu. ; Smjesi naknadno dodajte naribanu koru od naranče, iscijeđeni sok od naranče i džem. Sve zajedno dobro pomiješajte. ; Od smjese uzimajte male dijelove i napravite od njih plosnate kuglice. Po njima pospite vanilin šećer i cimet. ; Pecite kekse oko 20 minuta na 170 ℃. ; –
- Kuzma Novak
- 90 min
- 10-12 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Sladoled tortu obožavat ćete u vrućim ljetnim danima… u slast!
Sladoled torta – U našem receptu saznajte kako pripremiti Sladoled tortu. – Kore: bjelanjak, šećer, brašno, prašak za pecivo, mlijeko, Krema: žumanjak, šećer u prahu, maslac, margarin, vanilin šećer, Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka i pet žlica šećera. Dodajte četiri žlice brašna i 1 žlicu praška za pecivo. Izmiješajte sve zajedno i stavite u peći 15 minuta na 180 ℃.; Kada je kora gotova, izvadite ju i prelijte preko nje sa 100 ml hladnog mlijeka. Tako ponovite s još dvije kore.; Žumanjke umutite s 150 g šećera u prahu i vanilin šećera te smjesu kuhajte na pari 20 minuta. Stalno miješajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Kada je gotovo, ostavite sa strane dok se ne ohladi. ; Dok čekate da se smjesa ohladi izmiksajte maslac, margarin i 100 g šećera u prahu. ; Preko prve kore stavite fil (otprilike 2/3), zatim na to stavite fil pa koru i tako do kraja. Na kraju, umutite šlag s mlijekom i ukrasite tortu. ; –
- Kuzma Novak
- 60 min
- 10-12 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Mađarica je jedan od onih kolača kojeg baš svi vole, a idealna je za posluživanje u svim prilikama…
Mađarica – U našem receptu saznajte kako pripremiti Mađaricu. – Kore: brašno, jaje, šećer, mast, kiselo vrhnje, prašak za pecivo, Krema: mlijeko, brašno, kakao, šećer u prahu, margarin, šećer, Glazura: čokolada, margarin, ulje, Umijesite tijesto od brašna pomiješano s praškom za pecivo, šećerom, jajima, masti i vrhnjem. ; Tijesto podijelite na pet dijelova, razvaljajte kore i pecite na obrnutoj strani lima za pečenje. ; Za kremu razmutite šećer, brašno i kakao u malo mlijeka i kuhajte u ostatku mlijeka dok se smjesa ne zgusne. ; Smjesu ostavite da se ohladi, a u to vrijeme razradite margarin sa šećerom u prahu. ; Razrađeni margarin dodajte u ohlađenu smjesu. ; Kremom premažite kore i na vrh stavite čokoladnu glazuru. ; –
- Kuzma Novak
- 45 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Velikim zaljubljenicima u tjesteninu donosimo recept za paštašutu.
Paštašuta – U našem receptu saznajte kako pripremiti paštašutu. – peršin, mrkva, bosiljak, češnjak, luk, sol, šećer, papar, rajčica, tjestenina, mljeveno meso, voda, ulje, Ogulite rajčice na manje komadiće. Mrkvu i peršin naribajte, a luk i češnjak sitno nasjeckajte. ; Nakon toga luk i češnjak malo propirjate na zagrijanom ulju.; Kad luk dobije željenu zlatnu boju, dodajte mrkvu, šećer, sol, bosiljak i malo peršina. ; Sve malo pržite i zatim dodajte mljeveno meso te sve zajedno nastavite pržiti uz miješanje. ; Meso neka se prži dok ne primi svjetliju boju, a onda dodajte rajčicu, vodu, sol i papar po želji. ; Sve dobro izmiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok svi sastojci ne omekšaju. ; Skuhajte tjesteninu i potom ju prelijte napravljenim umakom. Po želji dodajte parmezan.; –
- Kuzma Novak
- 60 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Ima jaja, nema mesa
Zagrebački odrezak tradicionalni je specijalitet omiljen u svakoj obitelji…
Zagrebački odrezak – U našem receptu saznajte kako pripremiti zagrebački odrezak. – teleći odrezak, šunka, sir, sol, papar, brašno, jaja, krušne mrvice, ulje, Odreske tucite preko prozirne plastične vrećice. Nakog toga ih po želji popraprite i posolite. ; Pripremite krišku šunke i krišku sira te ih stavite na polovicu odreska. Prvo stavljajte krišku šunke pa onda krišku sira. ; Odrezak preklopite i rub pritisnite prstima.; Svaki odrezak uvaljajte u brašno te nakon toga u razmućena jaja i u krušne mrvice.; Pržite odreske na laganoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane, sve dok ne postanu zlatne boje. ; Kada su gotovi stavite ih na papirnati ručnik kako bi upili višak masnoće. ; –
- Kuzma Novak
- 120 min
- 6-8 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Ruske kape zovu se još i Šubarice, a jedan je od omiljenijih kolača svakog kućanstva koji će vas svaki put iznova vratiti u djetinjstvo…
Ruske kape – U našem receptu saznajte kako pripremiti Ruske kape. – Biskvit: jaje, šećer, ulje, voda (topla), brašno, prašak za pecivo, kakao, Krema: puding (vanilija), mlijeko, šećer, vanilin šećer, kokosovo brašno, maslac, Glazura : čokolada za kuhanje, ulje, Biskvit: Odvojite žutanjke od bjelanjaka i bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. ; Žutanjcima dodajte šećer i pjenasto ih izmiksajte. Smjesi postupno dodajte vodu i ulje, a potom i brašno s praškom za pecivo. Sve zajedno pomiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. ; U tu smjesu dodajte snijeg od bjelanjaka i kakao te ju podijelite na dva dijela. ; Ispecite oba biskvita, ali svaki posebno. Pecite ih u pećnici na 150 °C oko 15 minuta. ; Od oba biskvita izrežite krugove manjih okruglim kalupom ili čašom. ; Krema: Puding od vanilije pomiješajte zajedno sa šećerom, vanilin šećerom i napravite puding. ; Dok se puding hladi izradite maslac te ga dodajte u ohlađeni puding i dobro sve izmiješajte mikserom. ; Postupak filanja i glazura: Na donji dio biskvita stavite žličicu kreme, ravnomjerno razmažite i zatim na to stavite gornji dio biskvita. Nakon toga, premažite kremom sa strane i uvaljajte u kokos. ; Otopite čokoladu na pari uz dodatak ulja. Ostavite otopljenu čokoladu da se malo ohladi te ju pažljivo premažite glazurom. ; –
- Kuzma Novak
- 40 min
- 6-8 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Fantastične čokoladne kocke pružit će vam užitak kakav dugo niste okusili… U slast!
Čokoladne kocke – U našem receptu saznajte kako pripremiti čokoladne kocke. – Biskvit: jaja, šećer, oštro brašno, prašak za pecivo, kakao, mlijeko, ulje, Krema: vrhnje za šlag, čokolada za kuhanje, Preljev: mlijeko, šećer, rum, Biskvit: Izmiksajte žumanjke i šećer dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Zatim postpuno dodajte ulje i mlijeko uz stalno miksanje. ; Nakon toga, toj istoj smjesi umiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao te sve zajedno lagano izmiješajte. ; Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg i umiješajte ga u prethodno pripremljenu smjesu. ; Smjesu stavite u lim za pećenje i pecite u pećnici na 175 °C oko 30 minuta. ; Preljev: Ugrijete mlijeko i šećer na vatri te kada provrije dodajte ruma. Smjesu izlijte na topli biskvit. ; Krema: Kuhajte vrhnje na slaboj vatri, a kada bude dovoljno toplo dodajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte sve dok se čokolada ne otopi te tada maknite s vatre.; Prelijte kremu na biskvit koji ste prethodno prelili preljevom i ostavite kolač da se ohladi u hladnjaku. ; Kolač možete dodatno ukrasiti po želji. ; –
- Kuzma Novak
- 45 min
- 6-8 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Ledeno nebo savršeni je spoj bijelog biskvita, žute kreme i šlaga… Jednostavan je za pripremu i idealno osvježenje za ljetne vrućine!
Ledeno nebo – U našem receptu saznajte kako pripremiti Ledeno nebo. – Tijesto: bjelanjak, šećer, oštro brašno, mlijeko, Krema: žumanjak, šećer, oštro brašno, vanilin šećer, mlijeko, margarin, šlag pjena, Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Postupno dodajte šećer i nastavite miksati. Zatim dodajte brašno i lagano sve pomiješajte. ; Smjesu izlijte u kalup promjera 28 cm i pecite otprilike 20 minuta na 150 °C. Kada je biskvit gotov, prelijte ga s 2 dl toplog mlijeka.; Za kremu umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Odvojite malo mlijeka od 7 dl i ulijte u smjesu i na kraju dobro umiješajte brašno da ne bude grudica. ; Dobivenu smjesu kuhajte u preostalom mlijeku uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Kremu ostavite da se ohladi i onda ju dodatno izradite s margarinom.; Kremu ravnomjerno premažite po ohlađenom biskvitu, a na kremu stavite šlag pjenu. Kolač stavite u hladnjak da se ohladi. ; –
- Kuzma Novak
- 60 min
- 6-8 porcije
- Srednje kalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Rafaelo kocke jednostavan je kolač koji će vam se topiti u ustima…
Rafaelo kocke – U našem receptu saznajte kako pripremiti Rafaelo kocke. – Bijeli biskvit: bjelanjak, brašno, šećer, kokos, prašak za pecivo, Smeđi biskvit: bjelanjak, brašno, šećer, orah (mljeveni), prašak za pecivo, Krema: žumanjak, vanilin šećer, vanilin, mlijeko, puding (vanilija), margarin, Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Smjesi dodajte šećer, brašno, prašak za pecivo i kokos. ; Pripremite lim i na njega postavite papir za pečenje. Preko papira za pečenje izlijte smjesu i pecite 20 minuta na 180ºC.; Smeđi biskvit pripremite na isti način, samo umjesto kokosa stavite mljevene orahe.; Biskvite ostavite sa strane da se ohladi. ; Za kremu izmiksajte žumanjke, šećer, vanilin šećer te dodajte 2 dl mlijeka i puding od vanilije. ; Preostalo mlijeko zakuhajte te kada dovoljno zakuha dodajte u njega pripremljenu kremu. Miješajte sve dok se krema ne zgusne. ; Ostavite kremu da se ohladi, a za to vrijeme dobro izradite margarin. Kada se krema ohladila, dodajte margarin u nju. ; Krenite sa slaganjem kolača na sljedeći način: bijeli biskvit, krema, smeđi biskvit, krema. ; Po želji možete na vrh kolača posipati mljevene orahe, kokos, premazati šlagom ili čokoladom za kuhanje. ; –
- Fina Malinić
- 30 min
- 8 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Juha od karfiola – U našem receptu saznajte kako pripremiti juhu od karfiola. – cvjetača ((srednje veličine)), mrkva ((srednje veličine)), celer ((nasjeckani)), voda, povrtna kocka, maslac, brašno, sol, papar, mlijeko, sir cheddar ((naribani)), U lonac ubacite nasjeckanu cvjetaču, nasjeckanu mrkvu, celer, vodu i povrtnu kocku. Pričekajte da proključa, a potom smanjite jačinu plamena, poklopite i kuhajte 12-15 minuta (dok povrće ne omekša).; U drugoj velikoj tavi otopite maslac. Umiješajte brašno, sol i papar te nastavite miješati dok ne dobijete glatku smjesu.; Postepeno dodajte mlijeko, pričekajte da proključa, a zatim nastavite kuhati na srednje jakom plamenu još 2 minute (dok se smjesa ne zgusne).; Smanjite jačinu plamena i dodajte naribani sir. Kuhajte dok se sir ne otopi.; Dobivenu smjesu prebacite u lonac s cvjetačom i dobro promiješajte.; –