Plodovi mora

plodovi-mora

Kad već imamo tako lijepu i bogatu obalu, to treba i iskoristiti – evo i najboljeg načina!

Ono što svakako privlači sve ove horde turista koji hodočaste u Lijepu Našu morski plodovisvakog ljeta je u prvom redu naše more. Svo plavetnilo koje mami na plakatima i brošurama turističkih agencija nije samo najbolje što možete upotrijebiti protiv nesnosnih vrućina već ono u sebi krije i šarolika bogatstva. Ne mislimo pritom na kovčege s blagom prepune zlatnika i dragulja kakve možete vidjeti u crtanim filmovima o gusarima već na nešto puno svakodnevnije – na tzv. plodove mora.

Što li se pak krije pod tim nazivom koji se često susreće u kulinarstvu? Kao i obično, ovisi o tome koliko precizni želite biti. U najopćenitijem smislu, plodovi mora su sve ono fino i jestivo što nam dolazi iz morskih dubina (u tom slučaju pod taj termin spada i plava i bijela riba), a ako taj izraz koristimo u nešto određenjem smislu onda se on odnosi na morske rakove, mekušce i glavonošce. Kako li to samo znanstveno zvuči. Ne brinite – jednostavnije rečeno, to su ukusni zalogaji poput škampa, kozica, lignji, raznih vrsta školjki i sl.

Pod rakove spadaju hlap, jastog, kozice, gamberi i škampi. Obično imaju segmentirano tijelo ovijeno čvrstim oklopom. Većina ih ima deset nogu, a neke vrste imaju i prednja kliješta.

Mekušci su beskralježnjaci i uključuju tri skupine morskih plodova: puževe, školjkaše i glavonošce. U ovom smislu, puževi su mekušci koji imaju jednu ljusku dok mekušce s dvama ljuskama nazivamo školjkašima. Najpoznatiji primjerci školjkaša su dagnje, kamenice i prstaci.  Ako se radi o mekušcima bez ljuske, govorimo o glavonošcima. U tu (slasnu) skupinu ubrajamo npr. sipu, hobotnicu i lignje.

Plodovi mora se mogu pronaći u najrazličitijim oblicima. Osim što ih (što je ujedno i najbolje) možete pronaći svježe, nude se i zaleđeni, dimljeni, sušeni, u limenci pa čak i ukiseljeni!

Ipak, treba biti na oprezu jer sirovi ili neprikladno pripremljeni morski plodovi mogu sadržavati štetne viruse i bakterije. Školjkaši poput popularnih kamenica kojima se čak pripisuju afrodizijačka svojstva hrane se tako da voda (zagađena ili ne) prolazi kroz njih što znači da razina toksičnih tvari u njima može biti poprilično visoka. Trudnice bi stoga trebale jesti isključivo temeljito termički obrađene školjke.

Odabir i kupnja morskih plodova

Kao i druge namirnice koje su direktan rezultat darežljivosti majke prirode, tako i morski plodovi imaju svoju sezonu. Iako se dagnje i kamenice iz uzgoja mogu pronaći u gotovo u bilo koje doba godine, druge vrste nisu tako dostupne u svježoj varijanti.

Kad kupujete rakove, obratite pozornost na njihov miris – treba biti svjež i isključivo morski. Rakovi ne smiju nimalo mirisati po amonijaku, trebaju biti sjajni zbog vlažnosti, a noge, glava i kliješta moraju biti u potpunosti pričvršćeni za tijelo. Njihov će okus najbolje doći do izražaja ako ih kupite žive i kuhate dok su još uvijek jako svježi. Jastog bi, kad ga uzmete u ruku, trebao biti teži nego što ste mislili, a svježe kozice trebaju biti čvrste pod rukom. Ako pak kupujete zaleđene kozice, bolje je potražiti vrstu koja je zaleđena zajedno s oklopom – tako će djelovati svježije.

morski plodovi_rakovi

Kad ste pak u potrazi za školjkama, kupite one koje su glatke i sjajne, a ako se radi o dagnjama ili kamenicama, treba kupiti one koje su čvrsto zatvorene. Ukoliko ste u mogućnosti, nastojite izbjeći zaleđene školjke jer nakon kuhanja jako često imaju pomalo gumenast okus. I još nešto – ako imate potrebu znati jeste li kupili muške ili ženske dagnje, bacite oko na njihovu boju. Pripadnice “ljepšeg spola“ jarko su narančaste boje dok su muževne “mušule” nešto svjetlije.

Kako pripremiti plodove mora?

Jastozi su jestivi gotovo u potpunosti što znači da se oštrim nožem jedino treba odstraniti središnji “vrećasti” dio zajedno s tamnim iznutricama. Zelenkasto-siva jetra je sasvim jestiva, a oklop naravno nećete pojesti, ali ga možete iskoristiti za pripremanje ribljeg temeljca koji može biti odlična podloga za umak od jastoga. Kuhani jastog može se poslužiti i kao hladno i kao toplo jelo i izvrsno se slaže s mrvicom maslaca, limunovog soka ili majoneze. Za one koji imaju malo više staža u kuhinji ni priprema pjenice ili rižota od jastoga neće biti problem.

Kozice se mogu samo malo prokuhati u slanoj vodi, ali još su slasnije ako ih se baci na grill, prži u dubokom ulju, koristi kao dodatak brojnim brudetima itd. morski plodovi_rakovicaSvakako obratite pozornost da budu dovoljno skuhani, ali nemojte pretjerati jer će u protivnom postati tvrdi i gumenasti. Možete ih jesti u njihovoj najjednostavnijoj varijanti – s kojom kapi limunovog soka i u kombinaciji sa smeđim kruhom i malo maslaca, ali ne oklijevajte probati ni istočnjačke slatko-kisele varijante ili ih pak upotrijebite u popularnom rizotu sa šafranom. Isto vrijedi i za škampe koje, ako to dosad još niste učinili, svakako morate isprobati u popularnoj varijanti “na buzaru”.

Što se sipe tiče, tu je svakako najpoznatije jelo upravo crni rizot u kojemu se za dobivanje karakteristične boje koristi crnilo sipe. Hobotnicu bi prije kuhanja trebalo omekšati dodatnim prokuhavanjem u kipućoj vodi (koje traje oko sat vremena). Hobotnica ispod peke ili pak salata od hobotnice česte su stavke restorana na obali – pokušajte i Vi pripremiti nešto s njihovih menija. Isto Vam preporučamo i po pitanju dagnji na buzaru.

morski plodovi_sipice

Lignje se moraju pripremati ili vrlo naglo ili pak jako dugo – sva polovična rješenja rezultirat će nečim što će najviše nalikovati na gumu.

Lignje možete jednostavno staviti na gradele, možete ih rezati na kolutiće i pržiti u dosta ulja ili ih možete puniti i takve peći dok ne postanu mekane. Odličan su sastojak morskih složenaca s krumpirom.

Školjke kamenica bi se trebale dobro očistiti prije otvaranja koje će biti najlakše izvedivo poslužite li se nožem koji je za to namijenjen. Najbolje ih je jesti sirove uz pokoju kap limuna. Kamenice koje imaju neobičan ili neugodan miris radije bacite i mirne savjesti onda uživajte u onima koje su Vam preostale.

Preporučamo vam ova jela s plodovima mora:

Salata od dagnji i repova kozica s povrcem
Salata od dagnji i repova kozica s povrćem
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 40
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
20 min
Almo Čatlak
Lignjice iz tave s povrćem - Fini Recepti by Crochef
Lignjice iz tave s povrćem
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 41
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Riblja juha s kokosovim mlijekom na tajlandski način - Fini Recepti by Crochef
Riblja juha s kokosovim mlijekom na tajlandski način
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 41
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
20 min
Almo Čatlak
Salata od tjestenine s dagnjama - Fini Recepti
Salata od tjestenine s dagnjama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 20
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Palenta s dagnjama na buzaru - Fini Recepti by Crochef
Palenta s dagnjama na buzaru
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 40
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Krem juha od škampa - Fini Recepti
Krem juha od škampa
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 20
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
35 min
Almo Čatlak
hobotnica kao ispod peke
Hobotnica s krumpirom kao ispod peke
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 40
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
120 min
Almo Čatlak
Morski ražnjići s grila s rižom - Fini Recepti by Crochef
Morski ražnjići s grila s rižom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 40
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
70 min
Almo Čatlak
fritaja s lignjama i mladim lukom
Fritaja od liganja i mladog luka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 40
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Okrenuta hobotnica - Fini recepti
Okrenuta hobotnica
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 22
Rating: 4.95
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
Morska salata s mahunama i krumpirom - Fini Recepti by Crochef
Morska salata s mahunama i krumpirom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 41
Rating: 4.95
You:
Rate this recipe!
40 min
Almo Čatlak
Tjestenina s lignjama i brokulom - Fini Recepti
Tjestenina s lignjama i brokulom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 21
Rating: 4.95
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Lignje punjene povrćem i pancetom - Fini Recepti by Crochef
Lignje punjene povrćem i pancetom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 41
Rating: 4.95
You:
Rate this recipe!
50 min
Almo Čatlak
File bijele ribe s dagnjama i tartufima - Fini Recepti by Crochef
File bijele ribe s dagnjama i tartufima
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 41
Rating: 4.95
You:
Rate this recipe!
40 min
Almo Čatlak
Zubatac punjen kozicama, tikvicama i rajčicom
Zubatac punjen kozicama, tikvicama i rajčicom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 42
Rating: 4.93
You:
Rate this recipe!
60 min
Tomislav Špiček
Hobotnica u tijestu - Fini Recepti by Crochef
Hobotnica u tijestu
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 41
Rating: 4.93
You:
Rate this recipe!
120 min
Almo Čatlak
Lignje sa slanutkom u umaku od rajčice - Fini Recepti by Crochef
Lignje sa slanutkom u umaku od rajčice
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 41
Rating: 4.93
You:
Rate this recipe!
25 min
Almo Čatlak
Dagnje u umaku od rajčice - Fini Recepti by Crochef
Dagnje u umaku od rajčice
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 41
Rating: 4.93
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Lignje punjene kruhom u umaku od rajčice - Fini Recepti by Crochef
Lignje punjene kruhom u umaku od rajčice
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 43
Rating: 4.91
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
Hobotnica iz pećnice s mladim krumpirom - Fini Recepti by Crochef
Hobotnica iz pećnice s mladim krumpirom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 43
Rating: 4.91
You:
Rate this recipe!
70 min
Almo Čatlak
Bavette s plodovima mora - Fini Recepti by Crochef
Bavette s plodovima mora
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 41
Rating: 4.9
You:
Rate this recipe!
20 min
Almo Čatlak
Bouillabaisse juha - Fini Recepti
Bouillabaisse
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 21
Rating: 4.9
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
Tjestenina s lignjama i pestom od crnih maslina
Tjestenina s lignjama i pestom od crnih maslina
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 42
Rating: 4.9
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Punjene lignje u umaku od rajčica - Fini Recepti
Punjene lignje u umaku od rajčica
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 21
Rating: 4.9
You:
Rate this recipe!
80 min
Almo Čatlak
Gratinirani pikantni plodovi mora - Fini Recepti
Gratinirani pikantni plodovi mora
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 21
Rating: 4.9
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak
Moules frites - dagnje s pomfritom na belgijski način - Fini Recepti by Crochef
Moules frites - dagnje s pomfritom na belgijski način
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 42
Rating: 4.9
You:
Rate this recipe!
50 min
Almo Čatlak
Punjena hobotnica - Fini recepti
Punjena hobotnica
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 21
Rating: 4.9
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
Tjestenina s dagnjama i graškom u umaku od sira - Fini Recepti by Crochef
Tjestenina s dagnjama i graškom u umaku od sira
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 41
Rating: 4.9
You:
Rate this recipe!
20 min
Almo Čatlak
Salata od liganja s povrćem - Fini Recepti by Crochef
Salata od liganja s povrćem
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 43
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak
Fritaja od sipe i mladog luka - Fini Recepti by Crochef
Fritaja od sipe i mladog luka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 43
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
30 min
Almo Čatlak

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

0 / 5 (0 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Najnovije zanimljivosti: