- Almo Čatlak
- 200 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Pečena punjena purica
U našem video receptu saznajte kako pripremiti pečenu punjenu puricu.
Evo i jednog klasika koji nikad ne izlazi iz mode. A zašto je klasik? Pa zato što je odličnog okusa, naravno! Purica pripremljena na ovaj način gotovo je simbol blagdana, smjestite je i Vi na svoj stol...
Pečena punjena purica - U našem video receptu saznajte kako pripremiti pečenu punjenu puricu. - purica ((po prilici 3 kg)), žemlja, jaje, mlijeko, maslac, luk, češnjak, peršin (sjeckani), pureća jetra, bijelo vino (suhog), kokošji temeljac, svinjska mast, sol i papar, Žemlje narežemo na kockice, stavimo u zdjelu i posolimo. U zasebnoj zdjeli razbijemo jaja, dodamo mlijeko, promiješamo, prelijemo po kockicama žemlji, rukom lagano utisnemo sastojke i ostavimo pola sata da se moče. ; U tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak, sjeckani peršin, te na laganoj vatri pržimo dok povrće malo ne omekša. Zatim u tavu dodamo sjeckana pureća jetrica, začinimo solju i paprom, te pržimo dvije do tri minute. ; Potom ulijemo bijelo vino i kokošji temeljac, kuhamo dok umak na pola ne reducira i maknemo s vatre da se sastojci malo ohlade. ; Za to vrijeme operemo i osušimo puricu, te je iznutra i izvana začinimo solju i paprom. ; Ohlađenu smjesu premjestimo u zdjelu s natopljenim žemljama, sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu i njome nadjenemo puricu. Otvor zatvorimo drvenim ili metalnim štapićem ili zašijemo kuhinjskim koncem. ; Ovako pripremljenu puricu premažemo svinjskom masti, premjestimo u vrećicu za pečenje u pećnici, zatvorimo je i probodemo vrhom noža ili čačkalicom kako bi tokom pečenja iz nje izlazio višak pare. ; Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 170°C, po prilici dva i pol sata za tri kilograma. Pečenjem na ovaj način puricu nije potrebno podlijevati, a tijekom pečenja dovoljno ju je samo jednom okrenuti. ; Kada je purica pečena, jedan kraj vrećice za pečenje razrežemo škarama kako bi iz nje istočili umak od pečenja koji ćemo poslužiti uz samo pečenje.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- purica, 1 (po prilici 3 kg)
- žemlja, 3
- jaja, 2
- mlijeko, 100 ml
- maslac, 80 g
- luk, 1/2 glavice
- češnjak, 4 češnja
- peršin, 1 žlica sjeckani
- pureća jetra, 200 g
- bijelo vino, 100 ml suhog
- kokošji temeljac, 100 ml
- svinjska mast, 50 g
- sol i papar
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Žemlje narežemo na kockice, stavimo u zdjelu i posolimo. U zasebnoj zdjeli razbijemo jaja, dodamo mlijeko, promiješamo, prelijemo po kockicama žemlji, rukom lagano utisnemo sastojke i ostavimo pola sata da se moče.
- U tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak, sjeckani peršin, te na laganoj vatri pržimo dok povrće malo ne omekša. Zatim u tavu dodamo sjeckana pureća jetrica, začinimo solju i paprom, te pržimo dvije do tri minute.
- Potom ulijemo bijelo vino i kokošji temeljac, kuhamo dok umak na pola ne reducira i maknemo s vatre da se sastojci malo ohlade.
- Za to vrijeme operemo i osušimo puricu, te je iznutra i izvana začinimo solju i paprom.
- Ohlađenu smjesu premjestimo u zdjelu s natopljenim žemljama, sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu i njome nadjenemo puricu. Otvor zatvorimo drvenim ili metalnim štapićem ili zašijemo kuhinjskim koncem.
- Ovako pripremljenu puricu premažemo svinjskom masti, premjestimo u vrećicu za pečenje u pećnici, zatvorimo je i probodemo vrhom noža ili čačkalicom kako bi tokom pečenja iz nje izlazio višak pare.
- Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 170°C, po prilici dva i pol sata za tri kilograma. Pečenjem na ovaj način puricu nije potrebno podlijevati, a tijekom pečenja dovoljno ju je samo jednom okrenuti.
- Kada je purica pečena, jedan kraj vrećice za pečenje razrežemo škarama kako bi iz nje istočili umak od pečenja koji ćemo poslužiti uz samo pečenje.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:200minuta |