Pita sa zeljem

  • 90 min
  • 6 porcije
  • Srednje kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Jelo sadrži meso
Pita sa zeljem
Saznajte kako pripremiti pitu sa zeljem u našem video receptu.

Zelje, kao što znate, može biti kiselo, možemo ga jesti kao salatu, ali evo i nešto novo: može igrati glavnu ulogu u nadjevu za pitu. Svi će ljubitelji ovog vrlo zdravog, ali često nepravedno zapostavljenog povrća s ovim receptom doći na svoje.

Pita sa zeljem - Saznajte kako pripremiti pitu sa zeljem u našem video receptu. - Tijesto:: svinjska mast, kiselo vrhnje, brašno, Nadjev:: kupus (svježeg, mladog), jaje, luk, sol i papar, ulje, Prije svega zelje očistimo operemo i narežemo na trakice, a tri jaja skuhamo na tvrdo i odstranimo im ljusku. ; U tavi ugrijemo dvije žlice ulja, dodamo sjeckani luk, malo ga posolimo i na laganoj vatri pržimo dok malo ne omekša. ; Zatim na luk dodamo pripremljeno zelje, začinimo solju i paprom, te na srednje jakoj vatri pirjamo dok ne omekša. Gotovo zelje premjestimo u sito da se ocijedi. ; Za to vrijeme u zdjelu stavimo svinjsku mast, dodamo kiselo vrhnje, žličicu soli i izmiješamo sastojke. ; Zatim u smjesu, stalno miješajući, postupno dodajemo prosijano brašno sve dok ne dobijemo gusto tijesto koje se više ne lijepi za stjenku posude. Gotovo tijesto podijelimo na dva djela. Jedno tijesto razvaljamo na debljinu 4-5 mm i njime obložimo dno i stjenke kalupa za pitu. ; Tijesto u kalupu po dnu izbodemo vilicom, po njemu ravnomjerno rasporedimo zelje, a preko njega po cijeloj površini rasporedimo sjeckana tvrdo kuhana jaja. ; Nadjev prekrijemo drugom polovicom tijesta (koje smo također izvaljali) i prstima malo utisnemo rubove. ; Gornje tijesto također izbodemo vilicom (da se kod pečenja kora ne napuhava), te premažemo mješavinom žumanjka i malo vode. ; Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, po prilici 30-ak minuta. ; Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Prije svega zelje očistimo operemo i narežemo na trakice, a tri jaja skuhamo na tvrdo i odstranimo im ljusku.
  2. U tavi ugrijemo dvije žlice ulja, dodamo sjeckani luk, malo ga posolimo i na laganoj vatri pržimo dok malo ne omekša.
  3. Zatim na luk dodamo pripremljeno zelje, začinimo solju i paprom, te na srednje jakoj vatri pirjamo dok ne omekša. Gotovo zelje premjestimo u sito da se ocijedi.
  4. Za to vrijeme u zdjelu stavimo svinjsku mast, dodamo kiselo vrhnje, žličicu soli i izmiješamo sastojke.
  5. Zatim u smjesu, stalno miješajući, postupno dodajemo prosijano brašno sve dok ne dobijemo gusto tijesto koje se više ne lijepi za stjenku posude. Gotovo tijesto podijelimo na dva djela. Jedno tijesto razvaljamo na debljinu 4-5 mm i njime obložimo dno i stjenke kalupa za pitu.
  6. Tijesto u kalupu po dnu izbodemo vilicom, po njemu ravnomjerno rasporedimo zelje, a preko njega po cijeloj površini rasporedimo sjeckana tvrdo kuhana jaja.
  7. Nadjev prekrijemo drugom polovicom tijesta (koje smo također izvaljali) i prstima malo utisnemo rubove.
  8. Gornje tijesto također izbodemo vilicom (da se kod pečenja kora ne napuhava), te premažemo mješavinom žumanjka i malo vode.
  9. Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, po prilici 30-ak minuta.
  10. Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 25
Rating: 4.64
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:90minuta

Najnovije zanimljivosti: