Rižoto s artičokama

  • 40 min
  • 4 porcije
  • Srednje kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Jelo sadrži meso
Rižoto s artičokama
U našem video receptu saznajte kako pripremiti rižoto s artičokama.

Ovaj ukusan rižoto s artičokama, a uz dodatak parmezana i pršuta, koji mu daju poseban okus, pravo je mediteransko jelo za zahtjevne sladokusce.

Rižoto s artičokama - U našem video receptu saznajte kako pripremiti rižoto s artičokama. - artičoke (4 svježe artičoke), limun, povrtna juha iz kocke, maslac, češnjak, peršin (sjeckanog), riža, bijelo vino, pršut, parmezan (naribanog), sol i papar, Artičoke očistimo tako da jednom rukom čvrsto držimo glavu artičoke, a drugom rukom pri samom dnu odlomimo njezinu stabljiku. Zatim odvojimo vanjske listove, te nožem poravnamo donji dio gdje smo odlomili stabljiku. Potom od dna odrežemo 1/3 mesnog dijela sa srcem, po potrebi ih još malo očistimo i narežemo na jednake komade i premjestimo u zdjelu s hladnom vodom pomiješanom sa sokom polovice limuna. ; U loncu na laganoj vatri zavrijemo povrtni temeljac, smanjimo vatru i ostavimo da kuha. ; U zasebnom loncu, ugrijemo maslac, dodamo režanj češnjaka, sjeckani peršin i pržimo po prilici jednu minutu. ; Zatim dodamo narezana srca artičoka, smanjimo vatru, te pirjamo pet do šest minuta. ; Iz lonca izvadimo češnjak, dodamo opranu i ocijeđenu rižu, te miješamo da riža upije malo masnoće. ; Ulijemo bijelo vino i postepeno te uz povremeno miješanje dolijevamo vrući povrtni temeljac (na taj način rižu kuhamo do željene tvrdoće odnosno dok se ne skuha). ; Pred sam kraj rižu začinimo solju i paprom, umiješamo kockicu maslaca i naribani parmezan, pršut narezan na trakice, poklopimo, ostavimo da odstoji tri do četiri minute i poslužimo.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Artičoke očistimo tako da jednom rukom čvrsto držimo glavu artičoke, a drugom rukom pri samom dnu odlomimo njezinu stabljiku. Zatim odvojimo vanjske listove, te nožem poravnamo donji dio gdje smo odlomili stabljiku. Potom od dna odrežemo 1/3 mesnog dijela sa srcem, po potrebi ih još malo očistimo i narežemo na jednake komade i premjestimo u zdjelu s hladnom vodom pomiješanom sa sokom polovice limuna.
  2. U loncu na laganoj vatri zavrijemo povrtni temeljac, smanjimo vatru i ostavimo da kuha.
  3. U zasebnom loncu, ugrijemo maslac, dodamo režanj češnjaka, sjeckani peršin i pržimo po prilici jednu minutu.
  4. Zatim dodamo narezana srca artičoka, smanjimo vatru, te pirjamo pet do šest minuta.
  5. Iz lonca izvadimo češnjak, dodamo opranu i ocijeđenu rižu, te miješamo da riža upije malo masnoće.
  6. Ulijemo bijelo vino i postepeno te uz povremeno miješanje dolijevamo vrući povrtni temeljac (na taj način rižu kuhamo do željene tvrdoće odnosno dok se ne skuha).
  7. Pred sam kraj rižu začinimo solju i paprom, umiješamo kockicu maslaca i naribani parmezan, pršut narezan na trakice, poklopimo, ostavimo da odstoji tri do četiri minute i poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 22
Rating: 4.77
You:
Rate this recipe!
Facebookgoogle_plustwitterpinterestmail
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:40minuta

Najnovije zanimljivosti: