Neodoljiva Karipska kuhinja

Caribbean

Jeste li se ikada uhvatili kako sanjarite o savršenom godišnjem odmoru na dalekim, egzotičnim otocima? Donosimo vam specijalitete s Kariba kojima možete dodatno začiniti svoje maštanje.

Morski plodovi

caribbean-coconut-seafood-soup

Hrana iz mora, od različitih riba do školjki, vrhunac je Karipske kuhinje. Bijela riba, primjerice, najčešće se baca na roštilj. Od škarpine se pravi izvrstan odrezak, a odlična je i u gulašu. Također postoji i mnoštvo različitih kamenica koje se uglavnom poslužuju u barovima uz plažu.

 

Jerk

caribbean-jerk-chicken

Zaštitni je okus Jamajke i jedno od najpoznatijih Karipskih jela. Jerk se opisuje kao vrlo začinjen suhi ili mokri premaz koji se kombinira s mesom (najčešće piletinom). Nakon što upije arome meso se dimi i/ili baca na roštilj. Postoji mnogo varijacija, za koje utjecaji dolaze od Afrike preko Portugala pa sve do Latinske Amerike.

 

Pečena svinjetina

caribbean-roasted-pork

Pečena svinjetina najčešće se poslužuje s rižom i grahom, uz dodatak trputca. Sočni umaci izvrstan su prilog jer svemu daju izvrstan, bogat okus.

 

„Papreni lonac“

caribbean-pepperpot-stew

Skuhan u ogromnom loncu, ovaj gusti paprikaš može sadržavati  plavi patlidžan, bamiju, tikvice, krumpire, ukratko bilo koje povrće koje raste na Karibima. Od mesa se uglavnom dodaje govedina, a fungi (vrsta kukuruznih knedlica) svemu daje bogatu teksturu.

 

Ljuštura

caribbean-conch-fritters

Od mesa ljušture rade se odlični uštipci, a može se pronaći i u salatama, juhama i raznim gulašima.

 

Piletina s rižom

caribbean-chicken-with-rice

Ovo na prvi pogled jednostavno jelo jedno je od najpopularnije „hrane za utjehu“ među lokalnim stanovništvom. Radi se o ukusnoj kombinaciji okusa koja, između ostalog, uključuje i rajčice, češnjak, i paprike.

 

Kubanski sendvič

cuban_sandwich

Mekani bijeli kruh s koricom, sa slojevima šunke, pečene svinjetine i bijelog sira. Za fini okus brinu se i kopar, kiseli krastavci i (octeni) senf, a na kraju se sve ubaci u toster.

 

Callaloo

caribbean-callaloo

Jelo od povrća koje svoje korijene vuče iz Zapadne Afrike. Od lisnatog povrća (često su to taro i špinat) napravi se gusti paprikaš u koji se mogu dodati i paprika, kokosovo mlijeko, bamija i sve vrste mesa i morskih plodova.

 

Papaja

ginger-papaya-sunrise-cocktail

Ovo ukusno tropsko voće raste na farmama gotovo posvuda na Karibima. Dolazi u žutoj ili narančastoj „verziji“, a često se poslužuje svježe ubrano s malo soka od limete kao (jako) sladak doručak. Može se naći i u salatama i gulašu, ali većina ju preferira u koktelu pomiješanu s rumom.

Koje od ovih jela biste prvo voljeli isprobati? Podijelite u komentarima.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

3.25 / 5 (4 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Najnovije zanimljivosti: