Trebate li uvijek oprati jabuku prije konzumacije?

pranje-jabuke

Vjerojatno vam se barem jednom dogodila sljedeća situacija – jurite kroz izlazna vrata i usput uzimate jednu jabuku koju planirate pojesti tijekom vožnje do posla. Zaboravili ste samo jednu sitnicu: oprati jabuku!

Čini se kako nema razloga za brigu jer jabuka izgleda tako čisto i sjajno, međutim ovo je daleko od istine. Na jabukama se nalazi talog bakterija i pesticida koji mogu izazvati (ozbiljne) zdravstvene probleme.

kosara-s-jabukama

Od  berbe do vašeg doma, jabuke prolaze dug put tijekom kojeg mogu doći u kontakt s raznim patogenima i potencijalno opasnim mikroorganizmima. Među najopasnijima su E. coli, salmonela, listerija i norovirus, koji mogu potaknuti razne zdravstvene probleme od proljeva pa sve do zatajenja bubrega i infekcije urinarnog trakta. No patogeni nisu jedini problem – tijekom berbe jabuke padaju na zemlju i mogu doći u kontakt sa životinjskim izmetom. Također, nemojte misliti da su organske jabuke imune na ove bakterije – zbog svoje hrapavije površine bakterije mogu još lakše doći do unutrašnjosti vaše jabuke.

mokra-jabuka

Dobra vijest glasi da još uvijek nisu zabilježeni slučajevi u kojima se netko razbolio zbog bakterija na jabukama. Također, ako ste u žurbi lagano brisanje jabuka papirnatim ručnikom ili kuhinjskom krpom trebalo bi biti dovoljno, no preporuka je da uvijek (kada možete) operete sve poljoprivredne plodove prije njihove konzumacije.

Perete li uvijek jabuke prije konzumacije? Podijelite u komentarima.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

4.25 / 5 (4 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Najnovije zanimljivosti: