Ponekad nema ništa bolje od uživanja u čaši dobrog vina…
…no što je s taninima? Vjerojatno ste već negdje čuli za ovaj izraz koji se najčešće povezuje s vinima, čajevima, nezrelim voćem i ostalim (pomalo gorkim) namirnicama i napitcima. No što su zapravo tanini?
Tanini su fenolni spojevi koje možemo pronaći u određenim biljkama i algama, a stvaraju suhi, trpki okus u našim ustima. U povijesti su se koristili za sušenje životinjskih krzna, no danas su ipak najpoznatiji zbog učinka koji imaju na hranu i piće.
Kada se tanin nađe u vašim ustima, spaja se s proteinima u slini i sprječava ih da obavljaju svoju funkciju – održavaju vaša usta “podmazanima” kako biste lakše gutali hranu koju konzumirate. Namirnice koje će izazvati ovaj “suhi” osjećaj u vašim ustima su vino, određeni čajevi, kava, grejp, bobičasto voća, tamna čokolada, grožđe i zelene banane. Međutim, kada se pravilno balansira tanin može potpuno obogatiti vaše obroke.
Konzumirate li često namirnice koje sadrže tanin? Podijelite u komentarima.