- Almo Čatlak
- 70 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Salpa u tijestu
Saznajte kako pripremiti salpu u tijestu u našem video receptu.
Ovo jelo je prava atrakcija. Priprema je strašno zabavna i u njoj možete iskoristit svu svoju kreativnost. Ribi možete napraviti, ljuske, peraje, usta, oči i što vam god padne na pamet. Ipak jedan savjet: kad umotate ribu u tijesto, obavezno izbušite rupice za oči i još poneku rupicu. One nemaju samo dekorativnu vrijednost već služe i tome da bi para koja se stvara za vrijeme pečenja imala kuda izaći te da bi ogrtač od tijesta ostao čitav i sačuvao svu ljepotu oblikovanja.
Salpa u tijestu - Saznajte kako pripremiti salpu u tijestu u našem video receptu. - riba salpa, peršin (svježi), kopar (svježi), brašno, maslac, bjelanjak, jaje, mlijeko, ulje, sol i papar, Na dasku za tijesto prosijemo brašno, dodamo ostale sastojke i umiješamo tijesto. Ostavimo ga da kratko miruje. ; Nakon toga tijesto razvaljamo na dasci na debljinu od oko 2 mm. ; Ribu osušimo na kuhinjskom papiru, solimo, paprimo iznutra i izvana. ; Maslacem, peršinom i koprom ispunimo ribu iznutra te ju umotamo u prozirnu foliju. ; Umotanu ribu položimo na izvaljano tijesto i po njenom rubu izrežemo oblik ribe. ; Ribu zatim preselimo na drugi dio izvaljanog tijesta te oko nje izrežemo oblik ribe dovoljno velik da njime možemo omotati našu ribu. ; Ribu sada vadimo iz folije, stavljamo je na veće izrezano tijesto, krajeve tijesta umotamo tako da se dodirnu, tijesto premažemo sa smjesom mlijeka i jaja te prekrijemo s manjim izrezanim tijestom u obliku ribe i lagano prilijepimo. ; Tako umotanu ribu preokrenemo i položimo na namašćenu posudu za pečenje u pećnici. ; Od preostalog tijesta izrežemo oblike ljuske, vrata, repa i oka ribe. Sve dijelove premažemo sa lagano razmućenim bjelanjkom te zalijepimo po umotanoj ribi. ; Na kraju sve zajedno premažemo smjesom mlijeka i jaja i stavimo peći na srednju razinu, 25 - 30 minuta na 180 stupnjeva. ; Za serviranje, oštrim nožem izdvajati file (između glave i repa) i odvajati od ribe.; -
Upute po koracima:
- Na dasku za tijesto prosijemo brašno, dodamo ostale sastojke i umiješamo tijesto. Ostavimo ga da kratko miruje.
- Nakon toga tijesto razvaljamo na dasci na debljinu od oko 2 mm.
- Ribu osušimo na kuhinjskom papiru, solimo, paprimo iznutra i izvana.
- Maslacem, peršinom i koprom ispunimo ribu iznutra te ju umotamo u prozirnu foliju.
- Umotanu ribu položimo na izvaljano tijesto i po njenom rubu izrežemo oblik ribe.
- Ribu zatim preselimo na drugi dio izvaljanog tijesta te oko nje izrežemo oblik ribe dovoljno velik da njime možemo omotati našu ribu.
- Ribu sada vadimo iz folije, stavljamo je na veće izrezano tijesto, krajeve tijesta umotamo tako da se dodirnu, tijesto premažemo sa smjesom mlijeka i jaja te prekrijemo s manjim izrezanim tijestom u obliku ribe i lagano prilijepimo.
- Tako umotanu ribu preokrenemo i položimo na namašćenu posudu za pečenje u pećnici.
- Od preostalog tijesta izrežemo oblike ljuske, vrata, repa i oka ribe. Sve dijelove premažemo sa lagano razmućenim bjelanjkom te zalijepimo po umotanoj ribi.
- Na kraju sve zajedno premažemo smjesom mlijeka i jaja i stavimo peći na srednju razinu, 25 - 30 minuta na 180 stupnjeva.
- Za serviranje, oštrim nožem izdvajati file (između glave i repa) i odvajati od ribe.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:70minuta |