- Ivana Vukmanić
- 70 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Rožata
Saznajte kako pripremiti rožatu u našem video receptu.
Rožata (u Dubrovniku rozata), zaštitni znak dalmatinskog slastičarstva, slatka je želatinasta poslastica specifična okusa koju smo naučili naručivati i diviti joj se u restoranima. Odličan je primjer jela kojim ćete, unatoč naizgled jednostavnoj pripremi, postići veliki uspjeh kod vaših ukućana i gostiju.
Rožata - Saznajte kako pripremiti rožatu u našem video receptu. - jaje (cijelih), žumanjak, mlijeko (1 l mlijeka), šećer, vanilin šećer, limun (cijeđeni sok), Mlijeko, 300 g šećera, vanilin šećer i naribanu limunovu koricu stavimo u lonac da prokuhaju i stavimo na stranu da se ohladi. ; U posebnoj posudi izmiješamo 7 cijelih jaja i 2 žumanjka pa ih prelijemo ohlađenim mlijekom. ; U posebnoj u tavici karameliziramo te njime prelijemo stjenke posude u kojoj ćemo peći rožatu, pustimo da se šećer primi za stjenke i da se malo ohladi kako bi se stvrdnuo. ; Smjesu prelijemo u karameliziranim šećerom obloženi kalup te ga stavimo u pećnicu na srednju razinu, na 220°C oko 20 minuta. ; Nakon toga rožatu preselimo u parnu kupelj (kalup sa rožatom preselimo u veću posudu sa vodom) i ostavimo u pećnici daljnjih 20 minuta. ; Pustimo je da se ohladi kako bi je mogli staviti u hladnjak da se dobro ohladi. ; Dobro ohlađenu rožatu istresemo iz kalupa na plitki tanjur i prije serviranja je ukrasimo šlagom ili karameliziranim šećerom po želji.; -
Upute po koracima:
- Mlijeko, 300 g šećera, vanilin šećer i naribanu limunovu koricu stavimo u lonac da prokuhaju i stavimo na stranu da se ohladi.
- U posebnoj posudi izmiješamo 7 cijelih jaja i 2 žumanjka pa ih prelijemo ohlađenim mlijekom.
- U posebnoj u tavici karameliziramo te njime prelijemo stjenke posude u kojoj ćemo peći rožatu, pustimo da se šećer primi za stjenke i da se malo ohladi kako bi se stvrdnuo.
- Smjesu prelijemo u karameliziranim šećerom obloženi kalup te ga stavimo u pećnicu na srednju razinu, na 220°C oko 20 minuta.
- Nakon toga rožatu preselimo u parnu kupelj (kalup sa rožatom preselimo u veću posudu sa vodom) i ostavimo u pećnici daljnjih 20 minuta.
- Pustimo je da se ohladi kako bi je mogli staviti u hladnjak da se dobro ohladi.
- Dobro ohlađenu rožatu istresemo iz kalupa na plitki tanjur i prije serviranja je ukrasimo šlagom ili karameliziranim šećerom po želji.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:70minuta |