- Almo Čatlak
- 70 min
- 6 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Gratinirane šparoge s krumpirom i šunkom
U našem video receptu saznajte kako pripremiti gratinirane šparoge s krumpirom i šunkom.
Divlja šparoga je samonikla biljka i zajedno s lukom, češnjakom i porilukom spada u porodicu ljiljana, a postoje pitome bijele i zelene šparoge iz uzgoja. U ovom receptu smo upotrijebili bijele šparoge, a kako su ispale provjerite sami. Dobar tek!
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- krumpir, 700 g
- šparoge, 250 g bijelih
- šparoge, 250 g zelenih
- maslac, 50 g
- brašno, 40 g
- svježi kravlji sir, 100 g
- muškatni oraščić, 1 prstohvat
- ljuta papričica, 1 prstohvat tucane
- kuhana šunka, 200 g
- sir ementaler, 200 g
- krušne mrvice, 50 g
- sol
- bijeli papar
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Krumpir ogulimo i narežemo na ploške debljine 5 milimetara, sir ementaler naribamo, šunku narežemo na kockice, bijele šparoge ogulimo od ispod vrha prema dnu, zelenim šparogama ogulimo donju trećinu, potom šparogama odrežemo donji tvrdi dio i narežemo ih na tri dijela.
- U lonac s vrelom i posoljenom vodom stavimo narezan krumpir i kuhamo ga 3 minute. Zatim dodamo narezane šparoge, poklopimo i kuhamo dalje.
- Nakon 6-7 minuta kuhanja, šparoge i krumpir ocijedimo i premjestimo u namašćenu vatrostalnu posudu, a vodu od kuhanja sačuvamo.
- U ugrijan lonac stavimo maslac i pričekamo da se rastopi. Zatim dodamo brašno i pržimo ga, stalno miješajući, po prilici 2 minute.
- Potom, uz stalno miješanje, ulijemo 250 ml vode od kuhanja i kuhamo dalje stalno miješajući, dok ne dobijemo baršunasti umak.
- Nakon 2-3 minute dodamo kravlji sir, začinimo muškatnim oraščićem, solju, bijelim paprom i ljutom papričicom, lonac maknemo s vatre i dobro izmiješamo sastojke.
- Dobivenom mješavinom prelijemo krumpir i šparoge, posipamo kockicama šunke i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C.
- Nakon 20-ak minuta jelo izvadimo iz pećnice, posipamo ga mješavinom naribanog sira ementalera i krušnih mrvica, vratimo u pećnicu i pečemo još 10-ak minuta.
- Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:70minuta |