- Almo Čatlak
- 150 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Ima jaja, nema mesa
Fritule
Saznajte kako pripremiti fritule u našem video receptu.
Ako nemate tu sreću da možete nazvati šjoru Ljubu i od nje uzeti recept za fritule (a upravo to smo mi učinili), onda ga sa povjerenjem pročitajte ovdje! Okus fritula je stvarno jedinstven, one su poput malih aromatičnih krafni oplemenjenih grožđicama i cimetom. Iako zahtjevaju dosta truda oko pripreme, sjajan su desert nakon laganog ručka ili večere. Tradicionalno se spremaju kao blagdansko jelo, prvenstveno u Dalmaciji, a sve više i u drugim krajevima Hrvatske. Šjora Ljube, fala ti!
Fritule - Saznajte kako pripremiti fritule u našem video receptu. - krumpir, brašno, kvasac, jaje, šećer, rakija, rum, grožðice, vanilin šećer, cimet (u prahu), šećer u prahu, sol, ulje, U zdjelici pomiješamo 40 g kvasca, malo tople vode i 2 žlice brašna te ostavimo na toplom da se diže.
; Za to vrijeme krumpir operemo, ogulimo, narežemo na ploške i stavimo kuhati u hladnu posoljenu vodu. Kada je krumpir omekšao skinemo ga sa vatre i ocijedimo.; U zdjeli od jaja i šećera izradimo pjenastu smjesu u koju protisnemo kuhani krumpir dodamo prstohvat soli, po 0,3 cl ruma i rakije, suhe grožđice, prosijano brašno i pjenicu od kvasca i po potrebi tople vode dok ne dobijemo glatku smjesu. ; Smjesu tučemo kuhačom sve dok se ne pojave mjehurići pa ostavimo na toplom mjestu da se diže oko 1 sat. ; Smjesu iz zdjele vadimo i oblikujemo žlicom (žlicu valja prije umočiti u ulje da se uz nju ne bi lijepilo tijesto) te pržimo u dubokom ulju povremeno okrećući dok se sa svih strana ne zarumeni. ; Fritule vadimo rešetkastom žlicom da se ulje što bolje ocijedi. ; Stavljamo nakratko na kuhinjski papir da im upije višak masnoće i još vruće posipamo pomiješanim vanilin šećerom, cimetom i šećerom u prahu.; -
; Za to vrijeme krumpir operemo, ogulimo, narežemo na ploške i stavimo kuhati u hladnu posoljenu vodu. Kada je krumpir omekšao skinemo ga sa vatre i ocijedimo.; U zdjeli od jaja i šećera izradimo pjenastu smjesu u koju protisnemo kuhani krumpir dodamo prstohvat soli, po 0,3 cl ruma i rakije, suhe grožđice, prosijano brašno i pjenicu od kvasca i po potrebi tople vode dok ne dobijemo glatku smjesu. ; Smjesu tučemo kuhačom sve dok se ne pojave mjehurići pa ostavimo na toplom mjestu da se diže oko 1 sat. ; Smjesu iz zdjele vadimo i oblikujemo žlicom (žlicu valja prije umočiti u ulje da se uz nju ne bi lijepilo tijesto) te pržimo u dubokom ulju povremeno okrećući dok se sa svih strana ne zarumeni. ; Fritule vadimo rešetkastom žlicom da se ulje što bolje ocijedi. ; Stavljamo nakratko na kuhinjski papir da im upije višak masnoće i još vruće posipamo pomiješanim vanilin šećerom, cimetom i šećerom u prahu.; -
Upute po koracima:
- U zdjelici pomiješamo 40 g kvasca, malo tople vode i 2 žlice brašna te ostavimo na toplom da se diže.
- Za to vrijeme krumpir operemo, ogulimo, narežemo na ploške i stavimo kuhati u hladnu posoljenu vodu. Kada je krumpir omekšao skinemo ga sa vatre i ocijedimo.
- U zdjeli od jaja i šećera izradimo pjenastu smjesu u koju protisnemo kuhani krumpir dodamo prstohvat soli, po 0,3 cl ruma i rakije, suhe grožđice, prosijano brašno i pjenicu od kvasca i po potrebi tople vode dok ne dobijemo glatku smjesu.
- Smjesu tučemo kuhačom sve dok se ne pojave mjehurići pa ostavimo na toplom mjestu da se diže oko 1 sat.
- Smjesu iz zdjele vadimo i oblikujemo žlicom (žlicu valja prije umočiti u ulje da se uz nju ne bi lijepilo tijesto) te pržimo u dubokom ulju povremeno okrećući dok se sa svih strana ne zarumeni.
- Fritule vadimo rešetkastom žlicom da se ulje što bolje ocijedi.
- Stavljamo nakratko na kuhinjski papir da im upije višak masnoće i još vruće posipamo pomiješanim vanilin šećerom, cimetom i šećerom u prahu.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:150minuta |