- Almo Čatlak
- 30 min
- 8 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Pogodno za Vegane
Krokant
Saznajte kako pripremiti krokant u našem video receptu.
Krokant je poput bombona od badema; sladak, kaloričan, aromatičan. Može se naći kao ukras na torti, ali i kao hrskavi slatki zalogajčić. Topi se u ustima i nestaje sa stola dok kažete "keks".
Krokant - Saznajte kako pripremiti krokant u našem video receptu. - šećer, bademi (očišćenih), voda, Bademe prognječimo valjkom ili ih nasjeckamo nožem. Kratko ih popržimo na tavi pa maknemo u stranu.
; U posudu s debelim dnom ulijemo vodu i u njoj rastopimo sav šećer – dok ne dobijemo gusti sirup. Smanjimo temperaturu i pustimo da se sirup ravnomjerno oboji (karamelizira). ; Kada sirup dobije boju karamela dodamo popržene bademe, sve zajedno izmiješamo i iskrenemo na radnu površinu koju smo prije toga premazali tankim slojem ulja da se karamela ne lijepi. ; Pustimo samo tren da se malo ohladi i počne stezat pa izvaljamo nauljenim metalnim ili plastičnim valjkom na debljinu 5 mm. Također lagano nauljenim kuharskim nožem izvaljanu smjesu izrežemo na vrpce širine 4 – 5 cm. ; Dok su još tople savijamo u željene oblike i pustimo da se ohlade.; -
; U posudu s debelim dnom ulijemo vodu i u njoj rastopimo sav šećer – dok ne dobijemo gusti sirup. Smanjimo temperaturu i pustimo da se sirup ravnomjerno oboji (karamelizira). ; Kada sirup dobije boju karamela dodamo popržene bademe, sve zajedno izmiješamo i iskrenemo na radnu površinu koju smo prije toga premazali tankim slojem ulja da se karamela ne lijepi. ; Pustimo samo tren da se malo ohladi i počne stezat pa izvaljamo nauljenim metalnim ili plastičnim valjkom na debljinu 5 mm. Također lagano nauljenim kuharskim nožem izvaljanu smjesu izrežemo na vrpce širine 4 – 5 cm. ; Dok su još tople savijamo u željene oblike i pustimo da se ohlade.; -
Upute po koracima:
- Bademe prognječimo valjkom ili ih nasjeckamo nožem. Kratko ih popržimo na tavi pa maknemo u stranu.
- U posudu s debelim dnom ulijemo vodu i u njoj rastopimo sav šećer – dok ne dobijemo gusti sirup. Smanjimo temperaturu i pustimo da se sirup ravnomjerno oboji (karamelizira).
- Kada sirup dobije boju karamela dodamo popržene bademe, sve zajedno izmiješamo i iskrenemo na radnu površinu koju smo prije toga premazali tankim slojem ulja da se karamela ne lijepi.
- Pustimo samo tren da se malo ohladi i počne stezat pa izvaljamo nauljenim metalnim ili plastičnim valjkom na debljinu 5 mm. Također lagano nauljenim kuharskim nožem izvaljanu smjesu izrežemo na vrpce širine 4 – 5 cm.
- Dok su još tople savijamo u željene oblike i pustimo da se ohlade.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:30minuta |