- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Hajdina zlevka
Saznajte kako pripremiti hajdinu zlevku u našem video receptu.
Imate nekoliko osnovnih namirnica u ormaru, ugrijanu pećnicu i strpljenja tek toliko da izdržite 20 minuta pečenja. Što možete pripremiti sa svim tim elementima? Odgovor glasi: hajdina zlevka. To je izrazito jednostavan, a opet tako slastan kolač koji se već generacijama prenosi s koljena na koljeno u međimurskim obiteljima. Čini se da su se Međimurke još od davnina znale nositi s glavnim problemom suvremenog čovjeka – nedostatkom vremena.
Hajdina zlevka - Saznajte kako pripremiti hajdinu zlevku u našem video receptu. - heljdino brašno, jaje, mlijeko, svinjska mast, prašak za pecivo, šećer, glatko brašno, vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje, U zdjeli umutimo dva jaja. Zatim dodamo mlijeko i jednu do dvije žlice svinjske masti, a ostatkom premažemo vatrostalnu posudu. ; Potom u zdjelu dodamo prašak za pecivo, šećer, hajdino i glatko brašno i izmiješamo sastojke. ; Dobivenu smjesu prelijemo u vatrostalnu posudu, pazeći da debljina smjese na bude veća od jednog centimetra. ; U zasebnu zdjelu stavimo kiselo vrhnje, dodamo vrhnje za kuhanje, jedan žutanjak, izmiješamo sastojke i prelijemo preko smjese od hajdinog brašna. ; Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200°C, 30-ak minuta. ; Po želji, gotov kolač posipamo šećerom u prahu.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- heljdino brašno, 200 g
- jaja, 3
- mlijeko, 150 ml
- svinjska mast, 100 ml
- prašak za pecivo, 4 g
- šećer, 100 g
- glatko brašno, 100 g
- vrhnje za kuhanje, 300 ml
- kiselo vrhnje, 300 ml
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- U zdjeli umutimo dva jaja. Zatim dodamo mlijeko i jednu do dvije žlice svinjske masti, a ostatkom premažemo vatrostalnu posudu.
- Potom u zdjelu dodamo prašak za pecivo, šećer, hajdino i glatko brašno i izmiješamo sastojke.
- Dobivenu smjesu prelijemo u vatrostalnu posudu, pazeći da debljina smjese na bude veća od jednog centimetra.
- U zasebnu zdjelu stavimo kiselo vrhnje, dodamo vrhnje za kuhanje, jedan žutanjak, izmiješamo sastojke i prelijemo preko smjese od hajdinog brašna.
- Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200°C, 30-ak minuta.
- Po želji, gotov kolač posipamo šećerom u prahu.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:45minuta |