- Almo Čatlak
- 190 min
- 6-8 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Slatka peciva s grožđicama i šafranom
U našem video receptu saznajte kako pripremiti slatka peciva s grožđicama i šafranom.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- svježi kvasac, 40 g za kolače
- mlijeko, 500 ml mlako
- šafran, 1/2 žličice
- pšenično brašno, 850 g za kruh
- sol, 1 žličica
- šećer, 160 g
- grožđice, 100 g sušene
- jaja, 2 komada
- maslac, 150 g
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- U čistu zdjelicu natrgamo svježi kvasac za kolače, dodamo žličicu šećera, prelijemo mlakim mlijekom, sve zajedno izmiješamo pjenjačom i dobivenu pjenicu ostavimo na toplom da se digne.
- Za to vrijeme maslac stavimo u posudu iznad vatre i pričekamo da se rastopi. Kada se maslac rastopio, ugasimo vatru, dodamo šafran, promiješamo sastojke, a zatim dodamo i šećer. Odmah zatim dodamo i polovicu grožđica i ulijemo mlijeko.
- Sada u jednu čistu zdjelicu umutimo jedno cijelo jaje.
- Zatim mokru smjesu od maslaca ulijemo u zdjelu s prosijanim brašnom i izmiješamo. Sada u brašno i maslac dodamo i umućeno jaje, sve zajedno posolimo i lagano još malo izmiješamo.
- Zatim smjesu prelijemo dignutom pjenicom, ponovno izmiješamo sastojke i tijesto nastavimo klofati kuhačom poprilici pet minuta, odnosno dok se u tijestu ne počnu stvarati mjehurići. Ovako pripremljeno tijesto pokrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom da se diže sat do sat i pol vremena.
- Nakon proteklog vremena, dignuto tijesto izvadimo na čistu radnu površinu, iz njega istisnemo zrak, a površinu lagano pobrašnimo. Zatim od tijesta izvaljamo površinu debljine poprilici 1-1.5 cm.
- Sada iz razvaljanog tijesta izrezujemo razne oblike, slažemo ih na papir za pečenje, pokrijemo krpom i ostavimo da se dižu još 30-ak minuta.
- Dignuto tijesto sada premažemo umućenim jajetom, posipamo s grožđicama i sve zajedno stavljamo u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.
- Nakon desetak minuta, naša peciva su gotova i možemo ih poslužiti.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:190minuta |