- Almo Čatlak
- 270 min
- 8 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Novogodišnja sarma
Saznajte kako pripremiti novogodišnju sarmu u našem video receptu.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- kiseli kupus, 1 glavica
- mljevena svinjetina, 700 g
- mljevena junetina, 300 g
- svinjska rebra, 400 g svježa
- slanina, 200 g sušena
- riža, 150 g
- svinjska mast, 50 g
- luk, 2 glavice
- češnjak, 3 režnja
- jaja, 1 komad
- lovorov list, 2-3
- sol i papar
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Luk očistimo i nasjeckamo. U lonac iznad vatre stavimo svinjsku mast i pričekamo da se rastopi. Kada se mast ugrijala, na nju dodamo sjeckani luk, preko njega protisnemo češnjak, sastojke posolimo i pržimo na srednje jakoj vatri. Za vrijeme dok se luk prži, u čistu zdjelu stavimo mljeveno juneće i svinjsko meso, preko mesa razbijemo jedno jaje, posolimo i začinimo svježe mljevenim paprom. Sada, kada je luk opustio, u lonac dodamo rižu te sve zajedno pržimo da riža upije masnoću. Nakon 2-3 minute ugasimo vatru i ostavimo da se sastojci ohlade. Kada se riža ohladila, dodamo ju u zdjelu s mesom, a zatim sastojke dobro izmiješamo rukama. Sada oštrim nožem listovima kupusa odrežemo deblji kraj. Zatim listove nadjevamo smjesom mesa, povrća i riže, zamatamo ih i stavljamo na stranu. Kada smo pripremili sve sastojke možemo ih složiti u lonac. Prvo na dno stavimo malo kupusa, a preko kupusa slažemo sarme. U lonac zatim dodamo malo svježeg svinjskog mesa i suhog mesa i ponovno zatim dodamo malo kupusa i dalje slažemo sarmu. Po želji sada posipamo s malo crvene paprike, dodamo list lovora i ulijemo toliko vode da prekrije sastojke. Zatim lonac poklopimo i kada sastojci prokuhaju kuhamo na laganoj vatri. Nakon poprilici 3 i pol sata sarma je gotova i možemo ju poslužiti.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:270minuta |