- Almo Čatlak
- 140 min
- 10-12 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Dizani kolač sa sušenim voćem
U našem video receptu saznajte kako pripremiti dizani kolač sa sušenim voćem.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- maslac, 250 g
- sušene grožđice, 80 g
- kandirana narančina kora, 80 g
- brazilski oraščići, 100 g
- smeđi šećer, 180 g
- sušeno voće, 150 g otkošteno
- rum, 120 ml
- brašno za kolače, 300 g
- svježi kvasac, 40 g
- cimet, 1/2 žličice u prahu
- muškatni oraščić, 1/2 žličice naribani
- jaja, 4 komada
- sol
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Suhe šljive, marelice i datulje nasjeckamo, a jaja umutimo.
- Sada u tavu iznad vatre stavimo narezani maslac, pričekamo da se rastopi, a zatim mu dodamo smeđi šećer. Odmah zatim dodamo sušeno narezano voće, kandirano voće i grožđice.
- Sada sastojke kuhamo lagano miješajući, začinimo ih naribanim muškatnim orašćićem, cimetom u prahu te dodamo brazilske orahe.
- Kada se šećer rastopio, a svi sastojci dobri prokuhali, ugasimo vatru i u smjesu umiješamo rum. Sastojke ostavimo da se hlade, a za to vrijeme pripremimo pjenicu.
- U čistu zdjelicu natrgamo svježi kvasac, dodamo mu malo šećera, mlake vode i pjenjačom izmiješamo pazeći da ne ostanu grudice. Pjenicu stavimo na stranu, na toplo da se diže.
- Kada se smjesa ohladila, a pjenica digla, u posudu dodamo brašno, promiješamo ga sa sušenim voćem i ostalim sastojcima, dodamo umućena jaja i pjenicu te sve još jednom zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu.
- Sada smjesu premjestimo u kalup za pečenje koji smo obložili papirom za pečenje. Zatim smjesu ostavimo da se diže 30-ak minuta, a potom sve zajedno stavimo u pećnicu na 180 stupnjeva.
- Nakon 50 minuta, kolač izvadimo iz pećnice i ostavimo u kalupu preko noći da se ohladi.
- Nakon što se kolač ohladio, izvadimo ga iz kalupa, premjestimo ga na podlogu za torte i oslobodimo papira za pečenje.
- Hladan kolač sada možemo narezati i poslužiti te po želji posipati s malo šećera u prahu.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:140minuta |