- Almo Čatlak
- 90 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Jelo sadrži meso
Svinjski file s pireom od bundeve i umakom od crnog vina
U našem video receptu saznajte kako pripremiti svinjski file s pireom od bundeve i umakom od crnog vina.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- svinjski file, 800 g
- smeđi šećer, 60 g
- češnjak, 2 režnja
- crno vino, 500 ml
- majčina dušica, 1/2 žličice sušena
- klinčić, 4
- ružmarin, 1 grančica
- ljutika, 400 g
- maslac, 100 g
- hokkaido bundeva, 450 g
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
- papar
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Bundevu ogulimo, očistimo i narežemo na kockice. Zatim meso bundeve stavimo iznad pare, posudu poklopimo i na laganoj vatri kuhamo 15-ak minuta.
- Svinjski file stavimo na radnu površinu i očistimo ga od kožica i žilica. Očišćeni file sada narežemo na medaljone, posolimo ih i pokapamo uljem.
- Zatim medaljone stavimo peći na vruću tavu i sa svake strane pečemo poprilici 3 do 4 minute. Pečeno meso sada izvadimo iz tave, zamotamo u aluminijsku foliju i stavimo peći u pećnicu na 80 stupnjeva.
- Zatim u tavu iznad vatre, u kojoj smo pekli meso, stavimo smeđi šećer, ulijemo malo vina i kratko karameliziramo šećer.
- Kada se od šećera i vina počeo stvarati sirup u tavu dodamo ukiseljene lučice, nekoliko klinčića, sušenu majčinu dušicu i cijele, zgnječene režnjeve češnjaka.
- Sastojke sada prelijemo preostalim crnim vinom, dodamo grančicu ružmarina, a kada umak zavri kuhamo ga na laganoj vatri.
- Nakon desetak minuta ugasimo vatru, na stranu izvadimo ukiseljene lučice, a umaku dodamo nekoliko kockica maslaca i lagano umiješamo. Zatim dobiveni umak procijedimo kroz gusto sito.
- Kako bi napravili pire, omekšalu bundevu premjestimo u sjekač, dodamo joj maslac, posolimo i izradimo u jednoličnu smjesu.
- Zatim medaljone izvadimo iz pećnice i premjestimo ih na tanjure za posluživanje.
- Uz njih poslužimo pire od bundeve i sve zajedno prelijemo umakom od crnog vina.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:90minuta |