- Almo Čatlak
- 60 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Souffle s gorgonzolom
U našem video receptu saznajte kako pripremiti souffle s gorgonzolom.
Ako ovaj tjedan imate još nešto «zalutalih» gostiju koji Vas nisu stigli posjetiti tijekom proteklih blagdana, evo jednog ukusnog i profinjenog jela koje im možete poslužiti. Mnogo je prozračnije od klasičnog odojka, a sigurno će ostati barem jednako zapamćeno!
Souffle s gorgonzolom - U našem video receptu saznajte kako pripremiti souffle s gorgonzolom. - sir gorgonzola, maslac, luk, brašno, mlijeko, jaje, ulje, sol, muškatni oraščić, U tavu na ugrijani maslac dodamo sjeckani luk, te ga na laganoj vatri pržimo dok ne omekša. Zatim dodamo brašno i sve zajedno dalje kratko pržimo dok brašno ne počne blago tamniti. ; Potom stalno miješajući ulijemo bijelo vino, začinimo s malo soli i papra i kada smo dobili lijepu jednoličnu baršunastu smjesu (bešamel), premjestimo je u zdjelu, te ostavimo da se malo ohladi. ; U dvije zasebne zdjele odvojimo bjelanjke od žutanjaka. Od bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg, a u zdjelicu sa žutanjcima dodamo malo ohlađenog bešamela, izmiješamo sastojke, te dobivenu smjesu dobro pomiješamo s ostalim bešamelom. ; Zatim u bešamel umiješamo na kockice narezan sir gorgonzolu i snijeg od bjelanjaka (prvo jedan manji dio, a zatim nježno i ostatak). ; Dobivenu smjesu rasporedimo u prikladne zdjelice za souffle koje smo premazali maslacem.; Stavimo ih peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 20-ak minuta, te poslužimo.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- sir gorgonzola, 30 g
- maslac, 60 g
- luk, 1/2 glavice
- brašno, 30 g
- mlijeko, 500 ml
- jaja, 6
- ulje
- sol
- muškatni oraščić
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- U tavu na ugrijani maslac dodamo sjeckani luk, te ga na laganoj vatri pržimo dok ne omekša. Zatim dodamo brašno i sve zajedno dalje kratko pržimo dok brašno ne počne blago tamniti.
- Potom stalno miješajući ulijemo bijelo vino, začinimo s malo soli i papra i kada smo dobili lijepu jednoličnu baršunastu smjesu (bešamel), premjestimo je u zdjelu, te ostavimo da se malo ohladi.
- U dvije zasebne zdjele odvojimo bjelanjke od žutanjaka. Od bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg, a u zdjelicu sa žutanjcima dodamo malo ohlađenog bešamela, izmiješamo sastojke, te dobivenu smjesu dobro pomiješamo s ostalim bešamelom.
- Zatim u bešamel umiješamo na kockice narezan sir gorgonzolu i snijeg od bjelanjaka (prvo jedan manji dio, a zatim nježno i ostatak).
- Dobivenu smjesu rasporedimo u prikladne zdjelice za souffle koje smo premazali maslacem.
- Stavimo ih peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 20-ak minuta, te poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:60minuta |